
Storbildsbolaget ser stor potential inom interiör och tillverkar flera egna produkter. Nyligen gjorde de om konceptet för en välkänd smyckesdesigners butik i hemstaden Helsingborg. Men de lägger lika mycket krut när de står för butikskonceptet i en helt ny City Gross-butik.
Storbildsbolaget arbetar med allt från skyltar och vepor till tapet, vinyl och dekor. Men interiör är något som blivit en allt viktigare del av verksamheten. Kunderna kan vara allt från stora retail-kedjor till enskilda butiker som vill förnya sitt koncept med Storbildsbolagets olika produkter för butiksinredning.
I centrala Helsingborg i närheten av välkända etablissemanget Tivoli ligger Orrling guld där smyckesdesignern Håkan Orrling huserar. Nyligen tog han hjälp för att förnya inredningen i butiken.
– Han är en guldsmed och designer med en jäkla känsla. Han designar och tillverkar allt själv och det går igen i skyltningen, säger Jonas Hellke, vd på Storbildsbolaget.
Orrling har levererat riktigt bra bildmaterial att arbeta med för Storbildsbolaget när de tagit fram sina speciella ljuslådor som är täckta av tryck på textil.
– Det är väldigt tacksamt att jobba med riktigt bra bilder. Det är en ganska häftig butik från fronten till verkstaden bakom som är ”displayad”. Det är ljuslådor också i verkstaden så det är en häftig miljö, säger Jonas Hellke.
Inredningen i butiken satte tonen för vad kunden ville göra.
– Utifrån det kom vi med förslag på ”så här ser det ut på dagen och så här ser det ut på kvällen”, säger Jonas Hellke.
Orrling guld gör också smycken åt sportbilstillverkaren Koenigsegg i Ängelholm. De har också ett koncept där de gör smycken av nedsmälta, beslagtagna vapen.
– Det är superexklusivt och väldigt internationellt. Det är väldigt nytt och fräscht. Samtidigt är det lite humor, taket är rosa, säger Jonas Hellke.
Tillverkade lådor
I butiken satte Storbildsbolaget sina ljuslådor med bild tryckt på tygfront och led-belysning. De har också folierat en del av butikens diskar. Textilfronten på ljuslådorna trycktes med Storbildsbolagets nya sublimeringsskrivare som klarar upp till 3,4 meter. Plexiglasen trycks med flatbedsskrivaren, HP Scitex 11 000. Storbildsbolaget trycker oftast digitalt men bemästrar alla möjliga tekniker inom företaget och hjälper också till med saker som installationstjänster och ansökningar om bygglov.
Storbildsbolaget tillverkade också skyltarna utanför butiken.

Interiörjobben gör de allra oftast åt större butikskedjor. Som projekt sticker Orrling guld ut och kan ses lite mer som ett premiumjobb.
– Vi har till och med plexiglasskyltar inne på toaletten och inne i verkstaden. Det är riktigt smakfullt. Inte nödvändigtvis att det var så mycket dyrare utan fokuset är att det ska bli bra på riktigt. Han kan det här och har en speciell känsla. De här projektet är inget dussinprojekt som kommer då och då. Då blir det väldigt roligt att göra. Det är sällan man jobbar i projekt där fokuset är att det ska bli bra. Ofta är det så att kunden har en budget och undrar vad får jag för det här? Här var fokus redan från början att det skulle bli bra, säger Jonas Hellke.
Jobbar med fotomontage
Tar ni er an ett sådant här projekt på något annat sätt än ett mer vardagligt jobb med tanke på att det måste bli bra?
– Vi har ändå 30 år i branschen så lite grundkunskap finns det väl i företaget. Vi kan många tekniker och det visuella. Genom att göra fotomontage blir det lättare att sälja in. Vi jobbar med folks förväntningar och kan konkret visa vad vi tänkt. Annars är det lätt att skjuta bredvid målet om vi inte är tydliga. Det är en kombination av nyfikenhet och erfarenhet. Men ett sånt här projekt gör att man spetsar tårna, säger Jonas Hellke.
Han tycker arbetsprocessen är likartad oavsett om det är en liten butik eller stor butikskedja.
– Ofta kommer kunden med en vision den vill förmedla. Sedan är det vårt jobb att bryta ner det. ”Så här kan processen se ut fram till det färdiga resultatet”.

