Nyhetsregn: ”Det känns spännande”

Foto: Claes Nordström
PUBLICERAD: 1 juni 2023
UPPDATERAD: 1 juni
Magnus Edfeldt, sälj- och marknadsansvarig på Color Systems vid Summas senaste innovation – ett automatiserat flöde för skärning av ark.

Nya produkter duggade tätt hos Color Systems leverantörer på Fespa-mässan. Bland annat premiärvisade skärleverantören Summa ett automatiskt skärflöde med iläggare och robot och Canon presenterade sin uppgraderingsbara storformatsskrivare Colorado.

Magnus Edfeldt, sälj- och marknadsansvarig på Color Systems, gladdes åt att få möta kunder på Fespa, 23–26 maj, igen. Ett tiotal av återförsäljarens leverantörer ställde ut och en hel del bjöd dessutom på produktnyheter i sina montrar.

– Det känns spännande. Det är mycket nya grejer för vår del så det är jätteskoj.

I Canons utställning premiärvisades den helt nya Colorado M-serien som består av två modeller M3 och M5. Det handlar om modulära UVgel-storformatsskrivare, rulle till rulle, för grafik som kan konfigureras efter olika behov och även uppgraderas vid senare tillfälle för ökad produktion. Ett urval av printfunktioner, blandad glättig och matt utskrift samt nyheten att det numera går att skriva ut med vitt bläck skapar efterfrågan, enligt Edfelt:

– Den är högintressant eftersom den släpptes för någon månad sedan. Det är många som frågar efter den och det har ju inte funnits vitt bläck till Coloradon tidigare.

Intresset var stort för Canon Colorado M-serien på Fespa.

– Alla våra kunder som har de nuvarande Colorado-maskinerna har visat intresse för att få förslag på den nya med vitt bläck. Sedan är den moduluppbyggd och det uppskattas också. Du har en basmodell som kan uppgraderas steg för steg. Det underlättar också. Även om du har en ambition att du vill ha den snabba modellen så kan du börja med M3-modellen (den långsammaste, reds anm) och sedan uppgradera på plats till M5, säger han och tillägger att det handlar om en enkel programvaruuppgradering som görs ute hos kund.

– Det blir en flexibilitet, du kan starta på rätt nivå men också växa med maskinen när du får en ökad produktion.

Ett Colorado-exemplar ur M-serien tar snart plats i Color Systems eget showroom i Vällingby, Stockholm.

– Vi har en demomaskin på väg in så att vi kommer att kunna visa den på hemmaplan också för de kunder som inte är här på Fespa.

Ännu mer automation

I efterbehandlingsledet representerar Color Systems skärtillverkaren Summa. Enligt Magnus Edfeldt erbjuder de ett intressant produktutbud med skärbord i varierande storlekar. Det senaste företaget har att bjuda på, som också visades för Fespa-publiken för första gången, är ett skärbord ihopkopplat med en automatisk iläggare och matning av arkskivor samt en robot för avplock. Iläggaren, den så kallade stackern, behöver endast fyllas på med ark. Dessa matas sedan vidare till skärning på arbetsbordet. När skärjobbet är klart plockar roboten av de utskurna delarna av av en robot.

– Det är det som är vägen att gå med skärborden, att man kan automatisera ännu mer.

Stacker-enheten för automatisk matning av ark till Summa-skärbordet.

– Jag tror intresset är stort för en sådan lösning. Den är för alla som vill ha lite volym och vill effektivisera efterbehandlingen, säger han och påtalar att efterbehandlingslinan skulle kunna vara en lösning för alla de som jobbar med småformat som SRA3 och vill göra efterbehandling i ett sådant skärbord.

Belgiska tillverkaren Summa visade ett tydligt fokus på automatisering i efterbehandlingen.
För skylt och småformat

Han tar som exempel många av Color Systems små skyltkunder som köpt Summa-skärbord. Sådan verksamheter, med 2–3 anställda som vanligtvis gör allt i huset som att producera, montera, sälja och sköta administrationen, skulle uppleva en stor skillnad i sina produktioner med ett sådant automatiserad produktionslina.

– Den här kan stå och jobba själv. Men visst, det finns en tröskel innan man kommer dit för det är en ganska stor investering om man ser till bolagets omsättning. Men om man väl tar steget så tror jag många ställer sig frågan om hur de klarade sig innan. För efterarbetet tar ju hur mycket tid som helst. Sedan är arbetskraften är ganska dyr i Sverige och det här skulle jag säga gör att man lättare kan konkurrera med till exempel Baltikum och Polen.

Sist i linan arbetar en robot som plockar av till ett avläggningsbord.

 

Andra Fespa-nyheter som Color Systems nu börjat sälja är till exempel Epsons nya textilprinter Surecolor F2200 (DTG) och Roland DG:s storformatsskrivare som lanserades i vår.

Bra start på året

Inledningen på året för Color Systems har varit bra så här långt, men Magnus flaggar för att de ser vissa tecken på avmattning i kundaffärerna.

– Vi har haft en bra start och fullt upp. Men vi tror att det här året kommer att bli lite lugnare, men förhoppningsvis hinner vi jobba med förbättringar och effektiviseringar så marginalerna blir bättre och att vi framöver står ännu bättre rustade.

– Jag tror att man är lite lugnare med investeringar. Det är inget konstigt, med allt man ser som privatperson med räntor, inflation, priser och kriget på det. Det är klart att det blir en viss oro som kanske smittar av sig så att man vill vänta och se. Besluten kanske sitter lite längre inne, säger Magnus Edfeldt.

Läs vidare

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Vilda maskinnyheter från Ricoh

Med en drake, en örn och en jaguar låter Ricoh besökarna få en virtuell och högteknologisk naturupplevelse i österländsk miljö i sin monter på Drupa.
webb-ricoh

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Senaste nytt

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Alvöen förstärker teamet efter ökad orderingång

Alvöen är inne på sitt femte verksamhetsår i Sverige och utvecklingen har gått i snabb takt. Nästa steg är att stärka serviceteamet och utöka lokalerna utanför Borås. 
alvoen_kennethnilsson ver 2

Vilda maskinnyheter från Ricoh

Med en drake, en örn och en jaguar låter Ricoh besökarna få en virtuell och högteknologisk naturupplevelse i österländsk miljö i sin monter på Drupa.
webb-ricoh

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke