Industriell DTF och storformatshybrid i fokus hos Ricoh

PUBLICERAD: 21 mars 2024
UPPDATERAD: 21 mars
Angelo Mandelli, produktutvecklare inom storformat, och Arne Roar Jøssang, Ricoh Norge, med den nya storformatshybriden X20uv. De tror båda på stort intresse för maskinen. Foto: Anja Degerholm

Ricoh ställer upp med inte mindre än två montrar under årets Fespa-mässa: en med fokus på storformatslösningar och en med fokus på textiltryck. I båda montrarna bjuds det på rykande färska produktnyheter.

På storformatssidan är det framför allt den nya hybriden X20uv som står i fokus. En maskin som är utvecklad i samarbete med kinesiska Flora och som ett konkret svar på kundernas önskemål.

– Det är ett strategiskt samarbete för att minska gapet mellan våra latex-maskiner och våra riktiga flatbäddsskrivare. Tidigare har vi inte haft något mellan instegsmodellen och det högre segmentet, säger Angelo Mandelli, produktutvecklare inom storformat och planprint hos Ricoh.

– Den är helt i linje med de marknadstrender vi ser där kunderna efterfrågar en hybridmaskin med stor flexibilitet och som kan köra såväl rigida som flexibla media, fortsätter han.

UV-bläcket är utvecklat för att tåla såväl inomhus- som utomhusapplikationer och kan konfigureras med antingen CMYK plus vitt eller vitt och clear. Skrivhuvudena som sitter i maskinen är sjätte generationens Ricoh-huvuden, och Ricoh står även för serviceapparaten, logistiken samt mjukvaran ColorGATE RIP. Maskinen kan hantera en mediabredd på två meter.

Det är första gången som X20uv visas i mässammanhang och den kommer att börja säljas under maj månad.

– Det är en viktig milstolpe för oss och vi har redan fått många leads, vilket visar att det finns en stor efterfrågan, säger Angelo Mandelli under mässans andra dag.

Intresset för det nya industriella DTF-systemet är så stort att det är väntelista på maskinen, berättar Axel Stuhlreiter.
Industriell DTF-lösning

Stor efterfrågan är det även på en annan av Ricohs produktnyheter: Pro D1600 som är ett industriellt DTF-system med en egenutvecklad efterbehandlingslösning med powder shaking system.

– Vi har till och med en väntelista för att det är så stor efterfrågan på maskinen, berättar Axel Stuhlreiter, chef för Ricoh Europas textillösningar.

Det är alltså en helt komplett linje och den är utvecklad för industriell produktion 24/7, en stabil och pålitlig arbetshäst. Maskinen har ett rulle till rulle-utförande, men tack vare x-skärning kan den även skära ark i önskad storlek.

– Vi ser en stor efterfrågan för industriella DTF-lösningar bland screentryckerier som vill gå över till DTF, inte minst på grund av att det är svårt att hitta screentryckare. Men även bland onlinetryckerier och de som trycker on demand finns ett stort intresse, säger Axel Stuhlreiter.

Ett lite udda inslag på mässan: en däckprinter. Iliya Manalov får många frågor av nyfikna besökare.
Däckprinter drar uppmärksamhet

Ytterligare en nyhet är DTG-skrivaren (direct to garment) Ri 4000 som är avsedd för tryck direkt på polyestermaterial med inbyggd förbehandling. Ri 4000 beskrivs som en industriplaggsskrivare som ska göra det möjligt för specialister att reagera snabbt och kreativt på efterfrågan på prisvärda, korta körningar och skräddarsydda sportkläder i just polyester. Skrivaren använder ett nyutvecklat Ricoh-bläck vilket tillverkaren menar ska ge levande och långlivade utskrifter som behåller sitt skick genom många tvättar.

Slutligen en lite udda nyhet: en däckprinter. Den är resultatet av att Ricoh 2018 köpte LAC och därmed deras valvejet-teknik med inkjet. Munstyckena med bläck kan öppnas och stängas likt en slang för att printa på däcket trots mönster och höjdskillnad. Dessutom skadas inte däcket av bläcket. Att printa ett däck tar cirka fem minuter.

Läs vidare

Lyckad norsk-svensk union

Printagon Graphics startade 2013 av några tidigare anställda vid Aller Tryck och JMS som såg en framtid för det anrika veckotidningstryckeriet och ett behov av rotationstryck i Sverige. Sedan dess har det varit både upp- och nedturer.
Printagon 3

Summa lovar ökad precision i skärningen av textil

Summa lanserar L1810 Gen 2.6 som är en laserskärare för textila applikationer. Den riktar sig till användare som har höga volymer och kräver hög precision i skärningen.
Summa 1

Mark Andys nya digitalpress ska sätta ny industristandard

Den dubblar hastigheten jämfört med sina föregångare vilket ger en position som den snabbaste smalbanebaserade digitalpressen på marknaden.
MA-HD-Image-768x512x

Slutrensat för Bengans Reklamtryck med DTF-lösning från Mimaki

Bengans Reklamtryck i Eksjö har investerat i en storformatsskrivare och en DTF-skrivare från Mimaki.
– Jag ska inte säga att jag grät men jag var inte långt borta, säger ägaren Bengt Ljunggren som nu slipper det tidsödande pillet med skärtransfer.
FotoJet---2024-09-25T095735.262

Senaste nytt

Lyckad norsk-svensk union

Printagon Graphics startade 2013 av några tidigare anställda vid Aller Tryck och JMS som såg en framtid för det anrika veckotidningstryckeriet och ett behov av rotationstryck i Sverige. Sedan dess har det varit både upp- och nedturer.
Printagon 3

Orafol ska producera klimatskyddsfilm

Orafol har köpt en andel i den belgiska specialfilmsproducenten Group Michiels Advanced Materials (Group M.A.M.) med målet att ta över 100 procent av företaget under de kommande åren.
orafol_01 (1)

Summa lovar ökad precision i skärningen av textil

Summa lanserar L1810 Gen 2.6 som är en laserskärare för textila applikationer. Den riktar sig till användare som har höga volymer och kräver hög precision i skärningen.
Summa 1

Så många fler utställare och besökare deltog på Scanpack

Norra Europas ledande förpackningsmässa lockade i år både fler besökare och utställare än senast.
IMGL5020