V-Tab har gått i konkurs

PUBLICERAD: 28 mars 2024
UPPDATERAD: 2 april
V-Tab har stora skulder de inte klarar av att betala.

Tryckerikoncernen V-Tab har gått i konkurs. 150 anställda är berörda. 

V-Tab har hamnat på obestånd och kan inte betala sina skulder. Enligt medieuppgifter har V-Tab skulder på 275 miljoner kronor. Stora delar av skulderna uppstod under pandemin då bolaget begärde anstånd från att betala skatter. Bolaget har begärt sig själva i konkurs vid Göteborgs tingsrätt.

Magnus Andersson, vd på V-Tab.

– Det är flera faktorer bakom egentligen. En del går långt tillbaka i tiden till Stampentiden och den rekonstruktionen. V-Tab hanterade alla tidningstryckerier och fick ägna flera år till att hålla på att lägga ner dem. Det var en ganska smärtsam process. Det har byggts upp en skuldbörda som inte varit ohanterlig men i kombination med att sådana här företag har fått anstånd på skatteinbetalningar under pandemin så blir det ohållbart. Det ger inte förutsättning att driva bolaget vidare med skulderna, säger Magnus Andersson, vd på V-Tab, till Sign&Print.

Andersson anställdes som konsult i höstas och blev vd för bolaget i januari.

Vilka möjligheter ser du att någon annan kan ta över?

– Massvis faktiskt. Jag har jobbat mycket med att försöka, i första hand, få till en företagsrekonstruktion. Det föll egentligen på att de fortfarande var för mycket skulder. Jag tycker man hade kunnat skala ner verksamheten till en vettig nivå. Det är fortfarande fullt upp att göra och fungerande enheter. Nog skulle det här fungera. Det är nöjda kunder. Men det är en tråkig bransch på det sättet att den ökar inte, säger Magnus Andersson.

Bäddat för försäljning

Han berättar att de redan har flera företag som är intresserade av att ta över verksamheten. Det har redan förberetts för möjligheten att någon ska kunna ta över, innan konkursansökan skickades in. Kontakt med potentiella köpare har nämligen tagits på förhand.

– Nu ska konkursförvaltaren annonsera ut konkursboet. Sedan tar visningar vid och förhandlingar med potentiella kunder. Vi jobbar för att det ska vara så tidsbesparande som möjligt. Alla handlingar ligger i stort sett färdiga så inte konkursförvaltaren får börja med att inventera, säger Magnus Andersson.

Kan det hända saker fort?

– Det finns en del aspekter i konkurslagen så det får inte hända för fort. Men det ligger i allas intresse att det ska gå fort. Skulle det bli en utdragen konkurs som håller på i tre månader då finns inget kvar för då skulle alla kunder vara väck. Alla tycker att jag låter så hoppfull men jag måste vara det. Man kan inte ta ut nederlaget i förväg.

V-Tab med säte i Göteborg har verksamhet i Västerås, Stockholm, Jönköping, Vimmerby, Falkenberg och Norrahammar.

Läs vidare

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Åtta45 förvärvar grafiskt företag

Åtta45 Print & Media öppnar plånboken och köper ett grafiskt bolag i Stockholm.
åtta45-webb

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm