Tårtbiten större än någonsin – digitaltrycket knaprar in på offset

PUBLICERAD: 27 oktober 2023
UPPDATERAD: 27 oktober
Eva Glückman, vd på Grafiska företagen, säger att digitaltrycket ökning är en del av en trend. Det digitala står för 36 procent av kakan.

Offset och storformat håller omsättningen nere för finpapperstryckerierna under årets tre första kvartal. Samtidigt är digitaltryckets del av kakan större än någonsin. Mer än en tredjedel av försäljningsvärdet är tryckt digitalt.

Finpapperstryckeriernas försäljning hittills i år är kanske inget man firar med tårta. I alla fall inte sett till branschen som helhet.

Den svaga ekonomin syns i försäljningsiffrorna där det första kvartalet 2023 stod sig väl mot föregående år men där omsättningen minskade tydligt under kvartal två och tre jämfört med året innan, skriver Grafiska företagen i ett pressutskick. En del av förklaringen när kvartalen jämförs med samma period förra året är att det då var valår och trycktes valsedlar.

– Siffrorna visar tydligt att lågkonjunkturen har en effekt på finpapperstryckerierna. Hela ekonomin har svalnat av och det påverkar så klart även trycksaker. Statistiken linjerar med vår konjunkturindikator från den grafiska branschen, som vi nyligen publicerade. Dämpad inflation och betydligt bättre energipriser visar ändå att ekonomin är på rätt väg, säger Grafiska Företagens vd Eva Glückman.

Digitaltrycket tar andelar

Det är också noterbart att digitaltrycket växer i förhållande till offset. För andra kvartalet i rad stod andelen digitaltryck för 36 procent av försäljningsvärdet. Det är den högsta siffran sedan mätningarna startade.

– Vi ska inte dra för stora växlar på det. Samma kvartal förra året var digitaltryckets värde endast 30 procent, då offsettrycket var drivande för ett mycket bra kvartal, men det stärker ändå den trend vi nu kunnat se sedan mätningarna startades, säger Eva Glückman.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1