Med lanseringen av både UV- och resin-modellerna täcker Roland DG hela spektrumet inom Truevis-serien, där de redan har ecosolvent-tekniken.
Martin Sigsgaard, nordisk försäljningschef, är mycket nöjd med att man på Fespa-mässan nu kan erbjuda tre olika färgtekniker på samma plattform, vilket ger kunderna den bästa lösningen för deras behov. Det säger han:
Samma plattform och drift
– Sedan lanseringen av den första Truevis 2016 har serien fått ett globalt erkännande från det professionella grafiksegmentet. I mars 2022 lanserade vi fyra nya ecosolvent-modeller som riktar sig till marknaderna för skyltar, grafik och personalisering. I januari 2023 utökades sortimentet med sex nya modeller, så att vi nu har UV-, resin- (latex) och ecosolvent-teknik – vilket ger helt olika möjligheter. Detta är den första resinskrivaren i Roland DG-serien. Genom att använda samma maskinteknik och VersaWorks-programvara är det ingen skillnad för operatören om han arbetar med den ena eller den andra färgtekniken. Allt som allt måste detta göra vardagen enklare.
Martin Sigsgaard tillägger att färgpatronerna i Truevis-serien innehåller en påse som automatiskt rullas ihop tätt inuti kassetten för att maximera användningen av färgen. Därefter är det bara påsen som behöver bytas ut, inte hela patronen.
Utskrift på tredimensionella objekt
Det finns också några intressanta tillägg till Versa Objects-sortimentet, som är ett mycket brett sortiment som kännetecknas av sin förmåga att skriva ut på tredimensionella objekt – därav namnet. Tekniken är UV och därför kan de trycka på i stort sett vad som helst.
Det började med LEF-modellerna, desktop-modeller som kan trycka på flaskor, burkar, smartphonefodral, golfbollar och mycket annat. Sedan dess har serien utökats med CO-modellerna, som är större golvversioner som har en större tryckyta och därför kan trycka på större media eller flera golfbollar åt gången.
Det senaste tillskottet är Versaobject EU-1000MF, som är en riktig storformatsskrivare med ett format på 122 x 244 cm. Den kan skriva ut på föremål som är upp till 95 millimeter höga. Martin Sigsgaard förklarar att det finns ett stort intresse från grafiska företag att utöka sitt applikationsutbud, men att industrisegmentet också är mycket intressant.
Minimalistisk instegsmodell för textil
I Roland DG:s FESPA-monter fanns också en liten DTF-skrivare (Direct-to-Film). Den såg inte ut som något speciellt och är förmodligen en av de mest minimalistiska saker du kan hitta hos Roland DG. Martin Sigsgaard berättade dock att den här lilla instegsmodellen för textiltryck helt hade övertygat dem. De har sålt så många att det ibland inte har varit möjligt att möta efterfrågan. Martin Sigsgaard säger:
– ”Det är en mycket liten lösning som förutom skrivaren kräver en manuell limapplicering och en värmepress för att överföra trycket till textilen. Men på grund av sin enkelhet och sitt pris har den varit ett attraktivt startpaket för många som vill prova på textiltryck.
Programvaran ger en överblick
Sist men inte minst visade Roland DG sin nya programvara Roland DG Connect, som kan övervaka utrustningen i realtid. Det innebär att t.ex. en operatör som kör flera maskiner kan övervaka alla Roland-maskiner från en arbetsstation.
Programvaran kan till exempel visa om skrivarna skriver ut eller är i standby, om skrivarna behöver underhåll, en miniatyrbild av det aktuella jobbet samt status för färglager och förbrukning.
Connect kan användas både som lokal övervakning, men kan också öppnas så att Roland DG kan få tillgång till statistik och maskinövervakning för serviceändamål.