ACG Nyström visade bland annat flera brodyrmaskiner under Nordic Profile Fair. Med sig hade de Tajima TMEZ SC1501 som har automatisk trådspänning.
– Det innebär att operatörerna har lättare att lära sig brodera och man kan vara säker på att det alltid kommer ut bra kvalitet för du ligger alltid rätt i trådspänningen. Det är en stor fördel, säger Christian Bunnfors, mjukvaru- och serviceingenjör på ACG Nyström.
Maskinen har en separat pressarfotsmotor med en separat drivning vilket förbättrar resultatet på knepigare material som till exempel kepsar.
Tajimans enkelhet har gjort det lättare att oerfarna användare vågar köpa maskinen.
– Det är lättare att brodera. Framför allt när man ska göra flera moment. Det är fortfarande så att det tar lite tid på att bli bra på att brodera men det blir lättare att lära upp någon, säger Christian Brunnfors.
Maskinvaran kan läsa av en sträckkod för att läsa in ett mönster. Då ställer maskinen in startpositionen för nålen. Information om var det ska broderas med mera läses in vilket underlättar för operatören.
– Ska det vara 3D-effekt så har man med en speciellt skumgummimaterial för att få höjd på brodyren. Det blir mindre risk att det blir fel, säger Christian Bunnfors medan maskinen broderar en logga av det svenska dödsmetalbandet Opeth.
Sätter färg på tråden
Boråsföretaget hade också med sig tilläggsenheten Colorreel som färgar tråden i direkt anslutning till brodyrmaskinen. Med Coloreel kan man skapa specialeffekter, gradienter och kombinera stygnmönster och färgövergångar.
Christian Bunnfors berättar att brodyr har vuxit sig starkare och starkare den senaste åren i Sverige och Norge.