Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Foto: privat
PUBLICERAD: 23 november 2023
UPPDATERAD: 23 november
DTF/DTG-printern är Jessica Ekvall och Silver Leafs största investering hittills.

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.

Under villataket i Trångsund samsas två näringsidkare och en uppsjö av grafiska maskiner. Pappa Göran är massör och dottern Jessica arbetar mer grafiskt.

– I pappas massagerum står alla mina glas och sublimeringsmaskinen, i tvättstugan har jag min tryckpress och på kontoret står min DTF-maskin. Där kommer jag även ställa min brodyrmaskin, säger Jessica Ekvall.

I hemmet finns också lasergravering, muggpress och fotoutrustning.

Jessica Ekvall utbildade sig inom tv-produktion och arbetade flera år som klippassistent. Förhoppningen var att få jobba kreativt.

– Det blev inte vad jag hade hoppats på. Jag ville skapa. Jag gjorde allt sådant som ingen ser. Jag ville komma bort från att bara göra sådant som andra ville att jag skulle göra, säger hon.

Parallellt med TV-jobbet startade Jessica sitt företag för tre år sedan. Hon trycker kläder, etsar/graverar glas och sublimerar muggar, smycken och pussel. Hon kombinerar också det grafiska arbetet med att arbeta som fotograf.

– Det är kul att hålla på med många olika saker.

I början arbetade Jessica med vinyler som hon skar ut och pressade med värmepress på textil. Det är väldigt tidskrävande för mer komplexa designer. En annan tryckteknik som är enkel och snabb är sublimering men det fungerar enbart bra på ljusa tyger med minst 50 procent polyester.

– Jag har ofta fått frågor om att trycka häftiga komplexa designer på svarta plagg men eftersom jag bara haft sublimeringsskrivare och vinyler har jag inte kunnat det och alltid behövt tacka nej. Det är många kunder som frågat om just häftiga tryck på mörkare plagg.

Eftersom det tar lång tid att arbeta med vinyler och är limiterat till vektoriserade designer samtidigt som sublimering har en begränsning på ljusa polyester tyger så började Jessica se sig om efter en DTF/DTG-printer.

– Jag vill göra saker lite snabbare och öka produktionen. Man kan göra mycket mer med en DTF och printa bilder som inte är vektorbaserad design.

Jessica Ekvall har många maskiner utspridda i huset hemma i Trångsund.
Stor investering

I september besökte Jessica Ekvall Sign&Print Scandinavia.

– På mässan visade Folier.se att de hade en printer som kunde göra både DTF och DTG. Att ha möjlighet att göra båda kändes bra. Jag köpte skrivaren för att utöka mitt företag med tryck. Det vill jag hålla på med dagligen.

Hon slog till på bordsprintern Epson SureColor SC-F2200. Den kombinerar en god bildkvalité med en reducerad printkostnad och support för de senaste DTF-teknikerna. Printern använder ett nytt bläck, UltraChrome DG2, som ger förbättrad kvalitet på en mängd olika material.

– Tidigare kunde jag sitta i timmar för att göra en design för att sedan printa ut den. Från dator till att tröjan blev klart kunde ta ett par timmar. Nu kan det ta tio minuter. Det är en extrem fördel. När man väl designat blir det klart direkt. I stället för att trycka fyra färger fyra gånger och ibland få med fel som kommer från överlapp så printar jag bara.

Det måste varit en stor investering?

– Ja, nu är det den största investeringen jag har hemma tillsammans med en brodyrmaskin som jag köpte på mässan som inte var så billig, säger Jessica Ekvall.

När den nya maskinen är levererad kommer hon kunna tacka ja till en ny typ av uppdrag.

–Jag har fått frågor från kunder om jag kan brodera. Jag tycker att allt med att hålla på och skapa är hur kul som helst. Att jobba dagligen med det är en dröm.

För att ha råd med alla maskininvesteringar har Jessica Ekvall arbetat hårt.

– Jag har sparat från varje lön jag fått sedan jag var 18 år. Jag har aldrig velat ränna runt så mycket och jag har inte haft tid att åka i väg och resa på grund av idrotten. Många går ut och spenderar pengar på olika aktiviteter. Men jag har sparat mina pengar. Sedan har jag också fått lite support från mina föräldrar som gjort att jag kunnat investera i företaget.

Kunder inom idrotten

Jessica har en aktiv idrottskarriär. Hon har deltagit i cheerleading-VM och ska tävla i EM. Hon är även aktiv inom simhopp.

Många av Silver Leafs kunder kommer från Jessicas nätverk kring idrotten.

– Det är många sporter som vill ha lagtröjor. Jag har tryckt olika cheerleadingkläder som folk vill ha till sina lag. Jag tryckte till Masters-VM i simhopp. Folk vill ha tröjor när de åker i väg och tävlar.

Jessica Ekvall tävlade under VM i cheerleading i USA tidigare i år.
Nisch mot bröllop

Silver Leaf har lite inriktning mot bröllop. Jessica Ekvall kan förutom att vara bröllopsfotograf även erbjuda sig att gravera glas och trycka inbjudningskort, möhippekit, kläder och mycket mer.

Det måste väl vara en lukrativ nisch att som grafisk företagare inrikta sig mot bröllop?

– Jag tror inte det är så många som kan erbjuda så många saker. Det är skönt att kunna gå till ett företag och få allt fixat i stället för till olika. Speciellt när allt kring ett bröllop är så stressigt.

Hur kom du på namnet Silver Leaf?

– Jag spånade i flera veckor på namn till mitt företag. Sedan när jag var ute och tog en promenad pratade jag med min pappa om att namnet inte ens behöver betyda något. Jag såg ett silvrigt löv och sa ”det skulle till och med kunna heta Silver Leaf”. Det kändes så rätt när jag sa det. Så namnet bara kom.

Läs vidare

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2

Senaste nytt

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w