Snabba ryck hos 120-åriga Närketryck

Foto: privat
PUBLICERAD: 12 december 2023
UPPDATERAD: 12 december
Mats Nilsson och Hanna Berg provkör den nyinstallerade Epsonskrivaren under överinseende av Erik Svärd från Color Systems.

Med 120 år på nacken och en vilja att fortsätta utvecklas ser framtiden ljus ut för Närketryck.
– Vi försöker hänga med i svängarna, förnya oss och ta in nya grejer, säger Maud Stranneby, vd och tredje generationens tryckare.

Närketryck grundades 1903 i Hallsberg. Mauds farfar Birger tog över verksamheten 1923. Sen dess har det varit ett familjeföretag.

Maud Stranneby började lite motvilligt arbeta inom verksamheten i slutet av 1970-talet när hon var i 20-årsåldern. Tillsammans med sin bror brukade de hoppa in på kvällstid när det var mycket att göra. Men när brodern kom in på Chalmers i Göteborg blev behovet än större.

– Jag skulle bara jobba en liten stund men blev fast, säger Maud Stranneby.

Hon minns hur semestrarna med familjen sammanföll med väl utvalda besök till olika tryckerier.

– Jag var så less på det där som barn och ändå ramlade jag in i det och blev likadan själv, skrattar hon.

Maud Stranneby är vd och tredje generationens tryckare på Närketryck.

När Mauds far drog sig tillbaka år 2000 tog hon över som vd.

– Mångfalden, det personliga och snabba leveranser är vår specialitet. Närketryck, snabba ryck! Det lever vi av, med många stadiga, återkommande, nöjda kunder som pratar med andra blivande kunder, säger hon.

Många av uppdragsgivarna är lokala och regionala men de finns också ute i landet. Applikationerna som trycks är många.

– Mycket är digitaltryck. Foldrar, broschyrer, manualer, klubbtidningar, menyer. Det är en salig blandning. Vi försöker göra det mesta, säger Maud Stranneby

– På senare tid har det blivit mycket körnoter. Det är någon sådan kund som har hittat oss, säger Mats Nilsson, som driver företaget tillsammans med sin fru Maud.

Närketryck trycker också en hel del mindre tidskrifter.

– Det är många fasta kunder som klubbar och föreningar för katter, bilar och hundar som kommer med sina återkommande medlemsskrifter. Alla vill inte läsa på nätet, det är uppenbart. Man gillar att sitta och läsa sin papperstidning. Det är tur för oss att det är så, säger Maud Stranneby.

Viktig att vara öppen

Närketryck är Hallsbergs näst äldsta företag.

– Det allra äldsta är en handelsträdgård. Varje gång jag är där och köper plantor säger de ”Hej då, Hallsberg näst äldsta företag”, säger Maud Stranneby.

Hon tror att en nyckel till att de som 120 år gammalt tryckeri fortfarande finns kvar, är att de varit anpassningsbara och vågat plocka in nya maskiner, teknik och produkter i sortimentet.

– Jag är född in i det här och är tredje generationens tryckare så jag vet nästan inget annat. Det har varit en ständig utveckling av branschen och många kollegor som fallit bort. De första föll bort när de vägrade faxen, nästa generation avhoppare var de som tackade nej till datorer och internet. ”Mejlfunktionen behöver man inte ha”. De är borta idag och på den vägen är det, säger Maud Stranneby.

Mats Nilsson håller med.

– Man måste försöka hänga med. Följer man inte med i utvecklingen dör man. Vi har lyckats ta till oss ny teknik med åren.

Den nödvändiga utvecklingen rör inte minst nya applikationer.

– Jag tror att det är helt nödvändigt att hitta nya produkter så att man kan möta kundernas behov. Hade man fortsatt med bara 80-talsblanketter hade man varit död idag, säger Maud Stranneby.

Vad är den största utmaningen för er verksamhet?

– Det är att hänga med teknikmässigt. Att följa all teknisk utveckling, säger Mats Nilsson.

Nya maskiner inköpta

För åtta-tio år sedan besökte de Sign&Printmässan och fick syn på en maskin som tryckte figurskurna dekaler.

– Jag tycker det såg ut som en rolig grej. Vi hade inte den typen av kunder då men vi vågade köpa den och dekaltryck har växt stadigt, säger Maud Stranneby.

De har gjort en del investeringar under hösten. Maskinparken har behövt förnyas och de har velat gradera upp sig för att få lite andra funktioner.

Under Sign&Print-mässan i september föll de för en Epson SC-S80600 och en Summa-skärare av modell S3 160T hos återförsäljaren Color Systems.

– Anledningen till det är vi köpt tidigare maskiner av dem och varit mycket nöjda. Det har varit god service och Color Systems har hjälpt till bra, säger Maud Stranneby.

Epson SC-S80600 är en del av en ny serie högkvalitativa printrar för skyltar och skyltmaterial. Den klarar allt från enklare skyltar till avancerade skyltmaterial och dekor på en mängd olika material.

Den är utrustad med dubbla skrivarhuvuden PrecisionCore FTP för att uppnå en enastående utskriftskvalité, även vid högra hastigheter, enligt tillverkaren.

Printern har en ny sammansättning av Epson UltraChrome GS3-bläck. Den skriver ut på material som genomskinlig film, vinyl, canvas och fotopapper.

Erik Svärd från Color Systems instruerar Hanna Berg och Mats Nilsson och ger värdefulla tips.

Inköpet av printern kompletteras med den nya Summaskäraren Summa S3 160T som är den största i S3-serien och klarar mediebredder på 17 till 168 centimeter.

Den har den så kallade True Tangential Cutting Technology som tillsammans med den helt nya OPOS-kameran med inbyggd bildigenkänning säkerställer smidiga och effektivare arbetsflöden.

Investerade på mässan

På mässan slog Närketryck också till på en Canon Image Prograf GP-4000 med ett förmånligt mässpris.

– Den är rolig med några andra bläck som neonfärger, säger Maud Stranneby.

Sedan tidigare har Närketryck två digitalpressar från Ricoh, 9210 och 7100. I maskinparken finns också två Polar skärmaskiner; EM92 och XT78. Sedan har de även en Heidelberg GTO52 offsettryckpress samt diverse små handmaskiner.

Är ni nöjda med de maskiner ni har?

– Att vara nöjd är inte bra. Vi är aldrig nöjda utan tittar framåt i kikaren. Det finns planer på annat, säger Mats Nilsson.

De är sugna på en planskärare för att kunna skära ut askar och andra småsaker. Det var något de också spanade lite på under mässan.

Avstår profilkläder

Närketryck har försökt att alltid bredda produktionen och lära sig nya saker. Men de har dragit en gräns vid kläder och profiltryck.

– Det är alldeles för mycket med material. Det får räcka med papper och syntetmaterial. Profilkläder är en bransch för sig. Men vi har en kollega här i Hallsberg som vi samarbetar med och skickar kunder till och han skickar kunder som kommer till oss, säger Mats Nilsson.

Figurskärning i den nya Summaskäraren. Erik Svärd utbildar och Hanna Berg antecknar flitigt medan Mats Nilsson är idel öra.

Det låter som att ni kör på ett bra tag till?

– Ja, det finns ingen återvändo. Så länge det rullar och vi tycker det är roligt så ska det jobbas. Jag är en sådan människa som tror att hästarna mår bäst av lagom arbete. Det behövs för kropp och huvud. De stackare som går hem och blir pensionärer vid 55 tror jag inte blir lyckligare människor, säger Maud Stranneby.

Läs vidare

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2

Senaste nytt

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w