Neolt satsar på ökad automatisering av XY-skärning

PUBLICERAD: 21 mars 2024
UPPDATERAD: 21 mars
Fredrik Thorsen hos Plockmatic Norge med den nya lösningen med avrullare, skrivare och skärmaskin samt avläggningsbord. Foto: Anja Degerholm

Italienska Neolt är kända för sina XY-skärmaskiner för rullmaterial. På Fespa visades en komplett linje med avrullare, skrivare och skärning inline.

Det Bergamo-baserade familjeföretaget erbjuder bland annat maskiner för skärning, laminering, falsning samt svetsning av banderoller och banners.

– Det som är nytt är att de gjort en integration för hela processen, tidigare har de enbart haft skärningen, berättar Fredrik Thorsen på Plockmatic Group i Norge som sålt Neolts maskiner i många år.

På mässan visades en uppsättning med avrullare, en Canon Colorado-skrivare och Neolts skärmaskin XY Matic Trim Plus. Den helautomatisk skärmaskinen XY Matic Trim Plus är utvecklad för material som papper, vinyler och tapeter och säljs även som en separat skärlösning. En sensor läser av skrivarens hastighet och justerar skärmaskinens dragkraft. Samtidigt upprätthåller en pneumatisk mekanism spänningen på materialet så att den alltid har rätt spänning för optimal skärning.

Neolts första kompletta lösning ska minska det manuella arbetet och istället automatisera flödet.

XY Matic Trim Plus har en matningshastighet på upp till 50 meter per minut och upp till 150 meter horisontellt. Den kan utrustas med upp till 8 knivar på den 165 centimeter breda skärytan. Skärmaskinen kan ta jumborullar upp till 300 meter. Det färdigskurna materialet landar på ett avläggningsbord med hjälp av luft som blåses ut underifrån. Bordet kan fås i olika storlekar och även med drop. Det går även att få rulle till rulle som tillval.

– Den här lösningen passar dem som trycker mycket av till exempel affischer och rollups. Jag vet att det har sålts 85 stycken Canon Colorado bara i Norge och det säljs fler maskiner hela tiden, så det finns en kundbas, säger Fredrik Thorsen.

Canon har sedan tidigare ett samarbete med Fotoba med en liknande lösning. Enligt Fredrik Thorsen har Neolts alternativ ett fördelaktigt pris, omkring 20–25 procent lägre än konkurrenten. Något som lockat till intresse bland besökarna på Fespa.

Neolt visade även nya DTF-cutter för rullmaterial med en bredd på 60 centimeter. Genom att printa skärmärken kan maskinen skära ut färdiga transfers som sedan kan tryckas på textil med en värmepress. En enkel liten maskin som ska möta det enorma intresset för DTF och vara ett alternativ till manuell skärning.

Neolts DTF-cutter kan hantera printat material med en bredd på 60 centimeter.

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

Åtta45 förvärvar grafiskt företag

Åtta45 Print & Media öppnar plånboken och köper ett grafiskt bolag i Stockholm.
åtta45-webb

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm