Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 september 2023
UPPDATERAD: 22 september
Mathias Jakobson, ny vd, och Jack Dahl, försäljningsansvarig i Norge och Danmark, framför den nya bokproduktionslinjen.

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.

Sedan i augusti 2023 leds företaget av Mathias Jakobson som tar över efter Paul Jakobson, som ska trappa ner.

– Jag började för två år sedan och var med och startade upp Horizon Nordic när vi skiljdes från det tyska moderbolaget, säger Mathias Jakobson.

Till att börja med kommer vd-bytet inte att påverka verksamheten i någon större utsträckning, det finns redan en strategisk plan som utarbetats tillsammans med den dåvarande tyska ägaren.

– Det finns en utstakad plan och en bra grund att stå på för att vidareutveckla bolaget, men mycket kommer såklart att handla om automation och efterbehandling, säger Mathias Jakobson.

Tänka automation i alla led

Det märktes tydligt under mässan. Besökarna välkomnades av ett ”Welcome to Horizon” av den rullande robot från Omron som rörde sig i montern. Det var nog många som drog undan fötterna när den kom rullande, men personalen försäkrade om att den stannar när den känner av att något är i vägen. Horizon har på senare tid samarbetat mycket med Omron om robotlösningar.

– Horizon har jobbat med automation i sina maskiner i många år, men nu vill vi även få kunderna att tänka på processerna före och efter. Vi vill starta en dialog med kunderna om att börja tänka mer automation i hela ledet, säger Jack Dahl som är försäljningsansvarig i Norge och Danmark.

Han säger att det rimmar väl med en marknadsutveckling där volymerna inte ökar, med däremot antalet olika jobb. Det i kombination med svårigheterna att hitta personal till de mer monotona arbetsuppgifterna öppnar upp för nya sätt att jobba.

– Det finns möjligheter att öka förtjänsten genom att se på om det går att minska antalet händer i produktionen.

Den helautomatiska falsmaskinen iCE Folder AFV-566FKT var en nyhet som Horizon visade under mässan.
Linje för bokproduktion

Horizon visade bland annat en en automatiserad bokproduktionslinje med robot för första gången i Skandinavien. Genom ett samarbete med Canon och bokförlaget Natur&Kultur visades hur en kokbok binds i ett helt automatiserat flöde. Inlagan läggs i buntar och hämtas av en robot som placerar dem i limfräsen, där inlaga och omslag binds ihop. Boken färdas sedan på en torkbana innan den trekantstrimmas inline till en färdig produkt.

En annan nyhet var iCE Folder AFV-566FKT, en helautomatisk falsmaskin med sex valsar för alla typer av jobb i B2-formatet. Typiska jobb är broschyrer och turistkartor.

Horizon tror på tillväxt inom förpackningsområdet. Därför visades rotationsstansen Rotary DieCutter RD-N4055-DM som kan producera bland annat dokumentmappar och små kartonger.

– Vi ser att kunderna satsar allt mer på förpackningar så under Drupa nästa år kommer det att komma fler nyheter inom det området, säger Jack Dahl.

Lamineringsmaskinen Mercury 530NG inklusive stacker användes för att få en matt yta på kokbokens omslag.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1