När Åtta45 i Stockholm bytte ut sin ålderdomliga laminator hittade de en lösning från mittens rike. Med den kinesiska maskinen har de fått en snabb arbetshäst för stora volymer.
Aktiviteten och ljudvolymen är hög i Åtta45:s nybyggda anläggning i Järfälla när Sign&Print kommer på besök för att höra mer om den ovanliga laminatorn från fjärran östern. Så är det också ett av landet större tryckerier. I offsettproduktionen görs traditionellt tidningar, tidskrifter och reklam.
– Vi har en digital sida där vi har tonermaskiner och gör kortare upplagor. Sedan har vi en inkjetsida där vi kör rullmatad inkjet. Där kör vi samma typ av produkter som vi har i offset men i kortare upplagor. Det är otroligt spretigt vad vi sysslar med, säger Tomas Reinhed, produktionsansvarig.
Det är Åtta45 som trycker pappersutgåvan av Sign&Print. Tryckeriet har också anläggningar i Malmö och Falun.
Just idag pågår det produktion av julkort i Järfälla.
– Det är mer än vad man kan tro faktiskt, berättar Tomas Olsson, tryckerichef.
Dags för laminatorbyte
Järfällatryckeriets tidigare laminator var tillverkad 1984 och köptes in begagnad 2017.
– Den har varit gammal väldigt länge. Den var ett test. Vi såg att det här behöver vi utveckla och bli effektivare på. Då blev det den här GMB:n, säger Tomas Olsson.
– Vi slängde ut den gamla. Den var ju ”hundra” år gammal. Den nya är mer snabb och tillförlitlig, säger Tomas Reinhed.
Bredvid oss står Laminatorn från GMB. Modellen heter SW-820 och arbetar helautomatiskt pall till pall med ark upp till 70 × 100. Den används för applikationer som tidningar, böcker och förpackningar och opererar med en elektromagnetisk värmare.
GMB är ett märke som är nytt hos återförsäljaren VBS. Maskinen installerades under hösten och den gick i produktion redan samma dag.
– Tänk om alla installationer kunde vara så enkla och smidiga som den här. Den har levererat efter förväntan, säger Tomas Olsson.
Ny bekantskap
Men hur kommer det sig egentligen att man satsar på ett oprövat kort? GMB är inte en tillverkare som Åtta45 har erfarenhet av sedan tidigare utan det var leverantören VBS som introducerade dem för fabrikatet.
– VBS är också en ganska ny bekantskap. Vi har haft kontakt med en av säljarna där på hans tidigare jobb. Jag visste inte vilka de var innan de kontaktade mig. Sedan har vi givetvis kollat av vad som finns att få tag på till den svenska marknaden på lamineringssidan och det är inte helt lätt. Den svenska marknaden är väldigt liten och det tillverkas inte många som går hit, säger Tomas Reinhed.
Fanns det någon rädsla eller fundersamhet att satsa på något helt nytt?
– Egentligen inte. Vi tog in två andra leverantörer också och den här kändes mest gedigen. Det här är en riktig produktionsmaskin, säger Tomas Reinhed.
Han får medhåll av Tomas Olsson.
– Det här en maskin där allt sitter ihop i ett stycke. Det är inte massa lösa delar som står och matar varandra som på de andra.
– Sedan tycker jag att det är jobbigt att jag är tvungen att göra affärer med en kinesisk maskin för det tycker jag principiellt är fel men jag hade inget val. Men det är min personliga åsikt, säger Tomas Reinhed.
Laminatorn är idealisk för stora volymer enligt tillverkaren. Hos Åtta45 används den i snitt 2–3 timmar per dag. Men tanken är att Järfällatryckeriet ska bli större på laminering.
– Vi har inte laminering så att vi fyller ett fullt skift i veckan. Men det är inte heller ambitionen. Den är tillräckligt billig för att vi ska ha råd att inte köra den 40 timmar i veckan. Du får ihop det i alla fall. Jämfört med att köpa laminering ute på stan. Den stöttar oss, säger Tomas Reinhed.
Använder ni den till några speciella applikationer?
– Det är allt från kort till mycket tidningsomslag. Sedan är det broschyrer som de vill ha dubbelsidigt laminat på så det är väldigt varierande, säger Tomas Olsson.
I GMB:n laminerar de också mycket förpackningar.
Har ni hunnit upptäcka några speciella fördelar med den?
– Det är att den är mycket effektivare att jobba med jämfört med den gamla, säger Tomas Olsson.
– Att den än så länge efter fyra veckor är tillförlitlig. Över tid vet vi inte. Det är ingen skillnad kvalitetsmässigt utan laminering är ju vad det är, säger Tomas Reinhed.
Egentligen ska väl frågan om fördelar ställas till Lasse Lundholm som är den operatör som arbetar med maskinen dagligen.
– Den är mer lättarbetat än den gamla. Intagningen går snabbare. Den är mer användarvänlig. Den funkar som den ska. Sedan får man se hur länge den håller. Det vet man inte. Men just nu är den stabil, säger Lasse Lundholm.
Hur ser arbetsgången genom maskinen ut?
– Arket går in som en vanlig iläggare. Sedan värms plasten upp på 115 grader. Sedan pressas det på och sedan delar den arken, säger Lasse Lundholm.
Vad har ni använt laminatorn till mest?
– Det är mycket omslag, kalendrar och en del förpackningar för Tele2 som routrar, säger Lasse Lundholm.
Hur snabb är den?
– Man kan köra den 60 meter i minuten sedan beroende på hur många ark beror ju på storleken. Vi ligger runt 50 meter i minuten. Det är lagom fart, säger Lasse Lundholm.
Asiatiska märken levererar
Det var återförsäljaren VBS som kom med förslaget om den kinesiska laminatorn.
– Åtta45 hade en tydlig kravspecifikation och jag hade en relation med GMB. Jag vet att de gör kvalitativa industrilaminatorer. Jag tänkte på dem när jag pratade med Åtta45. Kravspecifikationer kommer som vanligt med en prislapp och prislappen och kraven passade med GMB, säger Björn Olsson på VBS.
VBS har börjat arbeta mer och mer med asiatiska märken.
– Det har hänt en ganska stor omställning på marknaden på grund av covid. Vissa leverantörer har fått det väldigt svårt medan andra har vuxit. De leverantörer vi jobbat med historiskt sätt jobbar vi inte med nu, säger Björn Olsson.
Han tycker att GMB:s laminatorer är det bästa som finns att tillgå för tillfället.
– Just pall in pall ut 70 × 100 är inget nytt men GMB:s funktioner är de bästa som finns på marknaden. Just kvalitetskontrollen och produktionen är crème de la crème när det gäller laminering. Sedan är den väldigt uppdaterad funktionsmässigt och därför gick installationen smidigt. Den körde vass produktion andra dagen, 35 000 ark gick igenom. Det är jättekul.
”Detaljkvalitén är jättebra”
Att arbeta med en laminator har traditionellt varit ganska omständligt. Men inte nu längre enligt Björn Olsson.
– Det är kul att det kommer tillverkare och utvecklar branschen och gör det mer applicerbart och mindre stökigt. Laminering är ju ett hantverk. Det kan ta upp till 1–2 veckor att utbilda en operatör. Laminatorer har traditionellt varit jobbiga att arbeta med. Men här har man automatiserat funktionen och har en genomtänkt utbildning.
Det ger en hög nyttjandegrad, enligt Björn Olsson.
– Det är positivt att det sker utveckling på något som är väldigt konventionellt. Det är laminat som ska föras på papper med en viss exakthet. Det handlar bara om tryck, värme och hastighet för att det ska bli bra laminerat.
Har det funnits något motstånd eller har era kunder varit avvaktande mot att köpa asiatiska märken med tanke på att de är mer okända här?
– Jag skulle nog säga att det svängt de sista 2–3 åren. Jag har själv haft tveksamhet att sälja kinesiska grejer. Många är uppvuxna med ”Kinakvalité, usch!”. Men detaljkvalitén är jättebra och de har många bra producenter. Dessutom är mycket elektronik i andra laminatorer ändå tillverkade i Kina.
Men Åtta45 är inte ensamma i landet om att investera i en maskin från GMB. Även Göteborgstryckeriet har en laminator men den är 105 cm bred. Maskinen hos Åtta45 är 80 cm.