Medieinvesteringar: "Oväntat stark" månad trots negativ trend

PUBLICERAD: 19 oktober 2023
UPPDATERAD: 19 oktober
Online video nådde under september en rekordnivå jämfört med tidigare månader. Foto: Pixabay

Statistik från Sveriges Mediebyråer visar på en nedgång i medieinvesteringarna med 4,4 procent under september månad. Det följer en trend med negativ tillväxt tio av de senaste elva månaderna.

Sveriges Mediebyråer mäter varje månad medieinvesteringarna som förmedlats via deras medlemmar och sammanfattar resultaten i Mediebyråbarometern. Siffran för september månad var alltså 4,4 procent lägre jämfört med samma period förra året. Totalt förmedlades drygt 1,3 miljarder kronor.

Mest backade mediekategorin dagspress kväll med 36,7 procent. Även kategorierna dagspress landsort, sök, DR/Annonsblad, fackpress, TV, dagspress storstad, utomhus/trafikreklam och sociala medier hade en negativ tillväxt under perioden. DR/annonsblad är den kategori som minskat mest hittills i år med en negativ tillväxt om 30 procent.

Högt jämförelsetal förra året

Trots att det skett en nedgång så är den lägre än väntat, enligt Benjamin Holmfred, styrelseordförande Sveriges Mediebyråer:

– Dels hade vi ett riksdagsval i september 2022, vilket ger höga jämförelsetal, dels är vi inne i en lågkonjunktur. Noteringen i september är faktiskt högre än både 2021 och 2020. Så trots en nedgång får ändå september 2023 anses som oväntat stark. Givet valet förra året backade typiska ”val-medier” under månaden, exempelvis utomhus/trafikreklam, som tidigare månader gått mycket starkt. Även flertalet kategorier inom print uppvisade negativ tillväxt i september, säger han i ett pressuttalande.

Nedgång på 6,6 procent i år

Det finns även kategorier med positiv tillväxt under september så som bio, online video, populärpress, online display samt radio. Online video nådde dessutom en rekordnivå med ett uppsving på 17 procent, jämfört med tidigare månader.

Däremot visar statistiken på en dyster trend med negativ tillväxt tio av de senaste elva månaderna. Till exempel var det under augusti månad en tillbakagång med 22,7 procent, vilket var den lägsta augustisiffran sedan 2013. Under de tre första kvartalen 2023 har medieinvesteringarna minskat med 6,6 procent vilket motsvarar drygt 700 miljoner kronor.

Läs vidare

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Stort intresse för Brand Factory efter konkursen

Efter konkursen av Brand Factory Printhouse och Brand Factory Holding ser konkursförvaltaren goda förutsättningar för att hitta köpare till de två bolagen, alternativt delar av rörelsen. Processen väntas vara klar under december månad.
Brand Factory

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1