Graphic Profile: ”Nu är vi med bland de större drakarna”

Foto: Felix Alnemark
PUBLICERAD: 9 april 2024
UPPDATERAD: 9 april
Tom Jacobsson är vd för Graphic Profile i Motala.

Graphic Profile i Motala har flyttat till större lokaler och investerat i två skärbord och en planprinter. Den kraftigt förstärkta kapaciteten gör att de kan utmana större konkurrenter om jobben.

– Zündborden är själen i verksamheten där allting passerar, säger Tom Jacobsson, vd och delägare.

Företaget sysslar med butikskommunikation, foliering och produkter som storformat, skyltar, banderoller, dekaler, dekor och allehanda trycksaker.

Graphic Profile har varit noggranna med inköpen till sin maskinpark.

– Vi har väntat med att investera och investerat i det bästa på marknaden, sett med våra ögon. Det tog lång tid innan vi köpte vårt första Zündbord. Zündborden är lite av själen i företaget. Det är flaskhalsen för allt ska igenom där oavsett om vi kört rullprintrar eller flatbädd.

En bidragande faktor till de senare inköpen var ett behov hos kunderna.

– Helt plötsligt fick vi uppdrag där vi ska börja fräsa, säger Tom Jacobsson.

G3 XL-3200 är storasyskonet av de två Zündborden på 2,3 × 3,2 meter och kommer med en kraftig fräs för de tuffaste material.

Sedan tidigare har de Zünds G3 XL-3200. Det är ett skärbord på 2,3 × 3,2 meter med en kraftig fräs för de tuffaste material.

Bordet har modern automation med lösningen Eye in the sky som är ett kamerasystem som övervakar arbetsbordet och automatiskt läser av registermärken för att få rätt mått och format i skärjobben.

Maskinen har ett integrerat system för att välja verktyg. Det gör att operatören kan spara tid och slipper kalibrera maskinen gång på gång.

”Zündborden är lätta att ha att göra med. De är inte så komplicerade. Jag tycker det fungerar väldigt bra” säger Philip Landoff. Här tillsammans med Tom Jacobsson.

Nyligen investerade de också i en mindre Zünd, modellen S3 L-1600. Det digitala skärbordet är kompakt, 1,8 × 1,6 meter, men arbetar snabbt.

– Allt som vi inte fräser kan vi köra i det bordet, säger Tom Jacobsson.

Det multifunktionella skärsystemet S3 möjliggör många och varierande skärprocesser.
”Löser våra toppar”

De har också uppgraderat till planprintern Swissqprint Nyala 2. Bordet är på hela 3,2 × 2 meter med rulle till rulle. Rullarna kan vara 320 cm breda eller 36 cm i diameter. Jämfört med den tidigare flatbädden de hade är den nya 4–5 gånger snabbare.

– Vi fyller den inte hela tiden men vi löser våra toppar på ett mycket bättre sätt. Nu gäller det att få dalarna att bli mindre.

Tryckeriet har nyligen uppgraderat till planprintern Swissqprint Nyala 2.

Planprintern tillsammans med skärborden ger så klart ökad kapacitet.

– Med de tre maskinerna ihop får vi ut mycket volym. Då är vi med bland de större drakarna och tittar på de jobben.

I starten av linjen har tryckeriet två storformatsskrivare av modellen Epson SureColor 80600L.

Storformatsprintern från Epson inleder ofta med stafettpinnen i maskinparken.

– Vi sätter färg med rullprinter eller planskrivare. Hårda material går i våra flatbäddar och mjuka material, rulle till rulle, går i våra Epsonmaskiner.

Efterbearbetningen görs i Zündborden. Där går båda typer av material beroende på vad man ska göra.

– Allting ska skäras ner eller toppskäras, rensas, bigas eller fräsas. Vi kan även gravera i dem om vi behöver det.

Verksamheten har tagit stora steg med de senaste inköpen till maskinparken.

– Det är dyra investeringar men det har fallit väl ut.

Större produktionsvolymer

Kapacitetsförstärkningen har fått effekt för Motalaföretaget. Det gör att de kan vara med och räkna på de större volymerna.

– Det kunde vi inte innan. Vi har också ytan. Vissa fräsjobb som tog två dagar på grund av logistiken tar en dag i dag för vi har större utrymme.

Det som vuxit mest under de senaste åren är produktionen.

– Vi har investerat för att den ska växa. Vi kan producera mycket på kort tid mot vad vi kunde innan. Det har inte satt sig riktigt med nya planbordet. Vi tänker ”nu är det mycket” sedan rafsar man undan det fortare än vad man gjort innan. Vi har inte riktigt vant oss vid vad vi klarar av att få ut än. Vi har insett att vi har en ganska stor kapacitet där mot vad vi tidigare trott.

Graphic Profile producerar mycket kampanjmaterial vilket kräver mycket volym på kort tid. Det är en uppgift som de nu kan lösa på ett bättre sätt.

Gott om utrymme

Tryckeriet flyttade in i nya lokaler i höstas. Vintergatan i Motala är litet av ett grafiskt kluster med företag som Inplastor, Sign Nordic, Motala Design & Dekor och Screen & Serigrafi.

De nya lokalerna har gott om utrymme. Kanske även för nya maskininköp?
Team av montörer

Idag arbetar nio personer i verksamheten. Fyra ur arbetsstyrkan är montörer som mestadels är ute på fältet. De monterar det som företaget producerar men också åt andra firmor i branschen.

– De större aktörerna har inte egna montörer. Då ingår vi i ”montagenäten” så att vi täcker av Östergötland åt några av dem. Sedan kan man säga att vi är fem här hemma i produktionen. Det är lite i underkant. När det går stöttar vi med någon ur montageteamen här på hemmaplan.

Framför oss på golvet finns printrarna och efterbearbetningen. I ytterligare ett stort rum finns bilfoliering och lager.

Lukas Sundahls Porsche som han tävlar med i Porsche Carrera Cup folieras om hos Graphic Profile. Han kom tvåa i tävlingen 2023 men har vunnit fem gånger tidigare.
Nytt CRM-program

När Sign&Print hälsar på står en stor förändring inför dörren. Om bara några dagar ska de vara i gång med det digitala CRM-programmet Omikai som ska samordna och tydliggöra saker som offerter, ordar, planering, tidsåtgång, materialbehov, fakturering och transport.

– Vi har sett större aktörer än oss byta sådana här program och vi är inte avundsjuka på dem. Vi är inte i närheten av en så stor procedur som de har gjort men med våra mått så är det en stor grej.

Systemet ska göra förutsägbarheten mer exakt.

– Vi har gått från att känna lite i luften att det här tar si och så lång tid i produktionen till att vi ska sätta att få en mer digital planering som förhoppningsvis ska stämma. Det kommer frigöra tid. Vi kommer få en bättre leveranssäkerhet och bli mer specifika när vi kan leverera.

Han hoppas också att det kommer bli mer humant för de anställda vid produktionstoppar.

– Man ska inte behöva stå sista kvällen och jobba över utan kunna se på lång sikt att nu har vi mycket att göra, så vi kan börja beta av det lite tidigare.

Det kommer också bli lättare för alla att få en överblick över vad som behöver göras.

Nätverk viktigt

När Tom Jacobsson och Johan Gustafsson startade företaget var de bara två. 2009 slog de ihop sig med ett annat företag. De började foliera och montera mycket åt större uppdragsgivare som bland annat Brand Factory som hade produktion i Linköping och Farsta.

Graphic Profile är ett av flera grafiska företag på Vintergatan i Motala.

Graphic Profile producerar mycket butikskommunikation som de monterar. Just nu arbetar de mycket åt en av de stora bensinmackarna.

– Vi kör ramper, färgsätter väggar i stället för att de ska målas, sätter upp piktogram och texter. Vi producerar och skickar till andra montörer men framför allt monterar vi mycket själva.

Stjäl inte slutkunder

I början var de flesta kunder lokala för tryckeriet.

– Sedan har vi blivit lite internationella, säger Tom och brer på lite extra på sin småländska.

Han tror att en fördel för verksamheten är att de ofta jobbar som mellanhand och inte har slutkunderna.

– Fördelen med att ligga i lilla Motala är att vi inte är i Göteborg och raggar på deras kunder och vi är inte i Stockholm och tar deras kunder. Det är ganska tryggt att jobba med oss för vi är inte ute på den stora marknaden och tar kunder från våra kunder. Det tror jag många känner är en stor fördel.

Graphic Profile

Bakgrund: Företaget bildades efter en sammanslagning av William Text&Dekor och TJ:s Print och Produktmärkning 2009.

Ort: Motala. Flyttade till nya lokaler hösten 2023.

Personal: Nio personer. Ungefär hälften arbetar i produktionen och resten med montering.

Omsättning: Strax över tio miljoner och 750 000 i vinst (2022).

Huvudsaklig produktion: Butikskommunikation, foliering, storformat, skyltar, dekaler och dekor.

”Det är ganska tryggt att jobba med oss för vi är inte ute på den stora marknaden och tar kunder från våra kunder. Det tror jag många känner är en stor fördel.” säger Tom Jacobsson.

Läs vidare

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Alvöen förstärker teamet efter ökad orderingång

Alvöen är inne på sitt femte verksamhetsår i Sverige och utvecklingen har gått i snabb takt. Nästa steg är att stärka serviceteamet och utöka lokalerna utanför Borås. 
alvoen_kennethnilsson ver 2

Vilda maskinnyheter från Ricoh

Med en drake, en örn och en jaguar låter Ricoh besökarna få en virtuell och högteknologisk naturupplevelse i österländsk miljö i sin monter på Drupa.
webb-ricoh

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Senaste nytt

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Alvöen förstärker teamet efter ökad orderingång

Alvöen är inne på sitt femte verksamhetsår i Sverige och utvecklingen har gått i snabb takt. Nästa steg är att stärka serviceteamet och utöka lokalerna utanför Borås. 
alvoen_kennethnilsson ver 2

Vilda maskinnyheter från Ricoh

Med en drake, en örn och en jaguar låter Ricoh besökarna få en virtuell och högteknologisk naturupplevelse i österländsk miljö i sin monter på Drupa.
webb-ricoh

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke