V-Tab har gått i konkurs

PUBLICERAD: 28 mars 2024
UPPDATERAD: 2 april
V-Tab har stora skulder de inte klarar av att betala.

Tryckerikoncernen V-Tab har gått i konkurs. 150 anställda är berörda. 

V-Tab har hamnat på obestånd och kan inte betala sina skulder. Enligt medieuppgifter har V-Tab skulder på 275 miljoner kronor. Stora delar av skulderna uppstod under pandemin då bolaget begärde anstånd från att betala skatter. Bolaget har begärt sig själva i konkurs vid Göteborgs tingsrätt.

Magnus Andersson, vd på V-Tab.

– Det är flera faktorer bakom egentligen. En del går långt tillbaka i tiden till Stampentiden och den rekonstruktionen. V-Tab hanterade alla tidningstryckerier och fick ägna flera år till att hålla på att lägga ner dem. Det var en ganska smärtsam process. Det har byggts upp en skuldbörda som inte varit ohanterlig men i kombination med att sådana här företag har fått anstånd på skatteinbetalningar under pandemin så blir det ohållbart. Det ger inte förutsättning att driva bolaget vidare med skulderna, säger Magnus Andersson, vd på V-Tab, till Sign&Print.

Andersson anställdes som konsult i höstas och blev vd för bolaget i januari.

Vilka möjligheter ser du att någon annan kan ta över?

– Massvis faktiskt. Jag har jobbat mycket med att försöka, i första hand, få till en företagsrekonstruktion. Det föll egentligen på att de fortfarande var för mycket skulder. Jag tycker man hade kunnat skala ner verksamheten till en vettig nivå. Det är fortfarande fullt upp att göra och fungerande enheter. Nog skulle det här fungera. Det är nöjda kunder. Men det är en tråkig bransch på det sättet att den ökar inte, säger Magnus Andersson.

Bäddat för försäljning

Han berättar att de redan har flera företag som är intresserade av att ta över verksamheten. Det har redan förberetts för möjligheten att någon ska kunna ta över, innan konkursansökan skickades in. Kontakt med potentiella köpare har nämligen tagits på förhand.

– Nu ska konkursförvaltaren annonsera ut konkursboet. Sedan tar visningar vid och förhandlingar med potentiella kunder. Vi jobbar för att det ska vara så tidsbesparande som möjligt. Alla handlingar ligger i stort sett färdiga så inte konkursförvaltaren får börja med att inventera, säger Magnus Andersson.

Kan det hända saker fort?

– Det finns en del aspekter i konkurslagen så det får inte hända för fort. Men det ligger i allas intresse att det ska gå fort. Skulle det bli en utdragen konkurs som håller på i tre månader då finns inget kvar för då skulle alla kunder vara väck. Alla tycker att jag låter så hoppfull men jag måste vara det. Man kan inte ta ut nederlaget i förväg.

V-Tab med säte i Göteborg har verksamhet i Västerås, Stockholm, Jönköping, Vimmerby, Falkenberg och Norrahammar.

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper