Så lyckades den lilla återförsäljaren bli en storspelare

PUBLICERAD: 3 november 2023
UPPDATERAD: 6 november
Mikael Sandberg, vd, på Folier.se i de nya lokalerna i Vagnhärad. Foto: Privat

Den grafiska återförsäljaren Folier.se har vuxit kraftigt sedan starten för snart tio år sedan. Bolaget har kommit att bli en ganska stor spelare när det kommer till både försäljning av maskiner och material genom att bredda sig. För Sign&Print berättar vd Mikael Sandberg om varför de använder sig av artiklar och video på sin hemsida och möjligheten att börja med maskinleasing.

Förutom förbrukningsmaterial säljer Folier.se printers, värmepressar, skärplotters och för- och efterbehandling. De hjälper ofta små- och medelstora företag att komma igång med sin produktion. DTF (direct to film) är ett av företagets främsta områden sedan ett par år tillbaka.

Företaget startade under annat namn i Södertäljestadsdelen Hovsjö 2014 men har vuxit ur sina lokaler och flyttat vid två tillfällen. Sedan ett par år tillbaka ligger företaget i samhället Vagnhärad i närheten av E4 i Trosa kommun.

– Det finns möjligheter i våra befintliga lokaler. Det var en viktig sak. När vi flyttade senast var det rätt jobbigt, säger Mikael Sandberg, vd.

Dessutom vill de undvika att bli trångbodda.

Säljer mer material än tidigare

På företaget arbetar åtta personer.

– Den största förändringen som vi gjort under den här resan är att vi i början sålde mycket maskiner. Idag säljer vi mycket mer förbrukningsmaterial än tidigare, säger Mikael Sandberg.

Andelen förbrukningsmaterial har gått från tio procent till nästan hälften av omsättningen. En annan förändring sedan de tidiga åren är att de följer kunden längre i och med att de säljer material.

– Det är ett medvetet val. Det blir lång periodicitet mellan maskinförsäljningarna. Därför ville vi bygga på med material när vi etablerat en bra kundrelation så vi kunde sälja mer. Sedan är det andra utmaningar med material eftersom det innebär mer lagerbildning för vår del, säger Mikael Sandberg.

Direct to film är ett av de segment som Folier.se satsar hårdast på. Här är Mikael Sandberg under Sign&Print-mässan i oktober 2023. Foto: Felix Alnemark

Företaget har försökt att hålla en stadig linje i vad de säljer för typ av maskiner och material.

– Vi har ökat varenda år. Men vi har gjort det på ett lugnt sätt. Vi har fått hela biten med leveranskedjorna att hänga med. Vi hade kunnat gå fortare fram men vi har velat ta det i lagom takt.

Folier.se har stått för en ökad försäljning i stort varje år sedan starten. Senaste bokslutet visade en omsättning på över 30 miljoner kronor och en vinst på över en halv miljon.

Företaget ser ut att gå bra även i år även om olika omvärldsfaktorer gör sin påminda.

– Vi har haft det hyggligt men det är alltid lite kämpigt när det blir stora förändringar på valutamarknaden och råvarupriserna. Vi har fått en ökning sedan vi höjt priserna. , säger Mikael Sandberg.

Han säger att de oavsett prishöjningen sett en ökning på segmenten maskiner och material.

Hur har den svaga kronan påverkat er?

–Valutakursen påverkade så att vi var tvungna att höja priserna även om vi var lite sent på det i år. Valutakursen har varit en utmaning. Jag hoppas inte det ska fortsätta vara det. Prishöjningarna har tagits emot hyggligt. Sedan är det alltid de som vill ha samma pris som förut.

Konjunkturen följs noga

Hur kommer ni agera framöver om det blir bistrare tider?

–Vi kommer vara lyhörda och observanta för hur marknaden utvecklas. Än så länge märker vi att vissa delar av försäljningen blivit mindre men det kan variera över tid och mellan olika månader. Sedan försöker vi hitta en struktur för prissättningen. Vi behöver vara observanta om vi börjar se en ordentlig nedgång och då får vi agera utifrån det. Vi försöker hitta andra saker vi kan sälja. Vi kanske kan hyra ut mer maskiner eller hitta andra sätt för affärsmodellen.

Folier.se behöver större lagerutrymme idag i Vagnhärad än vid starten i Södertälje.

Oaktat konjunkturen letar de alltid efter nya kvalitativa produkter och tryckmetoder.

–Vi vill komma närmre våra leverantörer och kunder. Speciellt för de yngre företagen kanske vi kommer hitta hyresmodeller så att de har en maskin ett tag och sedan byter ut den.

På samma sätt som bilmarknaden delvis gått över till leasing- eller sharingmodeller, kan det finnas saker att ta efter även för maskiner, funderar Mikael Sandberg.

Hur tänker ni kring vilka produkter ni arbetar med?

–Det ska vara kvalitetsprodukter. Vi vill inte fastna superhårt i reparationsdelen. Vi testar av produkterna så att de fungerar smärtfritt. Självklart har vi plockat bort produkter som inte levt upp till våra kvalitetskrav och vissa har inte ens ”kommit in”. De ska vara stabila och fungera.

Satsning på content

På företagets sajt finns Tryckakademin där de har artiklar och video kring sina produkter. Det som i sociala medier kallas ”content”. Det handlar både om att ge inspiration och ge kunderna möjlighet att läsa på om olika lösningar.

– Vi jobbar mycket med att identifiera problem som många frågar efter och det kan ge en mindre belastning för vår support så att de i stället kan svara på frågor som är mer komplexa. Kunderna kan hitta informationen på hemsidan. Det tycker även Google om. En källa till information skapar mer trafik.

Framöver vill Folier.se också fortsätta att utveckla sin e-handel tillsammans med sin säljkår. De har byggt en helt egen mjukvarulösning för det som fått namnet YDNA. Mjukvaran kommer också säljas till andra företag men i ett separat bolag.

Läs vidare

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Stort intresse för Brand Factory efter konkursen

Efter konkursen av Brand Factory Printhouse och Brand Factory Holding ser konkursförvaltaren goda förutsättningar för att hitta köpare till de två bolagen, alternativt delar av rörelsen. Processen väntas vara klar under december månad.
Brand Factory

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1