Men det är inte bara enskilda nischprojekt som Orrling guld som Storbildsbolaget arbetar med.
– När City Gross tog fram sitt koncept jobbade vi nära med deras byrå för att föreslå materialval och lösningar på hur vi kunde producera det och installera i butik. Då jobbar vi mycket med provtryck. Ska en hel butik se ut som kakel eller betong så kan vi ta fram en kvadratmeter med hur det kan se ut. Vi har haft City Gross som kund i tio år. De försökte spara pengar på ekfaner som de hade ute i butikerna som kostar hur mycket som helst. Då tog vi fram träplattor med tre olika mönster. Det gav en enorm kostnadsbesparing för dem.
Storbildsbolaget har gjort interiören i 30–40 City Gross-butiker i södra Sverige. Nyligen öppnade en helt ny butik i Hyllie i utkanten av Malmö.
– Vi har gjort alla ljuslådor i butiken och alla ramar vid frukt och grönt. Vi har gjort alla textilfronter i butiken vid kyl och frys. Alla frigolittexter, gångnummer, förbutiken, tapet och foliering. När man går in står det Välkommen i ljusbokstäver. Vi har gjort allt som är skylt och print.

Vad har ni använt för maskiner?
– Vi har använt allt vi har. Från planskrivare och sublimeringsprinter till skärbord.
Jonas Hellke berättar att det alltid är lättare att jobba i en helt ny butik än i en gammal.
– Sedan är det klart att finishen är ännu viktigare när det är nytt för då syns misstagen. I en gammal butik blir det lite kompromisser när man kommer på plats med saker som måste lösas eller att ritningar inte stämmer. Det blir lättare i en ny butik, säger Jonas Hellke.
”Alla dansar på en slak lina”
I samarbetet med City Gross finns ett tydligt koncept att förhålla sig till.
– Varje gång vi ska trycka deras kakelmotiv så ska höjderna stämma och vi ska använda rätt typ av tekniker. Sedan har det med igenkänning att göra. City Gross-blå ska vara City Gross-blå. Sedan kan det se olika ut när vi kommer in i butiken. Ibland är det fyra meter i tak och ibland är det bara 3,20. Och vi får anpassa oss efter kylar och frysar.
Andra utmaningar och problem på plats som kan uppstå kan vara att anpassa sig efter inspektionsluckor, sprinklers och befintliga kylvaror – och tighta deadlines.
– Det är alltid extrem tidspress. Vi ska göra allt i en butik på 3–4 veckor och samsas med byggare, vvs:are, kakelsättare och kylmontörer och alla dansar på en slak lina. Ibland gör man jobben med kunderna i butiken. Vissa saker har vi gjort på natten.
Inom interiör gör Storbildsbolaget arbeten som tapeter, vinyler till fönster och affischer, vepor, flaggor och dekaler. Men man har också tagit fram egna produkter som figurskuren dekor, canvasramar med ljus och utbytbara motiv och led-belysta ljuslådor med utbytbara motiv.
Den senaste produkten som man tror stark på är flera kvadratmeter stora ljudabsorbenter med utbytbara motiv i textil.
Interiör allt viktigare
Hur stor del av Storbildsbolagets verksamhet är interiör?
– Om man exkluderar mässor så kanske
15 procent eller så. Vi ser en jättepotential. Dels så trycker vi ljudabsorbenter på 3 x 3 meter med bilder. Hela vår bransch behöver differentiera sig en del. Det produceras mycket digitala skyltar så det här är ett bra ben att stå på för att försöka bredda sig, säger Jonas Hellke
Han tycker att potentialen inom interiör finns både i att Storbildsbolaget kan göra fler jobb inom inredning men också för att det finns allt fler potentiella kunder.
– Tittar du på hotell idag så är de hårt designade. Det är print i rummen och i korridorerna. Så det har svängt. Det har inte varit i den omfattningen tidigare utan kommit med åren.
Vilka är era typiska kunder?
– Retailkedjor som City Gross och Biltema är typiska kunder. Eller restaurang och hotell. Det kan vara allt från vanlig detaljhandel till en ensam butik, så det spänner över hela registret.
Jonas Hellke tycker att det är något speciellt med bild i riktigt stora format.
– Bilderna sätter pricken över i:et. På City Gross blir det en helhet. Med en fin inramning skapas en viss känsla och det är kul. Jag slutar inte fascineras av bilder när jag ser det i en storbildsmiljö. Det lyfter inredningen. När man går på en flygplats och ser flygplatsreklamen så tillför den något. Jag tycker fortfarande att det sätter en känsla.