Fördel PVC-fritt i mätning av CO2-avtryck

PUBLICERAD: 19 januari 2024
UPPDATERAD: 19 januari
De PVC-fria produkterna i ImagePerfect EverGreen-serien visade på lägre CO2-avtryck i mätningen. Foto: Arkiv/Pressbild

Spandex har låtit ett konsultföretag göra en oberoende validering av koldioxidavtrycket för populära print- och skärfolier i ImagePerfect-serien. Resultaten visar att de PVC-fria produkterna lämnar ett lägre avtryck jämfört med traditionella folier.

Förra vintern lanserade Spandex en helt ny linje med självhäftande PVC-fria print- och skärfolier för skyltmakare, ImagePerfect EverGreen, som tillverkas av Spandex-ägda Eikon i Storbritannien. Målet med lanseringen var att göra det enklare för kunden att välja material med lägre miljöpåverkan, men med samma pris och kvalitet som deras ursprungsprodukter.

För att få svart på vitt hur mycket bättre för miljön dessa produkter är gav Spandex ett analysföretag i uppdrag att mäta CO2-avtrycket för några utvalda produkter. Syftet med mätningen är att ge kunderna fakta om produkternas avtryck, men även för att branschen som helhet ska kunna ta steg i en riktning mot mer hållbar produktion.

Fyra olika material

CarbonQuota är ett erkänt företag i tryck- och förpackningsbranschen när det gäller mätning och analyser av miljöpåverkan. I det här fallet har fyra olika produkter testats: de bästsäljande ImagePerfect IP 5700 skärfolie och IP 2503 printfolie samt ImagePerfect EverGreen skär- och printfolier Signage/Digital.

Mätningen har gjorts från ”vagga till port”, vilket omfattar alla utsläpp från tillverkningen av produkten fram till det att den lämnar porten på produktionsstället, inklusive transport av råvaror till anläggningen.

”Kalkylerbar fördel”

Resultaten ger klara besked i jämförelsen mellan konventionella och PVC-fria alternativ. De två produkterna i EverGreen-sortimentet visar ett 15 respektive 22 procent lägre koldioxidavtryck än standardprodukterna. Enligt Spandex bekräftar detta det miljöfokus som ska genomsyra hela EverGreen-produkterna, inklusive film, lim och liner samt hur rullarna presenteras, skyddas och packas.

– Analysen visar att det finns en betydande, kalkylerbar fördel med att välja miljövänliga alternativ framför konventionella material. Detta bör ge branschen för visuell kommunikation förnyad motivation att intensifiera arbetet med produktinnovation och koldioxidreduktion i produktionen, säger Stefano Nigrone, vd för Eikon i ett uttalande.

Tabellen nedan visar resultaten av valideringen:

ImagePerfect 5700 Signage 614g CO2e/m2
ImagePerfect 2503 Digital 594 g CO2e/m2
ImagePerfect EverGreen Signage 519 g CO2e/m2
ImagePerfect EverGreen Digital 461 g CO2e/m2

 

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper