Möjligt möta krav på hållbarhet utan höjda priser

Foto: Felix Alnemark
PUBLICERAD: 13 oktober 2023
UPPDATERAD: 13 oktober
Skyltmakare och tryckerier märker allt mer krav på hållbarhet hos kunderna. Många menar att de kan möta efterfrågan på miljövänliga produkter utan att höja priserna.

Fespas medlemmar vittnar om stark efterfrågan på miljövänliga produkter. En majoritet menar att de kan möta de gröna kraven utan prisjusteringar. Dessutom har de företag som höjt priserna inte minskat försäljningen. Det är några av huvudresultaten som nu presenterats från Fespas kommande rapport Print Census 2023.

Undersökning har gått på djupet kring de trender som framkom i analysen från den undersökning som gjordes 2018. Det handlar om ämnen som branchutsikter, intäkter, ökad efterfrågan på miljövänliga produkter, förändrade kundkrav och mycket annat.

I linje med förra rapporten är marknadsutsikterna fortsatt positiva. 71 procent uppger att de är optimistiska om framtiden för sin verksamhet trots de ekonomiska utmaningarna de senaste fem åren.

– Det är riktigt positivt att se vårt samhälle så optimistiskt, inte bara kring vår industris framtid utan också om tillväxtpotentialen för deras företag, säger Graeme Richardson-Locke, organisationschef på Fespa, i en kommentar.

Rapporten visar enligt Fespa att branschen anpassar sig till det föränderliga landskapet och hittar nya möjligheter att växa. De som svarat rapporterar en genomsnittlig intäktsökning på sju procent sedan den förra undersökningen. Det är en ökning på 330 000 euro.

Det ska vara grönt

Trycket på att bli mer hållbar ökar. 72 procent av trycksaksköparna efterfrågar miljövänliga produkter och metoder. 25 procent av de som svarat vittnade om att deras kunder brydde sig mest om hållbara produkter och 12 procent identifierade ett fokus på hållbar tillverkning. 36 procent menade att deras kunder brydde sig om båda frågorna.

De upplevda kostnadsökningarna är ofta ett hinder för hållbar produktion men 70 procent menade att de kan ta itu med kraven på hållbarhet utan att höja priserna. 22 procent hade redan höjt priserna men utan att det påverkat försäljningen.

Branschen formas av förändrade kundkrav som snabbare omställningstider, mer personalisering och möjligheter att anpassa trycksaker i kortare serier. 67 procent vittnade om en efterfrågan på snabbare omställningstider och 58 procent såg en ökning av förfrågningar om kortare serier.

– Undersökningen bekräftade återigen att en av de viktigaste utmaningarna som tryckerier och skyltmakare just nu står inför är de ständigt föränderliga kundkraven och de ökande behovet av hållbara lösningar, säger Graeme Richardson-Locke, organisationschef på Fespa.

1 778 tryckerier och skyltmakare från 120 länder har deltagit i undersökningen. Hela rapporten ska presenteras vid ett senare tillfälle.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1