Neolt satsar på ökad automatisering av XY-skärning

PUBLICERAD: 21 mars 2024
UPPDATERAD: 21 mars
Fredrik Thorsen hos Plockmatic Norge med den nya lösningen med avrullare, skrivare och skärmaskin samt avläggningsbord. Foto: Anja Degerholm

Italienska Neolt är kända för sina XY-skärmaskiner för rullmaterial. På Fespa visades en komplett linje med avrullare, skrivare och skärning inline.

Det Bergamo-baserade familjeföretaget erbjuder bland annat maskiner för skärning, laminering, falsning samt svetsning av banderoller och banners.

– Det som är nytt är att de gjort en integration för hela processen, tidigare har de enbart haft skärningen, berättar Fredrik Thorsen på Plockmatic Group i Norge som sålt Neolts maskiner i många år.

På mässan visades en uppsättning med avrullare, en Canon Colorado-skrivare och Neolts skärmaskin XY Matic Trim Plus. Den helautomatisk skärmaskinen XY Matic Trim Plus är utvecklad för material som papper, vinyler och tapeter och säljs även som en separat skärlösning. En sensor läser av skrivarens hastighet och justerar skärmaskinens dragkraft. Samtidigt upprätthåller en pneumatisk mekanism spänningen på materialet så att den alltid har rätt spänning för optimal skärning.

Neolts första kompletta lösning ska minska det manuella arbetet och istället automatisera flödet.

XY Matic Trim Plus har en matningshastighet på upp till 50 meter per minut och upp till 150 meter horisontellt. Den kan utrustas med upp till 8 knivar på den 165 centimeter breda skärytan. Skärmaskinen kan ta jumborullar upp till 300 meter. Det färdigskurna materialet landar på ett avläggningsbord med hjälp av luft som blåses ut underifrån. Bordet kan fås i olika storlekar och även med drop. Det går även att få rulle till rulle som tillval.

– Den här lösningen passar dem som trycker mycket av till exempel affischer och rollups. Jag vet att det har sålts 85 stycken Canon Colorado bara i Norge och det säljs fler maskiner hela tiden, så det finns en kundbas, säger Fredrik Thorsen.

Canon har sedan tidigare ett samarbete med Fotoba med en liknande lösning. Enligt Fredrik Thorsen har Neolts alternativ ett fördelaktigt pris, omkring 20–25 procent lägre än konkurrenten. Något som lockat till intresse bland besökarna på Fespa.

Neolt visade även nya DTF-cutter för rullmaterial med en bredd på 60 centimeter. Genom att printa skärmärken kan maskinen skära ut färdiga transfers som sedan kan tryckas på textil med en värmepress. En enkel liten maskin som ska möta det enorma intresset för DTF och vara ett alternativ till manuell skärning.

Neolts DTF-cutter kan hantera printat material med en bredd på 60 centimeter.

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Stora möjligheter med AI – men lika stora utmaningar

I vår artikelserie om artificiell intelligens (AI) i den grafiska industrin har vi nu pratat med Adrian Mayr, produktchef på Müller Martini. De är kända för att tillverka efterbehandlingsutrustning i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Stor etikettspecial: Många vill ha en bit av kakan

Många leverantörer erbjuder digitala etikettmaskiner. Sign&Print har gjort en djupdykning för att ta reda på vilka trender som gäller inom segmentet och vilka skillnader det finns bland teknikerna.
Xeikon (1)

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper