”Länge sedan vi sålde så mycket på en mässa”

Foto: Felix Alnemark
PUBLICERAD: 26 september 2023
UPPDATERAD: 26 september
Från vänster: Robert Nyblom, Anders Joki, Mattias Söderberg och Simon Nyman framför bilen som folierats av den norska wrapping-mästaren Joakim Sveen.

Mimakis rullbaserade DTF-printer var hett stoff i Signcoms monter under Sign&Print Scandinavia. Under mässan offentliggjordes även en annan rykande färsk nyhet från Mimaki: en print and cut-skrivare med UV LED i 330-serien.

– Tyvärr hann vi inte få hit den nya maskinen till mässan, men det är ett extremt spännande släpp, säger Simon Nyman, Business Area Manager inom print, skär, efterbehandling och programvara på Signcom.

Det handlar om en uppföljare till solvent-skrivarserierna JV330/CJV330 som beskrivs som en ”high end” rulle till rulle-maskin med print and cut-funktion.

– Föregångaren var en av de största säljsuccérna vi haft och vi har väntat på en UV-maskin i det segmentet.

Nya UCJV330-160 är förutom UV-LED utrustad med vitt bläck och klarlack som standard. Mimaki presenterar den som en skrivare för högkvalitativa utskrifter i höga volymer. Den klarar även att skriva ut flera lager i ”2,5D” för att skapa texturerade ytor som till exempel läderimitationer. Signcom räknar med att kunna börja sälja UCJV330-160 under första kvartalet 2024. Det har även släppts en ”lillebror” utan print and cut, men som precis som storebror har UV-LED. Denna modell kallas för UJV100-160Plus.

DTF-skrivaren TxF150-75 har fått en tre gånger så snabb storebror som kommer bli tillgänglig i slutet av året.
Snabbare DTF

Även om de två nya maskinerna inte kunde ses på plats på Kistamässan så fanns det gott om andra nyheter att klämma och känna på. Inte minst Mimakis DTF-skrivare (Direct to Film) TxF150-75 med efterbehandlingsenhet som släpptes i våras. Den har nu fått en snabbare storebror som Signcom kommer att börja sälja under fjärde kvartalet 2023.

Textiltryck med DTF är en relativt ny företeelse men som väckt stort intresse på kort tid. Inte minst sedan de stora drakarna, som Mimaki, gett sig in i leken.

– DTF har varit väldigt hett under mässan, det är ett väldigt intressant segment. Den senaste DTF-modellen, TxF300-75, har samma tryckkvalitet som den förra men är ungefär tre gånger så snabb, säger Simon Nyman.

Fina detaljer med DTF-tryck.

Att det är maskiner som kan kopplas in i en vanlig stickkontakt i väggen har varit en aha-upplevelse för många besökare, enligt Simon Nyman. I synnerhet eftersom det ofta handlar om små företag som inte har stora pengar att lägga på dyra elinstallationer.

– Många har också blivit förvånade över att den har gått hela dagarna här på mässan. ”DTF är ju krångligt”, säger besökarna, men det behöver det inte vara. Den här maskinen bara går och går.

Ytterligare en produktnyhet i monter: Lotus Meta C, lasergravyr med UV.
Producerat allt mässmaterial

Andra produkter som var brännande heta och som det fanns ett stort intresse för var utbudet av laser- och gravyrutrustning. På materialsidan var miljöaspekten i stort fokus.

– Det har varit mycket prat om hållbara material, marknaden är redo för det nu. Därför känns det kul att kunna presentera Kavalans serie med PVC-fria material här på mässan, säger Mattias Söderberg, Business Area Manager inom viscom.

Signcom är en totalleverantör av såväl maskiner som material och tillbehör. För att visa på den bredden hade allt mässmaterial, inklusive personalens kläder, tryckts i de egna maskinerna och till stor del med material som finns i det egna sortimentet. De gröna mocka-skorna med Signcom-loggan var ett undantag som bekräftade regeln, graverade med UV-laser i nya Meta C från Lotus. Tröjorna var såklart tryckta med DTF och namnskyltarna graverade med lasergravyr.

– Den här gången har vi gjort allt själva, vi vill leva som vi lär, säger vd:n Robert Nyblom om betydelsen av att rent praktiskt visa vad det innebär att vara en totalleverantör.

Lotus Meta C kan bland annat gravera på glas, självklart blev det Signcom-loggan på detta glas.
Mästerlig foliering

Sist men inte minst drog Signcoms bil i entréhallen många blickar. En Tesla som folierades av Joakim Sveen som tidigare i år utsågs till vinnare i den norska upplagan av World Wrap Masters. Med en PVC-fri printwrapfolie från Orafol fick bilen ett helt unikt och iögonfallande utseende. Bilen ska Anders Joki, country manager för Signcom Norge, använda på sina resor runtom i vårt grannland i väst.

– Jag kommer garanterat synas när jag kör omkring. Joakim Sveen har gjort ett fantastiskt jobb, säger han om sin nya gröna tjänstebil.

Simon Nyman sammanfattar avslutningsvis Signcoms medverkan på Sign&Print-mässan så här:

– Det har varit hektiska dagar, det var länge sedan vi sålde så här mycket i direkt anslutning till en mässa!

Personalens skor hade även de försetts med en logga.
Signcom hade lite skämtsamt döpt om mässan till ”Signcom&Print-mässan”.

Läs vidare

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera