Kodak introducerar minsta färgpigment för bläckskrivare

PUBLICERAD: 21 juni 2023
UPPDATERAD: 21 juni
Kodachrome med pigmentpartiklar, vanligtvis mindre än 50 nanometer, kan ingen annan leverantör mäta sig med, enligt Kodak. Foto: Pressbild

Kodak hävdar att de sätter nya standarder för färg för inkjetproduktion med sina nya Kodachrome-färger.

Dessa färger gör det möjligt för tryckerier som använder Kodak Ultrastream Continuous Inkjet (kontinuerlig bläckstråleteknik) att uppnå högsta kvalitet när det gäller färgåtergivning, bildstabilitet och detaljrikedom. Bläcket spelar en viktig roll i den nyligen lanserade Kodak Prosper Ultra 520 Press, som använder Ultrastream-teknik för att leverera utskrifter av offsetkvalitet i höga hastigheter för ett brett spektrum av tillämpningar.

Hemligheten ligger i pigmentet

Hemligheten ligger i Kodaks egenutvecklade malningsprocess på mikronivå, som skapar pigmentpartiklar som vanligtvis är mindre än 50 nanometer med mycket liten variation. Enligt Kodak kan ingen annan färgleverantör idag kan uppnå liknande nivåer.

De finare pigmenten resulterar i ett mycket tunnare färgskikt och en kortare torktid. Det tunnare färgskiktet innebär mindre ljusspridning med rikare och renare färger utan att kompromissa med färgernas hållbarhet. Kodachrome-bläck reproducerar en betydligt större färgrymd än både SWOP och GRACol. Enligt Kodak bidrar bläcket också till att minska driftskostnaderna genom att det går åt mindre bläck i utskriftsprocessen.

Vattenbaserad färg för alla medier

De vattenbaserade Kodachrome-bläcken har en låg fukthalt och innehåller inte PVC eller ftalater, vilket gör dem säkrare för människor och miljö. Tillsammans med Kodaks patenterade utbud av flera printbara vattenbaserade primer kan Kodachrome-bläck användas för utskrift på praktiskt taget alla medier. Dessa optimeringsmedel förbättrar färgmottagligheten, dess vidhäftning, gnidningsmotståndet och bildkvaliteten på de flesta typer av papper, plast och film.

– Kodak har varit banbrytande inom inkjetproduktion i 56 år, och vårt nya Kodachrome-bläck är utformat för att ge enastående utskriftsresultat och maximera produktiviteten och värdet för våra kunder, säger Jim Continenza, styrelseordförande och vd för Kodak.

Läs vidare

Snabb inkjetskrivare gör mässpremiär

I höstas lanserade Riso Valezus T1200, en arkmatad bläckstråleskrivare som skriver ut med en kall process. Denna nya modell visas nu för den skandinaviska publiken för första gången.
RISO_VALEZUS_T1200 webb

Rekyl växlar upp med t-shirttryck

Profilföretaget Rekyl är inte vilket företag som helst. Hjärtat finns hos alla veteraner som kämpat i krig och gjort utlandsinsatser för Sverige, men också hos Ukraina. T-shirttrycket är nu säkrat med egen produktion, och ett helt digitaliserat orderflöde från början till slut har tagit form.
framsidaRekyl

Självspelande e-handel och ritningsproduktion

Ett automatiserat orderflöde och en effektiv utskriftsproduktion. Och från fem skrivare till att bara behöva två. Arkitektkopia har en ny uppställning för sin e-handelstjänst för beställning av ritningar.
– Det är en jättestor effektivisering vi gör, säger Jonas Gustavsson.
Arkitektkopia1

Flatbädd med ny look fick premiär

Amerikanska Vanguard tog med sig en flatbäddskrivare till Fespa som fått nytt utseende och ökade möjligheter till produktivitet. Victor Bildsten på Marabu Scandinavia, som har agenturen i Sverige och Norge, berättar mer om maskinnyheten.
Marabu_Victor

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449