Fujifilm levererade fler dragplåster

Foto: Claes Nordström
PUBLICERAD: 7 juni 2023
UPPDATERAD: 7 juni
Colm Garvey på Fujifilm tillsammans Spandex Sveriges Joakim Rutgersson, vd, och Tomas Källroos, chef för storformatsprint och service.

Fujifilms storsatsning på årets Fespa-mässa i år byggde vidare på konceptet och fjolårets debut ”New Blueprint for Wide Format”. Produktportföljen har nu blivit än mer komplett med nya maskinsläpp.

Fujifilm och Océ Canon var under många år varit knutna till varandra, ett samarbete för att ta fram flatbäddsskrivare i mellansegmentet. I princip var allt samma – chassina, konstruktionen och tekniken – i maskinerna. Skillnaden var att Océ Canon sålde dem under varumärket Arizona medan Fujifilm brandade dem som Acuity. Colm Garvey, chef för distributörsledet i Europa förklarar hur Fujifilm fick tankar på att ta en egenutvecklad storformatsportfölj till marknaden.

– Med tiden när man konkurrerar med varandra om samma produkt finns bara en sak som kan hända, att priser och marginaler faller. Så vi bestämde mer eller mindre ömsesidigt att arbeta skilt från varandra.

Det var då. På Fespa-mässan 2022 var det så dags för Fujifilm att visa musklerna genom att visa upp sin egen storformatsflotta publikt för första gången – maskiner byggda rätt och slätt av Fujifilm.

– Vi gick tillbaka till ritbordet och designade vår egen maskin från scratch. Vi kan flatbäddsskrivare och har utvecklat dem i 15–20 år. Men vi tog också fasta på att göra allt enklare, bort med sådant extra som tryckerier egentligen inte har någon användning för. Det var på så sätt vi kom fram till vår Acuity-serie.

Flatbäddsskrivaren Acuity Prime L väckte intresse på Fespa-mässan.

På flatbäddssidan har Fujifilm sedan tidigare Acuity Prime 20 och 30 i sin produktportfölj. Acuity Prime L, där bokstaven står för Large är alltså större, en utskriftsyta på 3,2 x 2,0 meter, och den kan skriva ut i en hastighet av 202 kvadratmeter i timmen. Med den så kallade Dual Zone-funktionen är det även möjligt att printa två jobb samtidigt, sida vid sida.

Tillägg med hybridmaskin

Lanseringen drog igång för cirka 1,5 år sedan.

– Den har varit ganska framgångsrik och bara i fjol såldes över 100 maskiner. Vi har också gjort tillägg till maskinserien med större printbädd här på Fespa med Prime L, men vi har här också tagit fram Alpha-maskinen, en hybridversion av Prime för både rull- och skivmaterial, som kommer att nå marknaden i slutet av året.

Det senaste tillägget i Acuity-serien är hybridversionen Alpha. Maskinen fick premiär på Fespa och har utrustats med en mängd nya funktioner för användaren, enligt Colm Garvey.

– Vi har designat bordet så att det ska gå väldigt enkelt och snabbt att byta media från rullmaterial till skivmaterial tillbaka till rullmaterial igen. Det har också ett unikt patenterat system som gör att du kan printa rulle till rulle direkt på bordet. Du behöver inte montera rullen på en rullhållare, säger han och nämner även högkvalitativa printhuvuden från Kyocera med bläckdroppar ner till 3,5 pikoliter, som utrustar maskinen. Fujifilm själv tillverkar bläcket.

– Det leder till utmärkta kvalitetsprint, men också låg bläckförbrukning.

Det var bra drag med mässbesökare på plats i Fujifilms stora mässmonter på Fespa-mässan.
Inkjet i ett pass

Parallellt med Acuity har Fujifilm tidigare sålt stora Inca Onset-maskiner för att printa boards i det högre produktionssegmentet. Dessa har de nu släppt och maskinerna säljs numera av Agfa. Det efter att det stod klart att företaget förvärvade tillverkaren Inca Digital Printers.

– Vi såg att det var en produkt som inte åldrades så väl och att marknaden utvecklades i fel riktning. Några av våra stora tryckerikunder hade till exempel tre till fyra Onset-maskiner. Det bara byggdes på. Varför inte bara ha en högpresterande maskin?

För att ge svar på tal när det gäller den frågan levererar Gavin själv svaret – Fujifilm ingångna samarbete med spanska tillverkaren Barberan. Tillsammans utvecklar de en kvick och robust storformatsmaskin för boards i högvolymssegmentet med inkjetutskrifter i ett pass. Det var en förhandssnackis som också fick utrymme på Fespa-mässan i år. Själva produktlanseringen beräknas nå marknaden i slutet av året, enligt Gavin.

– Lanseringen kommer gå lite sakta fram för det här är verkligen high end-utrustning, men vi lanserar den mot slutet av det här året också.

Breda rulle till rulle

Tredje produktsegmentet i årets mässutställning är Fujifilms produktsegment inom Super wide format – stora breda rulle till rulle-skrivare.

– Vi var frånvarande på den marknaden under ungefär 3–4 år innan vi utvecklade Acuity Ultra-serien, tre och fem meter breda maskiner.

Gavin förklarar att det är maskiner byggda för industriell produktion och high end- print för en rad olika industriella applikationer. Nu finns ytterligare en nyhet i produktsegmentet, Ultra Hybrid.

– Vi har nu gjort serien komplett med rulle till rulle skrivare. Nu med en 3,3 meter bred hybridmaskin för att kunna printa både skivmaterial och rullmaterial.

Hur ser du på er utveckling på nordiska marknaden?

– Vi är relativt nya med vår plattform. Men vi är redan en pålitlig partner, speciellt i Sverige. Vi har sålt en del Onset, och i år har vi även installerat Ultra och Acuity Prime – flatbäddsskrivare i det lägre segmentet . Vi känner att marknaden är ganska livlig nu. Efter covid och kriget som startade investerade inte människor på 2–3 år. Men efter ett tag blir maskinerna de använder äldre och äldre, så i något stadie måste du investera. Vi känner att den tiden är här nu.

Återförsäljare i Sverige och Norge

Spandex Sverige är återförsäljare av Fujifilms storformatsportfölj i Sverige och Norge. I Finland har de också en distributör.

En annan maskin som också demonstrerades i montern var Acuity Ultra Hybrid LED. Den fick premiär på fjolårets mässa och en 3,3 meter rulle till rulle-skrivare som också kan skriva ut skivmaterial, 2 x 3 meters ark likväl som sex småark. Vi träffar Tomas Källroos, chef för storformatsprint och service på Spandex:

– Den har flexibiliteten som vissa kunder önskar. Det eftersom du har många möjligheter i en sådan skrivare.

Den renodlade rulle till rulle-skrivaren med led-härdande bläck, Acuity Ultra R2, finns i två bredder, tre och fem meter. Skrivaren har fyra bläckkanaler med konventionella uv-härdbara färger. Enligt Fujifilm är den upp till 65 procent snabbare än motsvarande 5-meter breda maskiner. Acuity Ultra R2 marknadsförs nu som ett modulsystem och befintliga modeller kan uppgraderas på plats för att lägga till light-färger, vitt eller höghastighetslägen, beroende på tryckindustrins krav. En skrivare med UV-, Mercury- eller LED-system för härdning.

Tomas Källroos berättar att Spandex installerade en sådan hos en kund häromveckan.

– Det man väljer är vilken produktivitet man efterfrågar. Med Mercury kan man bestycka maskinen med sexton huvuden, och det är åtta stycken huvuden med LED, säger han och summerar maskinen:

– Den har extremt bra printkvalitet med bläckdroppar från 3,5 pikoliter upp till 14 vilket gör att du får väldigt fina detaljer.

Rulle till rulle-skrivaren med led-härdande bläck, Acuity Ultra R2, finns i två bredder, tre och fem meter.

– Allt du ser här på mässan hos Fujifilm är max två år gammalt. Och för oss är det här är inte slutet utan det här är bara början. Man kommer att fortsätta lansera skrivare framöver.

– Vi på Spandex har en 40-årig affärsrelation med Fujifilm och dåtidens Sericol. Vi säljer även screenfärger och vill vara på screenmarknaden i Sverige. Tillsammans med Fujifilm har vi också sålt tio stycken Inca Onset-maskiner som vi servar och säljer bläck till. Även om Agfa nu säljer alla nya maskiner så har vi ett samarbete där vi kommer att serva även nya Agfa Onset-maskiner i Sverige, Norge, Finland och Baltikum.

Har sålt planskrivare

Två modeller planskrivare Ultra och Prime (med storleken 1,25 x 2,5 meter) installerade Spandex i mars och april hos svenska kunder och Tomas Källroos ser att responsen på den nya större modellen är god:

– Vi har kunder som är i 2 x 3 meters arkproduktion. Man trycker stora ark med många skyltar upp och så fräser man ut dem. Så för oss är den väldigt bra att kunna erbjuda, säger han och sneglar bort mot den nya hybridskrivaren i samma konfiguration – Acuity Prime Hybrid:

– Här har du möjlighet att köra flexibelt som vinyl, papper, tapet, banderoll och så vidare. Sen kan du koppla på två bord fram och bak för att köra rigida material som Kapa, Forex, aluminium och så vidare.

En försmak gavs på nyheten Acuity Prime Hybrid som kan printa skiv- och rullmaterial.

Läs vidare

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Alvöen förstärker teamet efter ökad orderingång

Alvöen är inne på sitt femte verksamhetsår i Sverige och utvecklingen har gått i snabb takt. Nästa steg är att stärka serviceteamet och utöka lokalerna utanför Borås. 
alvoen_kennethnilsson ver 2

Vilda maskinnyheter från Ricoh

Med en drake, en örn och en jaguar låter Ricoh besökarna få en virtuell och högteknologisk naturupplevelse i österländsk miljö i sin monter på Drupa.
webb-ricoh

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Senaste nytt

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Alvöen förstärker teamet efter ökad orderingång

Alvöen är inne på sitt femte verksamhetsår i Sverige och utvecklingen har gått i snabb takt. Nästa steg är att stärka serviceteamet och utöka lokalerna utanför Borås. 
alvoen_kennethnilsson ver 2

Vilda maskinnyheter från Ricoh

Med en drake, en örn och en jaguar låter Ricoh besökarna få en virtuell och högteknologisk naturupplevelse i österländsk miljö i sin monter på Drupa.
webb-ricoh

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke