Tryckeriets tatueringar "gaddar" vuxna

Foto: Felix Alnemark
PUBLICERAD: 12 januari 2024
UPPDATERAD: 12 januari
Richard Rosberg, säljare på Canon, Tommy Jönsson på Plockmatic och Susanne Hindsö Ljunggren på @Graphiken vid broschyrhäftsystemet Plockmatic BM5050s.

Tryckeriet @Graphiken i Malmö arbetar främst med trycksaker och producerar många kortare serier av häftade broschyrer. Smått unikt har företaget också en omfattande produktion av gnuggistatueringar.

När Sign&Print kommer på besök i den gamla banken som är tryckeriets hemvist pågår arbete med spiralbindningar, anteckningsböcker, broschyrer och brevutskick. Men också storformatsutskrifter som affischer och posters.

@Graphiken startade 2014 av Lena Hermansson som delar sin tid mellan Skåne och Los Angeles och driver flera verksamheter på två kontinenter. Tryckeriet har byggt upp en stor kundstock av både små och stora bolag, blandat med mycket privatkunder.

– Vi är ett litet företag som har mycket korta serier men vi jobbar med väldigt mycket olika bolag. Det är en väldig spridning på jobben. Det kan vara allt från privatkunder som kommer in och beställer bröllopskort till stora produktkataloger i ganska många ex. När vi trycker inhouse, digitalt är det kanske på fyra-fem olika språk och så ska det vara ett hundratal av varje. Då löner det sig fortfarande att köra digitalt, säger Susanne Hindsö Ljunggren.

Hon är projektledare och delägare och har ett finger med i spelet i det mesta.

– Jag håller i mycket produktion och är hands on. Jag lägger mig i allt. Jag är den! säger hon med ett skratt.

När tryckeriet startade var de fem medarbetare men idag har verksamheten vuxit till åtta personer. De har också tillkommit fler tjänster som till exempel fotografi, grafisk design och filmproduktion för företag och sociala medier.

Trycker tatueringar

@Graphiken har en anställd som sysslar med den dagliga produktionen av gnuggistatueringar åt Malmöföretaget Like Ink. De säljer sina tatueringar online till kunder i hela Europa.

Halloween är en viktig högtid för gnuggistatueringar.

– Det är mycket till företag och event men också till folk som tävlar i någon sport där de har shorts så du kan tatuera in loggor på benen, Susanne Hindsö Ljunggren.

Så det är inte bara för barn?

– Jag skulle säga att det är väldigt lite för barn. Vi gör mycket till naturskyddsföreningen, museer. Till valet gjorde vi till alla partier. Det är mycket event.

Vänta nu, tatueringar till partier och Naturskyddsföreningen?

– Det är mycket larver, maskar och spindlar. Det är mycket till Halloween naturligtvis.

– Politiska partier vill väl vara tatuerade! säger Tommy Jönsson, på Plockmatic som levererat flera maskiner till @Graphiken och är på besök i tryckeriet.

Hampus Persson är grafisk efterbehandlare och färdigställer gnuggistatueringarna åt Malmöföretaget Like Ink.

Den grafiska efterbehandlaren Hampus Persson färdigställer gnuggistatueringarna.

– Det är bra med beställningar. Ibland designar kunderna själva, säger han medan han förser motiv av basketbollar och Adidas-loggan med klistret som fäster på huden.

Canons lokala säljare Richard Rosberg var inblandad vid uppstarten av samarbetet med Like Ink-produktionen. Han berättar att det krävdes mycket arbete att få veta vilka ingredienser som ingick i bläcken eftersom tatueringar går under läkemedelsregler då de sitter på huden.

Nytt broschyrhäftsystem

Plockmatic satte in sin BM5050s i den yttre delen av banklokalen våren 2022. Broschyrhäftsystemet är utvecklat för att producera böcker i olika format. Den klarar av en boktjocklek på upp till 10 millimeter. Den kan utrustas med trekantsskärning och bigfunktion av omslag och mittuppslag.

I den gör tryckeriet större broschyrer med häftning. Broschyrhäftsystemet har de haft innan också. De tog ett beslut om att köra den offline eftersom de trycker mycket småserier och för att inte ockupera maskinerna hela tiden.

– Då kan vi lägga upp det hur vi vill. Våra gamla lokaler är inte heller byggda för att ha tryckeri i. Men vi tycker väldigt mycket om dem.

Broschyrhäftproduktionen behöver inte sitta ihop med printarna så de står i olika rum.

– För oss har det varit viktigt att den kan ha squarefold så att vi kan häfta lite tjockare eftersom vi inte har limbindning så lättillgängligt. De kan häfta upp till 10 millimeter.

Susanne Hindsö Ljunggren vid fals- och bigmaskinen Morgana/Plockmatic Digifold Pro XL. I den efterbehandlas flerpanelsbroschyrer och ”land­scape-böcker” bland annat.

De har också en Morgana/Plockmatic Digifold Pro XL som är en fals- och bigmaskin som installerades i december 2022.

– Den klarar 1,3 meter långa ark, säger Tommy Jönsson.

Det möjliggör produktion av flerpanelbroschyrer, omslag till ”landscape-böcker” med mera.

Den vanligaste produktionen i den är fyrsidingar. Maskinen är utrustad med två falsknivar som ger hög precision och har en topphastighet på 7 500 ark per timme. Den har en toppmatad vakuummatning med en laddkapacitet på 200 millimeter. Dessutom har den två bigstationer och kommer med en längsgående och tvärperforeringsverktyg som standard.

Vad är bakgrunden till de här två investeringarna i efterbehandling?

– Dels behövde vi bättre maskiner mot de vi hade tidigare för de hade vi i princip nästan kört slut. Jobben började gå uppåt. Sedan har vi en långvarig relation med Canon och för oss var det ganska självklart var vi skulle börja leta. Du kan säkert hitta en bra maskin på många olika ställen men det är fortfarande en ”peoples business”. Du behöver ha bra service direkt när det är någonting och det får vi. Sådant väger upp för att de ska fungera, säger Susanne Hindsö Ljunggren.

De ska snart få en skär- och bigmaskin som Plockmatic ska leverera. Intec SC6000 är ett helautomatiskt skärbord för tillverkning av lättare förpackningar, hyllvippor med mera. SC6000 kan skära igenom media upp till 350 mikrometer tjocklek och är lämplig för etikettsskärning, även kallad toppskärning. Med en integrerad QR-kodsläsning får man möjlighet att ladda och köra blandade jobb.

– Det är med automatisk matning. Det är ett litet format. Den har ett skärhuvud och ett bighuvud i samma maskin. SRA3, säger Tommy Jönsson.

Rundtur i banken

Susanne Hindsö Ljunggren visar runt i de gamla banklokalerna med rundade tak. Det är en imponerande maskinpark för ett företag som bara är nio år.

– Häftvals, hörnrundning, hålborrning, spiralbindning, banderolleringsmaskin, laminat och folie gör vi väldigt mycket, säger hon.

Susanne Hindsö Ljunggren är delägare och projektledare på tryckeriet i centrala Malmö.

Längre in i banken står en Canon ImagePRESS C10000VP. I den gör @Graphiken mycket av sina större produktioner. Intill huserar en Canon ImagePRESS C850 där de kör långformat och kan göra sexsidig A4. Den kompletteras av pappersskärmaskinen Schneider Senator E-line 78 som just idag skär produktetiketter till olika linnegardiner.

Rundturen fortsätter längre in i den tidigare banken.

– Det har varit en av Malmös första banker. Så det är originalgolv och vi har kvar två valv med valvdörrar. När det var en vattenläcka här så hittade vi det här golvet under. De kommer vara förstört sa de men vi tyckte att strunt samma, slipa det! Vi tar det halvdant för det är lite kul.

Här finns två storformatsskrivare från Canon, dels iPF9400S med tolv färger och en PRO-4100 med åtta färger.

– De skriver ut mycket posters och affischer som säljs på nätet i lite högre kvalité. Det är mycket event. Vi printar ofta och mycket på Hahnemühlepapper så det blir lite mera stuns i det.

I rummet finns också en Morgana Digifold Pro XL.

– Det är falsen som viker åt alla möjliga håll skulle jag vilja påstå, säger Susanne Hindsö Ljunggren.

@Graphiken har också en Morgana ColorCut SC-6000 på ingång. Det är en automatisk arkmatad digital stansare för arkkort och etiketter med veck.

– Det är ett planskärbord fast med automatisk matning, förtydligar Tommy Jönsson.

Kortare ledtider

@Graphiken klarade pandemin mycket för att de har många mindre kunder och flera som ställde om sin produktion.

– När de väl släppte loss så var det väldigt ryckigt. Man tänkte att folk hade lärt sig att ha långa ledtider under pandemin men det finns inga ledtider längre. De ringer och frågar om det ligger på hyllan färdigt, i princip, säger Susanne Hindsö Ljunggren.

Vad har de kortare ledtiderna inneburit för er?

– Att vi fick se över vår maskinpark. Vi har bra maskinleverantörer i Canon och Plockmatic. De känns tryggt också för att de vet vad vi behöver. Det är inte ”ni ska ha detta” och så har vi inte den typen av produktion utan de kollar vad vi behöver. Får det plats? De vet hur våra lokaler ser ut.

”Det måste finnas något taktilt”

Vi kommer till att tala om konjunkturen och vart branschen är på väg.

– Jag tror det är lite fördröjning i vår bransch. Många gånger ”kortar det av sig” i andra branscher och sen kommer de på att de kanske inte ska trycka så mycket. Återigen är jag glad att vi har ett lite mindre bolag. Det är mindre serier. Jag tror inte riktigt man klarar av att komma in i att stänga ner allt igen. Folk måste satsa, folk måste få in sina pengar igen. Alla konton är tömda efter pandemin. Man satsar men kanske i lite annorlunda skala och hittar lösningar på andra sätt, säger Susanne Hindsö Ljunggren.

Hon tror fortfarande att det kommer finnas mycket tryckt materialet.

– Det digitala bruset är jättebra men det är också ett brus. Det måste finnas något taktilt. Vi är många taktila människor. Det kommer nog in i en liten stiltje men så tänker jag positivt och känner att nästa år! Så känner jag med våra drygt 2 000 olika kunder och de man pratar med säger samma sak ”jag har inte råd att inte göra någonting. Jag måste”. Men man blir noggrannare i vad man gör. Man måste göra något som är genomtänkt, säger Susanne Hindsö Ljunggren.

Tommy Jönsson, lyssnar intresserat.

– Det var en väldigt bra analys. Jag håller med. Att inte investera i en modern produktionsanpassad utrustning gör det svårt att hänga med och vara noggrannare med genomtänkta innovativa lösningar till kund.

Läs vidare

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Senaste nytt

Konkursat norrlandstryckeri köps upp och flyttas från stan

"Därför har vi beslutat att flytta produktionen" säger nya ägaren.
Niklas Gunnarsson (2)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett