I samband med sina ”Commercial Days” passade Heidelberg på att lansera den tredje generationen av tonerserien Versafire samt en helt ny digital frontend (DFE) till sina kunder.
Commercial Days, som hölls på huvudkontoret i Wiesloch, är ett evenemang som sträcker sig över en och en halv dag, där Heidelberg dels visar produktnyheter och dels för dialog med kunder om hur de kan utveckla sin verksamhet. Antalet deltagare var cirka 300.
Versafire är en avancerad digitalpress-serie med toner baserad på hårdvara från en annan leverantör. Bland förbättringarna i de två nya maskinerna Versafire LP (production) och LV (versatility) är en ny fixeringsenhet som ger ännu bättre kontakt med papperet vid överföring av toner. Det gör att du kan nå bra resultat med ännu fler olika medier.
Det går även att justera temperaturen i överföringen (mellan 120 och 200 grader), vilket gör det möjligt att skriva ut på både tunna och vissa värmekänsliga medier.
Båda maskinerna har även möjlighet att köra omslag från andra källor från ett matarfack placerat efter utskriften. På så sätt kan till exempel färdiga broschyrer med kraftigare omslag ligga häftade och klara.
De har även båda möjlighet att köra banderollark från vakuummatare på upp till 96 centimeter med dubbelsidig utskrift, så att du till exempel kan ta fram en falsad åttasidig broschyr i ett arbetssteg. Maximal längd på banderollarken är 126 centimeter.
Versafire LV är utrustad med fem färger som kan innehålla vit, lack, silver, guld, neongult och rosa samt osynligt rött för säkerhetstryck.
Versafire LP är en arbetshäst som kan utföra 2,6 miljoner A4-ark per månad. Den kan därför även förses med dubbla pappersmagasin och kan utökas på flera sätt, varav ett är ett rullbord med en kapacitet på upp till 5 000 ark i 80 gram. Olika efterbehandlingsutrustningar kan också kopplas på. LP är även utrustad med dubbel tonerkapacitet för att kunna köra långa produktionsserier utan uppehåll.
Den stora skillnaden
Heidelberg levererar sin egen digitala front-end (DFE) till de två Versafire-maskinerna. Det är den andra generationens DFE för Versafire och den innehåller en betydande uppgradering, säger mjukvaruspecialisten Brian Hansen från Heidelberg:
– Tidigare har drivrutinerna för hårdvaran körts i en miljö som vi inte hade direktåtkomst till. Så vår programvara var tvungen att köras via en virtuell dator. Detta gav till exempel något långa uppstartstider. Men nu kör vi i så kallat native-läge, vilket innebär att vi har direktåtkomst för att styra skrivaren. Detta gör det hela snabbare och enklare.
Enkel generering av profiler
Heidelberg har även utrustat skrivaren med några funktioner som de är ensamma om. Det gäller till exempel deras pappersdetektor, där man lägger in ett papper och sedan berättar den gramvikt och papperstyp och ger förslag på pappersprofil.
När det kommer till ICC-profiler kan man göra dem enligt konstens alla regler, som på vilken skrivare som helst, men man kan även göra en snabbvariant där man med en handhållen spektrofotometer kan göra en profil på några minuter utan investeringar i omfattande utrustning. Heidelberg erbjuder den handhållna spektrofotometern som tillval för skrivaren.
När profilerna väl har skapats kan DFE själv hålla reda på både pappers- och färgprofiler och koppla ihop dem korrekt när produktionen är igång. Denna hantering innebär också att du kan byta från till exempel tonerutskrift till offset, eller tvärtom, utan att själv behöva ändra inställningar. Allt är klart i systemet.
En del av något större
Prinect Cockpit är namnet på den del av programvaran som styr Prinect DFE-skrivarna. Men det är bara en del av det större systemet, som tillsammans kallas Prinect, och som innehåller ett stort antal olika alternativ. Det gäller bland annat arbetsflödesdelen som kan knyta ihop hela produktionsflödet och se till att information flyter från en arbetsuppgift till nästa och alltid kan berätta var jobbet befinner sig i processen.
Integration till olika MIS-system gör det möjligt att skapa beställningar och organisera produktionsplaner, som blir den styrande processen, precis som webbshoppar också blir ett alternativ att integrera direkt.
Slutligen är alla Heidelberg-maskiner utrustade med tusentals sensorer. Det gör det möjligt att samla in data om allt som pågår i maskinerna. Det gör det möjligt att upptäcka fel i ett mycket tidigt skede och att planera förebyggande underhåll på bästa sätt. Det ger också möjlighet att samla in data om produktioner, vilket både kan bidra till efterkalkyl, men också ingå som analysverktyg i eventuell förbättringspotential.
Heidelberg kundportal
Det slutar med att allt samlas i Heidelbergs Customer Portal. Här kan du använda en rad olika molnbaserade applikationer, se din maskin jämfört med andra maskiner i samma region och få fram data om maskin- och produktionsförhållanden. Det är även tänkt att man kan beställa service, utbildning, förbrukningsmaterial med mera via Heidelbergs kundportal.