Ny toner med upp till 60 procent återanvänt material

PUBLICERAD: 18 augusti 2023
UPPDATERAD: 18 augusti
Xeikons nya ECO-toner består av upp till 60 procent återanvänt material. Foto: Pressbild

Xeikon introducerar Cheetah 3.0-versionen av deras tonerskrivarserie. Detta inkluderar den nya ECO-tonern som en viktig del.

Som ett resultat av ny lagstiftning och varumärkesägarnas förväntningar och krav på mer hållbara lösningar har Xeikon utvecklat denna nya toner utan att kompromissa med den befintliga tekniken. Det ska stärka deras position i etikettbranschen med en färg som både är livsmedelssäker och som får högre poäng på miljöskalan på grund av utökad återvinning.

Enligt Xeikon är utvecklingen av nya ECO-tonern en nyckelkomponent i deras hållbarhetsmål, som syftar till att minska företagets koldioxidavtryck med 40 procent under de kommande åren. De framsteg som gjorts med introduktionen av nya Xeikon ECO-tonern är inriktade på två huvudmål: hållbarhet och livsmedelssäkerhet.

Hållbarhet

Upp till 60 procent av materialen i färgen är återvunna komponenter som utvinns kemiskt från återvunna PET-flaskor och andra återvunna kolmaterial. Det minskar CO2-avtrycket från Xeikons tryckteknik med mer än 10 procent, vilket också bidrar till etikettskrivarnas egna hållbarhetsmål. ECO-toner kan avfärgas från både papper (Ingede-referens) och folie (CADEL-referens). Dessutom släpps inga flyktiga organiska föreningar (VOC) ut i miljön, varken under tillverkningen av tonern eller under själva tryckprocessen.

Livsmedelssäkerhet

Xeikons ECO-toners är helt fria från fluor (både oorganisk och PFAS) och 100 procent veganska, enligt tillverkaren. Dessutom har de etablerade fördelar med tidigare generationers toners, som är fria från BPA, mineralolja och fotoinitiatorer. Det betyder att ECO-toner är lämplig för utskrift med indirekt livsmedelskontakt, där det bara finns en pappersspärr, och för direkt livsmedelskontakt med torra livsmedel. Dessutom följer ECO-toner det europeiska leksakssäkerhetsdirektivet, Nestlés vägledning om förpackningsfärg och de schweiziska och tyska tryckfärgsbestämmelserna.

Alla dessa egenskaper är nödvändiga för att följa befintliga regler och för att skydda miljön. Dessutom tar de upp konsumenternas växande oro för välbefinnande, hälsa och djurskydd.

Tillämplighet

ECO-tonern utvecklades för den nya skrivarserien Cheetah 3.0, men Xeikon kommer att göra den tillgänglig för befintliga kunder som använder Xeikon CX300- och CX500-skrivare under det kommande året, säger Filip Weymans, Xeikon Vice President of Marketing. Och han tillägger:

– Vi är också stolta över att kunna säga att Xeikon ECO-toner inte kommer att tvinga tryckerierna att höja sina priser. Faktum är att de kommer att ha möjlighet att uppgradera sin produktion till en högre hållbarhetsnivå utan att öka sin TCOP (total cost of print). Detta kan effektivt översättas till en verklig kostnadsminskning och stödja dem i den nuvarande svåra prispressen.

Dokumentation

För att ge ytterligare bevis på sina gröna meriter har Xeikon också lanserat ett Sustainability Scorecard för varje digital skrivare i portföljen. Det nya kortet ger tryckerierna ett faktabaserat verktyg för att visa den direkta miljöpåverkan av deras Xeikon-press, uttryckt som gram CO2 per kvadratmeter.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449