HP vill leda grön och digital omställning

Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 7 juni 2023
UPPDATERAD: 7 juni
Oscar Vidal, global produktchef inom affärsområdet storformat, framför HP Latex 2700 W som premiärvisades under Fespa.

Sedan HP lanserade sitt vattenbaserade latex-bläck för ett antal år sedan har hållbarhet varit en viktig ledstjärna, och det löpte även som en grön tråd genom årets Fespa-monter.

– Vi vill vara drivande i branschen när det gäller hållbarhet och fortsätta driva den frågan genom att visa exempel på hur det kan göras i praktiken, säger Oscar Vidal, global produktchef inom affärsområdet storformat, när Sign&Print träffar honom under årets mässa.

Han nämner tre olika teman som HP vill lyfta fram i montern. Det första är såklart hållbarhet, där de stora företagen numera kräver att till exempel skyltmaterial ska kunna produceras på ett hållbart sätt.

”Det finns en stark analog tradition i den här branschen, men det digitala växer väldigt snabbt. Vi vill hjälpa våra kunder med den digitala transformationen”, säger Oscar Vidal.
Unika applikationer

Det andra temat är mångsidighet där originella applikationer och personalisering driver utvecklingen.

– Det är en stor trend att kunderna vill kunna producera unika saker. Därför har vi försökt visa kreativa sätt att printa till exempel dekor, tapet och golvdekaler för att inspirera dem att hitta nya användningsområden för sina maskiner.

Slutligen nämner Oscar Vidal ett effektivare arbetsflöde och digitaliseringen som pågår som ett viktigt tema för HP:

– Det finns en stark analog tradition i den här branschen, men det digitala växer väldigt snabbt. Vi vill hjälpa våra kunder med den digitala transformationen och få till en agil process och se de möjligheter som finns inom olika sektorer.

– Kunderna efterfrågar en mer strömlinjeformad och effektiv process med en end to end-produktion. Övergången till digitaltryck ställer högre krav eftersom kunderna enkelt kan skicka in en digital tryckfil och förväntar sig att produkten snabbt ska vara klar. Vi vill växa med våra kunder och erbjuda lösningar som passar deras olika steg i utvecklingen.

Utskrifter som gjorts i en HP Latex R2000 W Plus som är utrustad med vitt bläck.
Visning med mixed reality

Bland nyheterna i montern fanns HP Latex 2700 W som lanserades i höstas, men först nu fått internationell mässpremiär. Besökarna kunde till och med få en guidning av maskinen med hjälp av mixed reality-glasögon. Den nya 2700-serien är utvecklad för användning inom till exempel skyltning, inredningsdekor samt tunna filmer, vinyler och papper.

Enligt HP kan maskinanvändaren ta sig an jobb med hög marginal och med 30 procent bredare färgskala i en hastighet upp till upp till 89 kvadratmeter i timmen utan att tumma på mediets glans eller känsla. Maskinen är utrustad med fjärde generationens vattenbaserade latex-bläck och kan printa även med vitt, ”det vitaste på marknaden” enligt leverantören.

– Det vita bläcket introducerades 2018 och har lagts till på flera plattformar sedan dess. Det finns oändliga möjligheter för kunden med att printa vitt och det har också blivit väldigt populärt. Det är lätt att använda och patronen kan enkelt kopplas bort när bläcket inte används. Det vita bläcket finns numera i vårt DNA, säger Oscar Vidal.

Besökarna kunde med hjälp av mixed reality-glasögon få en visning av nya HP Latex 2700 W.
I monterns loungedel visades exempel på printade tyger och tapeter med olika mönster.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449