Kodak introducerar minsta färgpigment för bläckskrivare

PUBLICERAD: 21 juni 2023
UPPDATERAD: 21 juni
Kodachrome med pigmentpartiklar, vanligtvis mindre än 50 nanometer, kan ingen annan leverantör mäta sig med, enligt Kodak. Foto: Pressbild

Kodak hävdar att de sätter nya standarder för färg för inkjetproduktion med sina nya Kodachrome-färger.

Dessa färger gör det möjligt för tryckerier som använder Kodak Ultrastream Continuous Inkjet (kontinuerlig bläckstråleteknik) att uppnå högsta kvalitet när det gäller färgåtergivning, bildstabilitet och detaljrikedom. Bläcket spelar en viktig roll i den nyligen lanserade Kodak Prosper Ultra 520 Press, som använder Ultrastream-teknik för att leverera utskrifter av offsetkvalitet i höga hastigheter för ett brett spektrum av tillämpningar.

Hemligheten ligger i pigmentet

Hemligheten ligger i Kodaks egenutvecklade malningsprocess på mikronivå, som skapar pigmentpartiklar som vanligtvis är mindre än 50 nanometer med mycket liten variation. Enligt Kodak kan ingen annan färgleverantör idag kan uppnå liknande nivåer.

De finare pigmenten resulterar i ett mycket tunnare färgskikt och en kortare torktid. Det tunnare färgskiktet innebär mindre ljusspridning med rikare och renare färger utan att kompromissa med färgernas hållbarhet. Kodachrome-bläck reproducerar en betydligt större färgrymd än både SWOP och GRACol. Enligt Kodak bidrar bläcket också till att minska driftskostnaderna genom att det går åt mindre bläck i utskriftsprocessen.

Vattenbaserad färg för alla medier

De vattenbaserade Kodachrome-bläcken har en låg fukthalt och innehåller inte PVC eller ftalater, vilket gör dem säkrare för människor och miljö. Tillsammans med Kodaks patenterade utbud av flera printbara vattenbaserade primer kan Kodachrome-bläck användas för utskrift på praktiskt taget alla medier. Dessa optimeringsmedel förbättrar färgmottagligheten, dess vidhäftning, gnidningsmotståndet och bildkvaliteten på de flesta typer av papper, plast och film.

– Kodak har varit banbrytande inom inkjetproduktion i 56 år, och vårt nya Kodachrome-bläck är utformat för att ge enastående utskriftsresultat och maximera produktiviteten och värdet för våra kunder, säger Jim Continenza, styrelseordförande och vd för Kodak.

Läs vidare

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

Screen höjer ribban med ny höghastighetsinkjet

Screen premiärvisade en helt ny rullmatad höghastighetspress för inkjet under Drupa, Truepress JET 560HDX.
_DSC0800

Rullskrivare med helt ny inkjetteknologi

Mutoh har utvecklat en inkjetskrivare med Fujifilms AQUAFUZE-teknologi med ett nytt vattenbaserat UV-bläck. Denna visas under Drupa tillsammans med bland annat Direct-to-Object-skrivaren XpertJet 1462 som precis vunnit en EDP Award.
Mutoh 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper