Canon släpper två matnyttiga inkjetpressar

PUBLICERAD: 12 oktober 2023
UPPDATERAD: 12 oktober
Canon varioPRINT iX1700.

Canon har en ny medlem i serien arkmatade B3-inkjetpressar i den nya modellen varioPRINT iX1700. Under en teknisk förhandsvisning presenterade de också etikettskrivaren LabelStream LS2000 som är speciellt anpassad för livsmedel. Båda förväntas släppas kommersiellt 2025.

VarioPRINT iX1700har en hastighet på upp till 170 A4-sidor i minuten eller 73 B3-sidor. Det gör att den placerar sig mellan utskriftsvolymerna på tonerflaggskeppet imagePRESS v1350 och inkjetbaserade varioPRINT iX2100/3200.

Maskinen ska förhandsvisas på Canon Expo i Japan 19-20 oktober. I Europa blir Drupa nästa år första chansen att titta närmare på pressen för hugade spekulanter.

– Som global ledare inom arkmatade produktionsinkjetpressar, med mer än 600 installationer över hela världen, och som betrodd partner till våra kunder, vill vi på Canon hela tiden kunna erbjuda innovativ, avancerad inkjetteknik. Vi ser verkligen fram emot att kunna lägga den här pressen till vårt produktionserbjudande, säger Jennifer Kolloczek, senior Europachef inom affärsutveckling, planering och innovation på Canon inom divisionen produktionsprint, i ett pressmeddelande.

Nya teknikinnovationer

Pressen är utformad för att möta behoven hos kommersiella utskriftsleverantörer med hög produktivitet och kvalitet. Tekniken bygger på både beprövade Canon-tekniker men också några helt nya.

PRISMAsync är namnet på pressens styrenhet som ska vara tätt integrerat med Canons programsvit och samverka med många andra produktionsflöden.

– Vår utökade portfölj innebär att fler utskriftsleverantörer kan strömlinjeforma sina produktionsprocesser ännu mer, förbättra kvaliteten på sitt tryckta material och snabbare och mer flexibelt kunna bemöta kundernas olika behov. VarioPRINT iX1700 levererar dessa fördelar, både för kommersiella och interna utskriftsleverantörer, och hjälper dem att utöka sina tjänster, skapa fler affärsmöjligheter och fortsätta vara konkurrenskraftiga, säger Jennifer Kolloczek.

VarioPRINT iX1700 kommer med flera automatiseringsfunktioner.

Canon beskriver skrivhuvudet på 2400×1200 dpi som innovativt.

– Det finns ett antal automatiseringsfunktioner inbyggda i systemet som skrivhuvudstabilisering och en skrivhuvudsrengöringsmekanism för att säkerställa en stabil produktion av hög kvalitet och högkvalitativ produktivitet över längre serier, säger Jennifer Kolloczek.

Skrivhuvudet och kvalitetskontrollen underhålls alltså automatiskt. I skrivhuvudet finns en mekanism som gör att bläcket cirkulerar längs en exakt flödesbana till munstyckenas spetsar. Det ska göra driften av maskinen mer stabil.

Nytt bläck

Skrivaren har en ny uppsättning bläck för högkvalitativa utskrifter som till exempel marknadsföringsmaterial, böcker eller applikationer för affärskommunikation.

Operatörer och servicetekniker behöver bara arbeta vid framsidan av varioPRINT iX1700.

Bläcket är ett vattenbaserat polymerbläck som innehåller mättade pigment för att ge ett stort färgomfång. Bläcket sprutas ut på materialet efter en förbehandlingsvätska som fäster pigmenten i ett tunt lager på underlaget.

Det gör att utskrifterna får en hög grad av färgreproduktion och underlagets naturliga yta bibehålls och möjliggör reproduktion eller överflyttning av applikationer som vanligtvis trycks via offset. Tack vare de nya bläckens sammansättning hanterar maskinen en stor mängd utskriftsmaterial.

Skrivaren kommer med en nyutvecklad mekanism för registerkorrigering som rättar till sneda papper och obalans och justerar i höga hastigheter.

Maskinen har också ett luftstyrt matningssystem som ska göra pappersmatning mer tillförlitlig.

Tillgänglig under 2025

Maskinen hanteras från framsidan av både operatörer och servicetekniker och den har fönster som gör det lättare att se skrivarens status.

Den nya pressen blir tillgänglig i Europa under 2025.

Etikettskrivaren Canon LabelStream LS2000
Ny etikettpress på gång

Canon ska också lansera en ny inkjetpress för etiketter, LabelStream LS2000. Maskinen är en industriell etikettpress som klarar 40 meter i minuten. Den bygger på både nya och beprövade Canon-tekniker.

Pressen är Canons första vattenbaserade inkjetpress för etiketter. Den trycker CMYK plus vitt på självhäftande substrat, papper eller film med en ny bläcksammansättning som tagits fram för att uppfylla säkerhetsstandarder för livsmedel.

Den nya etikettpressen för Canons LabelStream-serie är tillgänglig för fler etikettkonverterare som utför tjänster inom branscher som till exempel mat/dryck, hygienprodukter, hushållsredskap eller elektronik.

Allt kortare serier ökar volymerna

Enligt Canon passar den nya inkjetpressen företag som vill ha en pålitlig, produktiv och flexibel digitalpress som kan hantera efterfrågan på kortare serier av olikartade självhäftande etiketter som ska produceras med tighta deadlines.

– Eftersom efterfrågan på etiketter fortsätter att växa utsätts konverterare för utmaningar, till exempel den allt större trenden med kortare serier och produktion av högkvalitativa etiketter on demand, något som fortsätter att driva fram införandet av digital tryckteknik, säger Jennifer Kollczek.

Behovet av kortare serier inom etikettsegmentet växer.

Canons företrädare ser flera starka trender inom etikettindustrin.

– Majoriteten av dessa trender är att digitalisering går allt snabbare. Etikettsegmentet är den del av tryckindustrin som är mest digitaliserad. Där började digitaliseringen för 20 år sedan eller mer. Men volymerna är uppdelade i mindre delar vilket driver behovet av digitalisering, säger Hans Schmidbauer, europeisk chef för marknad & innovation inom segmentet kommersiell printing på Canon Europe.

Hans Schmidbauer, europeisk chef för marknad & innovation inom segmentet kommersiell printing på Canon Europe ser starka digitaliseringstrender inom just etikettsegmentet. Arkivfoto: Claes Nordström

En annan stark orsak till att digitaliseringen slagit igenom inom etikettindustrin är slutkundens vana och förväntningar.

– Vi märker att trenden är ”on demand” eller vad vi kan definiera som ”leverans nästa dag”. Det är något konsumenter är väldigt vana vid. Det finns mindre potentiell väntetid för mottagande av produkterna och mindre varulager, säger Hans Schmidbauer.

Han berättar att Canon ser att volymerna inom etikettindustrin fortsätter att växa men de faktiska serierna blir mindre vilket driver digitaliseringen.

Nytt skrivhuvud

Pressen har ett nytt skrivhuvudet på 2400×1200 dpi med en cirkulationsmekanism som gör att den rör sig i en exakt flödesbana till munstyckenas spetsar. Även denna press har ett automatiskt underhållssystem för skrivhuvud, kvalitetskontroll, färgmätning och justering.

Etiketter som används på matförpackningen eller hygien- och hushållsprodukter måste ofta tillverkas i mindre mängder och snabbt eftersom produkterna byts ut snabbt. Etikettpressen är snabb och kan skriva ut med hastigheter upp till 40 meter per minut.

Tunt tryck

Den kan hantera olika material från bestruket papper till syntetiskt papper eller värmetålig film. Det ger möjligheter för olika typer av etikettapplikationer. Trycket är så tunt att det nästan inte märks när man rör vid det, enligt tillverkaren. Det betyder att tryckta material kan behålla sitt ursprungliga utseende och känsla.

LabelStream LS2000 ska släppas i början av 2025.

– LabelStream LS2000 är vår första vattenbaserade inkjetpress för etiketter och erbjuder konverterare pålitlig produktivitet och den hastighet som klarar kundernas krav. Och tack vare dess flexibilitet och förväntade överensstämmelse med säkerhetsstandarden för livsmedel innebär det att de kan diversifiera sina erbjudanden, säger Jennifer Kollczek.

Visas på Drupa

Även denna maskin har det nya vattenbaserade polymerbläcket som innehåller rikligt med mättade pigment för att producera ett stort färgomfång. Vitt bläck finns som standard för att tryckas på till exempel transparant film. Det producerar också hög opacitet i vitt som kan användas som mellanskikt för andra bäck och skapa livfulla tryck med klara färger, enligt Canon.

I Europa blir det besökarna på Drupa 2024 som blir de första att stifta bekantskap men den nya pressen. LabelStream LS2000 blir tillgänglig i Europa i början av 2025.

Läs vidare

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Produktregn hos jubilaren Plockmatic

Plockmatic radar upp rekordmånga produktnyheter under årets Drupa. Inte minst en ny generation av trotjänaren Morgana DigiFold som fått tillägget Ultra.
Plockmatic 1

Senaste nytt

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2