Indukta visade smidiga brodyrmaskiner

Foto: Felix Alnemark
PUBLICERAD: 19 januari 2024
UPPDATERAD: 19 januari
Kaj Banck på Indukta har själv en Melco hemma.

Indukta visade allt från lasergravyr till DTF och brodyr på Nordic Profile Fair. På plats i montern fanns den amerikanska 16-nålsmaskinen Melco EMT16X som möjliggör att ha många färger att arbeta med.

Maskinen har ett active feed-system.

– Systemet känner av hur tjock materialet är. Skulle det gå rakt över en söm eller ficka så kommer maskinen kompensera och skjuta ut mer material som gör att brodyren håller. Den arbetar med 1 500 stygn i minuten och 25 slag i sekunden när den är som snabbast, säger Kaj Banck.

Det är en mångsidig arbetshäst vi har att göra med. Bland rådande brodyrtrender nämner han brodyr med 3D-effekt och patchar.

– Du kan göra allt i den. Kepsar, mössor, förkläden, jackor, tröjor, hästtäcken. Det finns egentligen inga begränsningar. Det handlar om vad du stoppar i för nål och hur du programmerar den. Den är otroligt användarvänlig, säger Kaj Banck.

Pekskärm och brodyrkort

Han visar hur man kan sköta två maskiner samtidigt via en touchbaserad skärm. När man ska brodera till exempel en keps finns det brodyrkort att hämta. På skärmen väljer man också vilken typ av brodyrram man har.

– Här har vi vår design och sedan ska man välja färg till nålarna. Vi väljer hastighet och sedan trycker vi på start. Så det här är ett otroligt användarvänligt sätt att brodera. Vem som helst kan lära sig det väldigt enkelt för att man oftast köper in brodyrkorten från leverantören, säger Kaj Banck.

Det går också att göra egna brodyrkort och stygnsätta men det är en längre process.

– Själv har jag alltid stygnsatt för att jag tycker det är så roligt att lära mig. Men det är inte så många som gör det.

Vad är det för kunder till den här typen av maskin?

– Den här maskinen köper egentligen alla från den som sitter hemma och håller på med en hobby till de mest professionella som har upp till 20 maskiner. Ralph Lauren har kört med Melco i många år. Jag har själv en hemma i vardagsrummet men du kan också ha en full produktionslina och låta den gå varje dag. Jag hade ett företag som jag sålde som hade fem maskiner, säger Kaj Banck.

Han tycker att den är lätt att använda och lära sig.

– Jag har haft många praktikanter hos mig i 14-16årsåldern och det har inte tagit lång tid för dem att kunna köra keps själv. Det tar minuter.

Läs vidare

Summa lovar ökad precision i skärningen av textil

Summa lanserar L1810 Gen 2.6 som är en laserskärare för textila applikationer. Den riktar sig till användare som har höga volymer och kräver hög precision i skärningen.
Summa 1

Slutrensat för Bengans Reklamtryck med DTF-lösning från Mimaki

Bengans Reklamtryck i Eksjö har investerat i en storformatsskrivare och en DTF-skrivare från Mimaki.
– Jag ska inte säga att jag grät men jag var inte långt borta, säger ägaren Bengt Ljunggren som nu slipper det tidsödande pillet med skärtransfer.
FotoJet---2024-09-25T095735.262

"En sömnadskund kan gå härifrån med idéer inom DTF eller laser"

Under 2022 förvärvade Scantimagruppen del av ACP Systems. Tillsammans växte affärsområdet inom tillverknings- och märkningsindustrin mellan bolagen. Det har gett starka positiva effekter.
Induktatechnologies3

Flygande start för Epsons etikettsatsning

Epson har tillverkat etikettpressar i över ett decennium, men i Norden har företagets fokus varit mer på traditionellt tryck. Tills nu. För ungefär ett år sedan gjordes en etikettsatsning även här i norr.
Epson-1-1024x683

Senaste nytt

Zone Systems skyltade om Stockholmsgalleria

Zone Systems fick uppdraget att utveckla ett nytt skyltprogram för Solna Centrum.
– Vi har fått använda hela vår verktygslåda med kompetenser från olika discipliner, säger Eddie Andersson, projektchef.
Skyltar tunnelbanan 2 kvadratisk - 5

Lyckad norsk-svensk union

Printagon Graphics startade 2013 av några tidigare anställda vid Aller Tryck och JMS som såg en framtid för det anrika veckotidningstryckeriet och ett behov av rotationstryck i Sverige. Sedan dess har det varit både upp- och nedturer.
Printagon 3

Orafol ska producera klimatskyddsfilm

Orafol har köpt en andel i den belgiska specialfilmsproducenten Group Michiels Advanced Materials (Group M.A.M.) med målet att ta över 100 procent av företaget under de kommande åren.
orafol_01 (1)

Summa lovar ökad precision i skärningen av textil

Summa lanserar L1810 Gen 2.6 som är en laserskärare för textila applikationer. Den riktar sig till användare som har höga volymer och kräver hög precision i skärningen.
Summa 1