Indukta visade allt från lasergravyr till DTF och brodyr på Nordic Profile Fair. På plats i montern fanns den amerikanska 16-nålsmaskinen Melco EMT16X som möjliggör att ha många färger att arbeta med.
Maskinen har ett active feed-system.
– Systemet känner av hur tjock materialet är. Skulle det gå rakt över en söm eller ficka så kommer maskinen kompensera och skjuta ut mer material som gör att brodyren håller. Den arbetar med 1 500 stygn i minuten och 25 slag i sekunden när den är som snabbast, säger Kaj Banck.
Det är en mångsidig arbetshäst vi har att göra med. Bland rådande brodyrtrender nämner han brodyr med 3D-effekt och patchar.
– Du kan göra allt i den. Kepsar, mössor, förkläden, jackor, tröjor, hästtäcken. Det finns egentligen inga begränsningar. Det handlar om vad du stoppar i för nål och hur du programmerar den. Den är otroligt användarvänlig, säger Kaj Banck.
Pekskärm och brodyrkort
Han visar hur man kan sköta två maskiner samtidigt via en touchbaserad skärm. När man ska brodera till exempel en keps finns det brodyrkort att hämta. På skärmen väljer man också vilken typ av brodyrram man har.
– Här har vi vår design och sedan ska man välja färg till nålarna. Vi väljer hastighet och sedan trycker vi på start. Så det här är ett otroligt användarvänligt sätt att brodera. Vem som helst kan lära sig det väldigt enkelt för att man oftast köper in brodyrkorten från leverantören, säger Kaj Banck.
Det går också att göra egna brodyrkort och stygnsätta men det är en längre process.
– Själv har jag alltid stygnsatt för att jag tycker det är så roligt att lära mig. Men det är inte så många som gör det.
Vad är det för kunder till den här typen av maskin?
– Den här maskinen köper egentligen alla från den som sitter hemma och håller på med en hobby till de mest professionella som har upp till 20 maskiner. Ralph Lauren har kört med Melco i många år. Jag har själv en hemma i vardagsrummet men du kan också ha en full produktionslina och låta den gå varje dag. Jag hade ett företag som jag sålde som hade fem maskiner, säger Kaj Banck.
Han tycker att den är lätt att använda och lära sig.
– Jag har haft många praktikanter hos mig i 14-16årsåldern och det har inte tagit lång tid för dem att kunna köra keps själv. Det tar minuter.