
Har du flyttat till en ny kommun någon gång? Då är chansen stor att du fått ett utskick med rabatter från lokala handlare. Lidh Reklam i Halmstad är stora på välkomstbrev med erbjudanden till nyinflyttade.
Lidh Reklam ser till att det finns erbjudanden till nyinflyttade i nästan hela landet. Varje erbjudande är branschunikt för kommunen som kuvertet skickas ut i.
– I Arbogakuvertet till exempel ska det bara finnas en livsmedelshandlare och en däckhandlare. Vårt mål är att fylla kuverten med flera olika branscher för att kunna ge en bra produkt till den nyinflyttade och till kunderna som vill vara med i kuvertet, säger Ulf Hermansson, IT- och produktionschef.
Lidh Reklam startade i Halmstad 1960. Från början var utskicken adresserade till par som planerade att gifta sig. Grundaren Sigvard Lidh lånade idén från en norrman som bläddrade i kyrkböckerna och sedan gick till handlarna och undrade om inte de skulle erbjuda de framtida paren rabatt. Sedan länge har det halländska tryckeriet gått över till att rikta utskicken till nyinflyttade.
– Det är samma sak att du kan gå till handlare och säga att du vet vilka som kommer flytta hit. Ska vi inte erbjuda dem något här i stan? De ska skaffa sig nya köpmönster. Alla nyinflyttade får de här kuvertet där du är den enda frisören eller däckhandlaren, säger Ulf Hermansson.
Vanligt förekommande kunder i kuverten är frisörsalonger, byggföretag, tandläkare, vårdcentraler och apotek.
– Drömmen är att vi ska ha många olika branscher men det är inget snack om att livsmedel är störst.

När en ny kund har nappat tar den grafiska avdelningen vid. De tar kontakt om hur erbjudandet kan se ut.
– Sedan kommer kundens erbjudande att börja knytas till de som flyttar in. Det hamnar i kuvertet, säger Ulf Hermansson.
Kuverten är komponerade med annonsörer kommunvis förutom i landets tre största städer som är uppdelade efter distrikt. Välkomstbrevet skickas ut i 380 kommuner och storstadsdistrikt.
– Vi har några vita fläckar där vi försökt men det kanske inte finns intresse från handlarna eller så är de inte är så många. Men vi är i princip i hela landet, säger Ulf Hermansson.
Tryckserier kopplade till flyttmönster
Produktionen sker i 14-dagarscykler eftersom uppgifterna om nyinflyttade kommer två gånger i månaden. Tryckpressen går hela veckan och de trycker för hela landet i ett svep.
– Vi får uppgifterna om vilka som flyttat på en tisdag. Kuverten ska gå med olika distributörer, så vi börjar trycka för den första distributören. Den tisdagen gör vi efterbehandlingarna med skärning och kuvertering. Det kan röra sig om drygt 10 000 kuvert. Sedan går den leveransen ut efter några dagar. Sedan trycker vi för nästa distributör. Det är samma process igen för ytterligare cirka 10 000 nyinflyttade, säger Ulf Hermansson.

De serier som trycks är helt kopplade till hur folk flyttar.
Allt material ska vara tryckt inom två veckor när nästa produktion ska sättas i gång. Vanligtvis är det inga problem att hinna men det är fler som flyttar i slutet av en månad.
– Vår stora vecka är i september då alla studenter flyttar. Då märker man av en bra ökning. Det fluktuerar hela tiden. I Lund och Uppsala blir det stora inflyttningar. Det trycks ett exakt antal kuvert per inflyttade så vi har inget på lager eller upptryckt innan utan det är on demand, säger Christian Strid, ansvarig för det grafiska och IT.
Att de trycker efter efterfrågan gör att Lidh Reklam kan vara flexibla mot kunder som vill ändra i sitt erbjudande.
Många yrkesroller för ett tryckeri
Lidh Reklam har ett tjugotal anställda. Tryckeriet sticker ut eftersom de har en stor andel säljare, grafiker och arbetande inom IT.
Antalet anställda har varit ganska konstant de senaste åren. Men antalet telefonsäljare har ökat.
Förutom säljavdelningen finns en grafisk avdelning och en ekonomiavdelning. Sofia Johansson är produktionsansvarig och sköter de tre maskinerna. När Sign&Print kommer förbi skärs utskrifter till nyinflyttade i norra Stockholm.
Verksamhetssystemet matchar postnumren med de annonsörer som vill gå ut i en speciell stadsdel eller kommun. Varje reklamblad printas i filer portionerade utifrån vad som ska hämtas upp av de distributörer som anlitas för utdelningen.
Uppdelningen sker också efter ordningen som varje brevbärare behöver för att kunna genomföra sin rutt så optimalt som möjligt.
Printer, multigraf och kuvertering
Tryckeriet använder Ricoh-programvaran Planet Press som håller reda på postnummer och adresser och skapar printfilen.

De flesta maskiner har tillkommit det senaste 1,5 året. Reklamen printas med Ricoh Pro C9200 som är en arkmatad digital tryckpress med en kvalité som enligt tillverkaren är jämförbar med offset-tryck.
– Det är ingen efterbehandling mer än avläggare på den. Den bara går och går, säger Christian Strid, grafiskt ansvarig och IT-medarbetare på Lidh Reklam.
Allt printas i A3. Högarna sätts i skärmaskinen Multigraf C375 som skär arken i fyra delar. Den kan enligt tillverkaren skära upp till 6 000 ark i timmen. Maskinen är utrustad med vakuummatningen Touchline.
– Multigrafen är automatiserad till stor del. Vi har en bra iläggare och en bra avläggare. Det är en konfiguration som är bra anpassad för er verksamhet. Det är viktigt att sidordningen och on demand-tänket följer hela vägen och det gör det med hjälp av det här, säger Thomas Jacobsson, säljare på Ricoh.
I multigrafen skärs upp emot en miljon SRA3:or om året.
– Tillförlitligheten är jättebra på den. Det är som musik när man hör den där ute, säger Ulf Hermansson.

Högen från Multigrafen lyfts rätt ner i iläggaren på kuverteringsmaskinen, en Quadient DS-1200 G4i.
– Man sätter i de här setten där de skurits till A5 och så går de ner i maskinen som kuverterar, säger Ulf Hermansson.
Med hjälp av QR-koder känner kuverteringsmaskinen av hur många reklamblad som ska i varje kuvert.

– Nu när Ricoh har i princip all efterbehandling i portföljen så blir det roligare att jobba också. Vi blir en totalleverantör. Vi kan ju verkligen leverera hela printrummet och vi har service. Det är en styrka, säger Karl Elias, försäljningsansvarig på Ricoh Sverige.
De färdiga kuverten hämtas i lådor på plats av utdelningsföretagen.
– Man är oerhört intresserade av att titta framåt på Lidh Reklam. Många pratar om hur det ska bli men ni engagerar er verkligen på maskinfronten. Det finns ett genuint intresse vilket jag som leverantör tycker är både roligt och tacksamt. Det blir att man jobbar intimt ihop, säger Thomas Jacobsson.

Ingen affär utan flyttlass
Lidh Reklam köpte sin första kuverteringsmaskin 2011. Inköpet tillsammans med det digitaliserade arbetssättet har gjort att personal slipper stå vid stora fack och lägga ner alla reklamblad som ska skickas till exempelvis en ny Västerviksbo.
– Halva byggnaden var bara upptryckta reklamblad tidigare, berättar Christian Stridh.
Förra året skickade Lidh Reklam ut nästan 900 000 kuvert.
Fler erbjudanden i dåliga tider
Historiskt sett har affärsidén med adresserade utskick inte varit speciellt konjunkturkänslig. Tvärtom.
– Det har visat sig att det går bra för oss när det är dåligt. Det handlar mycket om erbjudanden med kuponger. Om företagen känner att kundunderlaget sviker så kanske vi är relativt billiga att marknadsföra sig genom. Sedan har vi duktiga säljare som hjälper oss genom bistrare tider. Varje gång det är en nedgång i konjunkturen tror vi att det kommer gå illa här men det gör inte riktigt det, säger Ulf Hermansson.

Under pandemin hjälpte Lidh Reklam många kommuner som vill nå främst äldre personer. Ett utskick kunde till exempel riktas till alla i Halmstad över 70 år.
– Det som är roligt är att ni visat det här med variabeldata, personifierade utskick. Det är många som pratar om det men det här är ett praktexempel på det, säger Karl Elias.

Med hjälp av variabeldata finns det många sätt att fortsätta utveckla de adresserade utskicken.
– Tittar man på Halmstad kan man dela upp det så att halva stan kan få ett visst antal reklamblad och en annan del av stan får andra reklamblad, säger Ulf Hermansson.
Trivs med Ricoh
Lidh Reklam är nöjda med att ha Ricoh som partner.
– Utan Ricohs hjälp när vi satte upp vår nya print- och efterbehandlingsmiljö 2017 vet jag inte hur det hade gått. De var helt avgörande i samtalen med den nederländska programvaruutvecklaren av Planet Press för att få dem att förstå vår process och våra behov, säger Ulf Hermansson.