Canon sätter ljuset på applikationerna

Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 oktober 2023
UPPDATERAD: 19 oktober
Canons Anton Strand tror mycket på tillväxt inom storformat, speciellt inom interiör och andra kreativa områden.

”Du löser inga problem genom att köpa en maskin”. Det säger Anton Strand på Canon. Det är istället hur maskinen används och hur den i sin tur kan generera pengar som är det viktiga. Det är i fokus på Canon Image Factory.

Canons eget Customer Experience Center finns på flera håll runtom i världen: i München, Paris och London för att nämna några platser. Och även i Oslo.

– Vi är långt framme i det vi gör här i Norge, säger Anton Strand, ansvarig för storformat hos Canon Norge, om att Nordens enda kundcenter av den kalibern finns i Oslo.

– Det är som en historiebeskrivning av vad vi varit med om genom åren, spännande applikationer som vi gjort tillsammans med våra kunder. Här visar vi våra åtta olika färgteknologier och exempel på hur man kan få samma uttryck oavsett maskin. Att färgåtergivningen alltid är densamma – oavsett om du printar på en Arizona eller Colorado, eller med någon annan av Canons färgteknologier.

Den nya Arizona 1300-modellen premiärvisades på Fespa i våras. Under sommaren har den installerats hos Canon Image Factory av Anders Granöien.
Maskinerna spelar birollen

Canon Image Factory i Oslo öppnade 2016 och det började med en liten hörna i en gammal lagerlokal som sedan utökats i flera omgångar. Så sent som i vintras fick lokalen ett ansiktslyft och när Sign&Print är på besök håller den senaste modellen i Arizona-familjen på att installeras.

Ambitionen med Image Factory är att samla kreativa applikationer som printats med Canons maskiner, exempel från riktiga kunduppdrag och visa dessa för att inspirera kunderna. Applikationerna är det första som möter besökaren, allt ifrån canvasdukar, tapeter och rullgardiner till kampanjmaterial, transportboxar och möbler. Maskinerna står längre bak i lokalen och det är ingen slump.

– När vi tar hit kunder så lägger vi 80 procent på att titta på applikationer och 20 procent på maskinerna.

”Recept för att tjäna pengar”

Det kan tyckas märkligt att en maskintillverkare inte fokuserar på att sälja maskiner, men för Anton Strand är det helt naturligt att istället förklara för kunden vad maskinen kan användas till och hur det den producerar kan omvandlas till intäkter.

– Vi tar hit ett av kundens jobb och testkör för att kunna ge dem ett recept på hur de ska gå tillväga för att tjäna pengar, förklarar Anton Strand.

– Vid en jämförelse är Canon kanske inte den billigaste leverantören på marknaden, men vi levererar inte maskiner till kunderna för att de själva ska reda ut hur den fungerar. Inte bara hänvisa till en broschyr eller instruktioner på Youtube. Vi erbjuder service och support för att kunden ska få ut det bästa av sin skrivare, och jag skulle säga att det är därför vi har 50 procent av marknadsandelarna inom det här segmentet. Våra kunder stannar oftast – eller kommer tillbaka, och framhåller att det är en av huvudanledningarna till att de vill vara Canon-kunder.

Flera tapetprojekt

Mycket av det som visas på Canon Image Factory kretsar kring interiör. Ett exempel som är precis vid ingången är en okragul tapet med blommotiv från Gimle gård i Kristiansand. Originalet från 1907 hade skador, men med hjälp av modern teknik kunde den ursprungliga tapeten återskapas och ”Dusty Gimle”-tapeten säljs nu i handeln i tolv olika färger. Det arbetet blev gjort i nära samarbete med trendexperten Jorunn Tharaldsen och inredningsarkitekten Maria Horgen.

– Vi har även printat en rullgardin i samma mönster i en Arizona, med exakt samma färgåtergivning. Den typen av inredningsdetaljer kan vara en väg in i inredningsprojekt.

Ytterligare ett tapetprojekt visas på Image Factory, från Skrova i Lofoten. Med hjälp av programvaran Vidipix, som utvecklats i samarbete med forskare på NTNU, Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet, är det möjligt att göra mönsterigenkänning på skadade tapeter. En programvara som för övrigt nu finns ute på marknaden.

Kakel från Linneberg gård som återskapats och nu säljs nyproducerat, till exempel till en flott gästtoalett.
Kreativa områden med stor potential

Detaljhandeln är ett område med många möjligheter, säger Anton Strand. Hos Canon visas exempel på kampanjmaterial och inredning producerat av en av kunderna på uppdrag av en av Norges största matvarukedjor.

– Det är en stor marknad som ständigt har behov av att förnya sig för att locka kunder. Det handlar om att skapa en positiv upplevelse för kunderna att vara i butiken, så att de vill komma tillbaka.

Ett annat område med stor potential är konst. Duon som kallar sig Guttestreker, och består av Petter Malterud Grøndahl och Christoffer Kroge Christensen, har med Canons hjälp hittat en ny nisch: digitaltryckta konstverk som säljs i begränsad upplaga.

– Det är resultatet av när vår teknologi möter deras konst. Verk som printats i en Arizona på 5,5 timme och som sedan kan säljas för 100 000 kronor, säger Anton Strand och visar en tavla med taktil känsla som rymmer både dystopi och humor. Den visades för övrigt på Fespa i München i våras som en del av Canons utställning med olika applikationer.

– De kreativa yrkena har mycket att upptäcka när det gäller vad tekniken kan användas till, till exempel för att göra inredning till hotell, butiker, restauranger, sjukhus och skolor. Där pratar vi enorma volymer. Därför arrangerar Canon seminarier med kreativa för kreativa i formatet ”när det kreativa möter tekniken”.

Tavla av duon Guttestreker som kombinerar konst med Canons skrivarteknologi i flatbädden Arizona.
Succéstart för M-serien

Överlag finns det en tillväxt inom storformat, en trend som för Canons del kan accelereras av nya Colorado M-serien som släpptes i våras.

– Jag tror det är det vita bläcket som är nyckeln, vitt som verkligen fungerar tack vare det geléaktiga UV-bläcket som du även kan printa med i låga temperaturer, som på PVC-fria material. Det vita som vi kallar ”bomullsvitt” är särskilt lämpat för interiöruppdrag.

När mässan Sign, Print & Promotion arrangerades hösten 2021 i Oslo så var det just applikationerna som stod i centrum, inte maskinerna. Delar av monterinredningen har därefter fått nytt liv på Canon Image Factory. Plåtskåp, mursten, ljuddämpande takplattor, lampor och presentpapper är något av det som fått en omgång med bläck i en Arizona.

– Det är för att visa möjligheterna, att det bara är fantasin som sätter gränser. Det går att printa på det mesta i inredningsväg, säger Anton Strand.

Längst in i lokalen, i ”örnrummet” med ett stort foto taget av Audun Rikardsen, visas modeller i segmentet produktionsskrivare, inte minst nya digitalpressen imagePRESS V1000. På bilden: Kristin Johansen.
Detaljhandeln är ett område med oändliga möjligheter när det gäller printat kampanjmaterial. En dibond-skiva med frästa spår blir till exempel ett billigt alternativ till kakel.
”Det går att printa på det mesta i inredningsväg”, säger Anton Strand.
Canon Image Factory ligger i Oslo-stadsdelen Holmlia.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1