Indukta visade smidiga brodyrmaskiner

Foto: Felix Alnemark
PUBLICERAD: 19 januari 2024
UPPDATERAD: 19 januari
Kaj Banck på Indukta har själv en Melco hemma.

Indukta visade allt från lasergravyr till DTF och brodyr på Nordic Profile Fair. På plats i montern fanns den amerikanska 16-nålsmaskinen Melco EMT16X som möjliggör att ha många färger att arbeta med.

Maskinen har ett active feed-system.

– Systemet känner av hur tjock materialet är. Skulle det gå rakt över en söm eller ficka så kommer maskinen kompensera och skjuta ut mer material som gör att brodyren håller. Den arbetar med 1 500 stygn i minuten och 25 slag i sekunden när den är som snabbast, säger Kaj Banck.

Det är en mångsidig arbetshäst vi har att göra med. Bland rådande brodyrtrender nämner han brodyr med 3D-effekt och patchar.

– Du kan göra allt i den. Kepsar, mössor, förkläden, jackor, tröjor, hästtäcken. Det finns egentligen inga begränsningar. Det handlar om vad du stoppar i för nål och hur du programmerar den. Den är otroligt användarvänlig, säger Kaj Banck.

Pekskärm och brodyrkort

Han visar hur man kan sköta två maskiner samtidigt via en touchbaserad skärm. När man ska brodera till exempel en keps finns det brodyrkort att hämta. På skärmen väljer man också vilken typ av brodyrram man har.

– Här har vi vår design och sedan ska man välja färg till nålarna. Vi väljer hastighet och sedan trycker vi på start. Så det här är ett otroligt användarvänligt sätt att brodera. Vem som helst kan lära sig det väldigt enkelt för att man oftast köper in brodyrkorten från leverantören, säger Kaj Banck.

Det går också att göra egna brodyrkort och stygnsätta men det är en längre process.

– Själv har jag alltid stygnsatt för att jag tycker det är så roligt att lära mig. Men det är inte så många som gör det.

Vad är det för kunder till den här typen av maskin?

– Den här maskinen köper egentligen alla från den som sitter hemma och håller på med en hobby till de mest professionella som har upp till 20 maskiner. Ralph Lauren har kört med Melco i många år. Jag har själv en hemma i vardagsrummet men du kan också ha en full produktionslina och låta den gå varje dag. Jag hade ett företag som jag sålde som hade fem maskiner, säger Kaj Banck.

Han tycker att den är lätt att använda och lära sig.

– Jag har haft många praktikanter hos mig i 14-16årsåldern och det har inte tagit lång tid för dem att kunna köra keps själv. Det tar minuter.

Läs vidare

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval.
switchgreen-news-banner

Epson trycker på etikett och mikroproduktion

Epson visar flera stora nyheter inom etikettryck under Drupa, men även lösningar för textil samt mikroproduktion och personalisering.
Epson drupa

Drupa i samarbete med amerikansk printmässa

Messe Düsseldorf Group som arrangerar Drupa har ingått ett strategiskt samarbete med Printing United Alliance som arrangerar Printing United Expo i USA. 
drupa24_MT35845

Bryggerijätte förvärvar tryckföretag i Stockholm

Förvärvet är en del av en satsning på textil- och merchandise inom restaurang- och besöksnäringen.
Spendrups_Swagg-3

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper