Liten vinstmaskin till salu – ny ägare på gång

PUBLICERAD: 16 januari 2024
UPPDATERAD: 19 januari
Tommy Prebner driver småländska Elite Copy. Här framför tryckeriets Ricoh pro c7100x.

Elite Copy i Nässjö som är ett av Sveriges första heldigitala tryckerier är till salu. Ägaren Tommy Prebner bekräftar att det finns en presumtiv köpare.

– Jag har en jätteintresserad som vill ta över. Han håller på att lösa det finansiella, det har ju blivit lite tuffare att få lån nu i dessa tider. Jag har bestämt att jag ska gå kvar ett år som anställd på halvtid. Det är mitt mål, säger Tommy Prebner.

Den eventuella köparen är hemlig men det är en lokal person.

– Det tycker jag är positivt. Då får vi behålla Elite Copy i stan. Jag är relativt ensam i mitt utbud av trycksaker i närområdet.

Elite Copy är ett av Sveriges första helt digitala tryckerier.

– Vi har varit det sedan starten 1992 och aldrig rekonstruerats. Det är jag ganska stolt över faktiskt, säger Tommy Prebner.

Han tog över för 14 år sedan och har breddat verksamheten.

– Vi dubblade vår omsättning på tre år efter mitt övertagande bara genom merförsäljning över disk. Vi har aldrig gjort någon marknadsföringsinsats utan den biten har våra nöjda kunder skött åt oss. Då var det mest byggritningar och en office-maskin för färgtryck. Idag kör vi fullt ut om man säger så, på en komprimerad yta, säger Tommy Prebner.

I maskinparken finns bland annat en Canon Colorado 1640, rulle till rulle-skrivare.

Elite Copy har flera ben att stå på. De printar allt från visitkort till fullformat för bruk inne eller ute. De jobbar också mycket med att printa och scanna ritningar åt företag inom bygg- och järnvägssektorn.

– Bredden gör att vi inte är så sårbara. Det kan vara mycket arktryck en dag, nästa är det mer storformat och den tredje dagen är det ritningar som gäller. Jag tycker vi har en jättebrafördelning av trycksaker. Stommen är väldigt stabil. Det är som ett självspelande piano. Men det får man inte säga till kunderna, säger Tommy Prebner med ett skratt.

Går starkt

Idag har Tommy Prebner en person anställd som grafisk designer. Företaget har gått med vinst de sex senaste åren och har en hög vinst sett till sin omsättning. 2023 års bokslut är precis klart och tryckeriet omsatte 2,3 miljoner kronor och gjorde hela 20 % (465 000 kronor) i vinst. Ägaren vet vad som är nyckeln till siffrorna.

– Det är den höga servicenivån och kvaliteten som vi håller. Vår målsättning är att leverera dag noll eller ett, säger Tommy Prebner.

Till och med under pandemin gjorde företaget vinst och höll uppe omsättningen tack vare att slimma och effektivisera. Det är det som nu ger resultat.

– Vi har inte två heltidsanställda längre utan vi jobbar lite hårdare. Maskinerna sköter det mesta nu, istället för att ha massa personal. Vi har alltid tänkt att så lite ”manpower” som möjligt. Ju mer integrerade maskinerna är desto bättre blir lönsamheten. Det tar ett tag att betala tillbaka maskinerna men sen kommer effekten och det är den som kommit nu. På ett sätt är det lite tråkigt att sälja nu när det peakar.

Vad ska du göra när du trappar ner?

– Ja, du. Det står jag själv frågande till. Jag ska bygga om vårt fritidshus. Sedan ska jag träffa barnbarnen lite mer och ägna mig åt mig själv. Ta vara på sig lite. Man har lagt sina 60+ timmar varje vecka. Men jag har hållit på så länge för att det är roligt. Det är en livsstil.

Läs vidare

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Senaste nytt

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w