Digitalt skärbord lyfte skylttillverkningen för Dalsign

Foto: privat
PUBLICERAD: 11 januari 2024
UPPDATERAD: 11 januari
Jörgen Andersson, vd på Dalsign i Mellerud, med skärbordet från Zünd.

Dalsign producerar allt från skyltar och bildekor till utställningsmaterial och profilkläder. Med sin nya skärmaskin har tillverkningen av skyltar fått ett lyft. Genuina träskyltar till vandringsleder är en specialitet för Mellerudsföretaget.

I år fyller Dalsign 24 år. Jörgen Andersson och Vivian Johansen tog över verksamheten år 2000, några år efter starten. Idag arbetar sex personer på firmans två enheter i Dalsland.

– Vi har en butik i Mellerud och en i Bengtsfors. Tillverkning sker i Mellerud där vi har alla maskiner. Sedan har vi ett kontor och butik/showroom i Bengtsfors. Där finns också en transferpress, säger Jörgen Andersson, vd.

De brukar säga att de trycker på allt från pennor till långtradare.

– Ungefär hälften är profilkläder och hälften är skyltar och dekaler till bilar, säger Jörgen Andersson.

Kunderna är mestadels lokala företag.

– Vi på Dalsign har väldigt lite privatkunder men vi har en del föreningar som kunder. Vi trycker och säljer profilkläder och matchställ, säger Jörgen Andersson.

Företaget är en del av New Wave Profile som består av 90 fristående företag inom profilmedia i Norden.

Ett annat viktigt affärsben för Dalsign är så klart skyltmakandet. De tillverkar skyltar i allt från plexiglas och akryl till aluminium. De erbjuder ljusreklam och fasadskyltar med eller utan belysning.

På sin hemsida har företaget en webbshop där kunderna själva kan beställa både skyltar och andra produkter.

Satsade på Zünd

Nyligen köpte Dalsign det digitala skärbordet Zünd S3 L-1600 som skär, graverar och fräser i material som PVC, plexiglas, metall, trä och kompositmaterial. Det är utrustat med 1 kW fräs och har även skärande verktyg.

S3-serien brukar framhållas för sin snabbhet och att den kan uppdateras och uppgraderas för att möta nya krav på de modulära verktygs- och materialhanteringssystemen. Skärlösningar kan skräddarsys efter företagens specifika produktionskrav.

– Det var en stor investering för oss. Den har funkat jättebra, säger Jörgen Andersson.

Varför gjorde ni investeringen?

– Det var för att få hjälp med skärning och fräsning. Vi har sparat in lite på personal. Tidigare var det en person som gjorde det för hand.

Men maskinen kan också åstadkomma en del som inte går att göra med handkraft.

– Vi kan göra mycket saker vi inte kunde göra tidigare. Vi fräser en hel del skyltar nu som träskyltar med text till vandringsleder men även frästa skyltar i aluminium och akrylplast som man beställer själv. PVC-skyltar gör den väldigt bra. Men även dekaler, affischer och banderoller.

Dalsign producerar bland annat skyltar till vandringsleder.

Hur kommer det sig att valet föll just på maskinen från Zünd?

– Vi tittade på olika märken men det här kändes bäst. Det är ett erkänt märke. De kanske inte är billigast men vi tror det är bättre att satsa på kvalitet.

Ny satsning på laser

Dalsign var på plats under Sign&Print-mässan och tittade på lasergraveringsmaskinen Trotec Q400 som Logimark är återförsäljare för.

– Vi gjorde affären efter mässan. Vi tittade på många olika märken men fick förtroende för Logimark och tyckte den verkade bra. Det blir en trygghet att kunna göra det själva. Kunderna bestämmer sig rätt snabbt och vill ha produkterna denna helg eller nästa, säger Jörgen Andersson.

I Dalsigns maskinpark finns också en brodyrmaskin, transferpress och två folieringsmaskiner.

Har ni fler maskininvesteringar på gång?

– Jag tycker att det känns som det funkar med det vi har. Maskiner är alltid roligt och bra. Vi har en planprinter på önskelistan men den behöver gå otroligt mycket, för det är mycket pengar.

Flera ben att stå på

Företaget går bra trots en skakig omvärld.

– Det har varit ett osäkert läge sedan pandemin och krig så vi har legat lågt och tänkt att vi väntar och ser. Men vi har väldigt mycket att göra, säger Jörgen Andersson.

Hur tolkar du det?

– Jag vet inte om det är för att det är en mindre ort, att man inte far så illa av konjunkturer. Sedan brukar det vara bra att ha många olika ben att stå på. Vi sålde färre profilprodukter under pandemin. Då var det ingenting. Jag tror inte vi sålde en penna på flera månader eftersom ingen träffades. Men mycket annat fungerade ändå.

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Stora möjligheter med AI – men lika stora utmaningar

I vår artikelserie om artificiell intelligens (AI) i den grafiska industrin har vi nu pratat med Adrian Mayr, produktchef på Müller Martini. De är kända för att tillverka efterbehandlingsutrustning i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval.
switchgreen-news-banner

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper