Trendrapport: Optimism trots ekonomisk motvind

PUBLICERAD: 30 oktober 2023
UPPDATERAD: 30 oktober
Sabine Geldermann, direktör för Drupa Portfolio Print Technologies. Foto: Pressbild

Drupa släpper i november sin nionde ”Global Trends Report”. Förhandsresultaten visar att såväl tryckerier som leverantörer tror på ett bra 2024 även om det är kristider.

Undersökningen baseras på 600 tryckerier och leverantörer som ingår i Drupas expertpanel med beslutsfattare. De positiva tongångarna gäller för samtliga regioner och marknader. Globalt sett svarar 32 procent fler att de beskriver sitt företags ekonomiska situation som ”god” jämfört med dem som beskriver den som ”dålig”. Bland tryckerier så svarar nästan alla att de har mer att göra nu än jämfört med 2019, alltså innan pandemin.

Höjda priser = bättre intäkter

En förklaring till resultaten kan, enligt rapporten, vara att företagen vågat höja sina priser. På en global nivå så var det 50 procent fler tryckerier som höjde priserna under 2023 än som sänkte dem. Under 2022 var det ett liknande resultat efter sju år av fallande priser. Detta har genererat bättre intäkter och marginaler. Det finns vissa regionala skillnader, men överlag gäller resultatet på samtliga marknader.

Rapporten visar också en anmärkningsvärd motståndskraft när det gäller volymerna inom arkmatad offset, liknande den utveckling som sker för flexotryck inom förpackningsbranschen. Bland digitala färgtryckstekniker hittar man de största volymerna inom arkmatad toner. Andelen tryckerier som har minst en fjärdedel av sin omsättning inom digitaltryck har ökat från 26 procent 2014 till 29 procent 2023. Enligt Drupa kan detta tyckas vara en blygsam ökning, men att flera branschkällor visar att volymerna ökat avsevärt sedan 2014 även om övergångstakten till digitaltryck tycks ha saktat ner.

”Måste förnya sig”

Under pandemin sjönk investeringarna men återhämtade sig lite förra året och accelererade med 27 procent i år. Fler tryckerier uppger också att de investerade mer i år än de som svarade att de minskat sina utgifter. Det är den bästa siffran sedan 2017. Rapporten förutspår en ännu högre investeringstakt för 2024, både för tryckerier och leverantörer. Generellt sett investeras det mest i utrustning för tryck och efterbehandling, med arkmatad offset och digital arkmatad toner som de mest populära teknikerna, med vissa regionala skillnader.

– Tryckerier och leverantörer vet att de måste förnya sig för att lyckas på längre sikt. Jag är övertygad om att Drupa 2024 kommer att vara det perfekta tillfället att utforska hur man bäst uppnår detta mål, säger Drupa-chefen Sabine Geldermann i ett pressmeddelande.

Den slutgiltiga rapporten kommer att släppas i mitten av november. Drupa-mässan äger rum på Messe Düsseldorf den 28 maj till 7 juni 2024 efter ett uppehåll på åtta år.

 

Läs vidare

Xeikons Lion tar digitaltrycket framåt

Xeikon har lanserat Lion LX3000, en ny digital etikettpress med ett nytt styrsystem som ger hög produktivitet och etikettkvalitet med fina prestanda.
Xeikon

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Explosivt bidrag vinner Print Power Awards

Designstudenten Isabella Wretman i Stockholm vinner årets Print Power Awards. Årets tema var yttrandefrihet och 22-åringens bidrag "Sprängkraft" föll juryn i smaken. 
isabella1

Senaste nytt

Xeikons Lion tar digitaltrycket framåt

Xeikon har lanserat Lion LX3000, en ny digital etikettpress med ett nytt styrsystem som ger hög produktivitet och etikettkvalitet med fina prestanda.
Xeikon

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Explosivt bidrag vinner Print Power Awards

Designstudenten Isabella Wretman i Stockholm vinner årets Print Power Awards. Årets tema var yttrandefrihet och 22-åringens bidrag "Sprängkraft" föll juryn i smaken. 
isabella1