Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 april 2024
UPPDATERAD: 19 april
Victor Bildsten från Marabu och Yiannis Apostolidis från Vanguard framför VKR-3200-HS som fått ett nytt svart utförande.

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.

Första stoppet blir hos Durst-ägda Vanguard som funnits i Marabu Scandinavias sortiment i ett par år. De presenterade inga produktnyheter under årets mässa men visade upp det nya utseende som hela produktlinjen kommer att ha, en design signerad Durst och som går i samma svarta färg som de använder.

I demorummet hos Marabu i Malmö står bland annat en VKR-3200-HS rulle till rulle med CMYK plus vitt och Kyocera-huvuden. Den visades under mässan i det nya svarta utförandet.

– Det är en enkel och underhållsfri maskin som kunden kan växa med, precis som övriga Vanguard-maskiner. Det är mycket maskin för pengarna och jag är faktiskt förvånad över att ingen köpt vår demo-maskin än. Den som gör det kommer att bli väldigt nöjd, det är en maskin med otrolig produktivitet, säger Victor Bildsten.

Sålt sju maskiner

Marabu har hittills sålt totalt sju Vanguard-maskiner och enligt Victor Bildsten vittnar köparna om de rullar på problemfritt och att besöken av tekniker därför varit få. En lägre bläckförbrukning är en annan fördel som framkommit.

– Vi har kunder som bytt från andra leverantörer och som bara har en tredjedel av förbrukningen jämfört med tidigare. Det gör ganska stor skillnad.

Vanguard visade också mjukvaran Durst workflow som följer hela arbetsflödet och bland annat kan se till att hålla bläckkonsumtionen nere, men även styra flera maskiner parallellt.

Vanguards skalbara modell attraherar kunderna, enligt Yiannis Apostolidis, Business Development Director på Vanguard Europe, som berättar att bolaget sålt drygt 1 000 maskiner globalt under sina åtta verksamma år.

– Vi försöker lyssna på kunderna och anpassa vårt erbjudande utifrån det, säger han.

UV-skrivaren VersaOBJECT CO-640i kan printa föremål som är 20 centimeter höga och har en printbädd som är 1500 x 1612 millimeter
Flera nyheter hos Roland

Nästa stopp blir hos Roland som visar flera produktnyheter. Bland annat VersaOBJECT MO-240 som är en UV-flatbädd för print on demand-produktion. Det går att printa direkt på produkten och även på cylindriska objekt, med maximalt 204 millimeters höjd. Med CMYK, vitt, rött, orange, gloss och primer ska det vara möjligt att producera högkvalitativa produkter med ett brett färgomfång.

En maskin som drog ögonen åt sig var UV-skrivaren VersaOBJECT CO-640i för högvolumsproduktion till exempel inom promotionbranschen. Den klarar att printa föremål som är 20 centimeter höga och har en printbädd som är 1500 x 1612 millimeter. CMYK plus röd, orange, gloss, vitt och primer ska ge bredd i applikationsmöjligheterna.

– Det är en flatbädd med variabel höjd som är otroligt mångsidig. Vi har faktiskt några leads på den här maskinen i Sverige. Jag skulle säga att den är för specialiserad produktion, både inom profil och industri, säger Victor Bildsten.

Haslers största skärbord är riktiga bjässar: fem gånger fem meter.
Maxade skärbord

Sista stoppet blir hos skärbordstillverkaren Hasler som specialiserat sig på de riktigt stora skärborden, de största är fem gånger fem meter.

– Det är det bara Hasler och Bullmer som kan erbjuda. Det finns inte så många potentiella kunder för så stora bord i Sverige, men jag är övertygad om att de som har det behovet och köper ett Hasler-bord kommer tycka att det är fantastiskt.

Hasler har knäckt koden för hur man bygger en bom som klarar så tunga laster som ett så stort skärbord kräver. När det gäller verktyg finns det ett antal olika utföranden att välja mellan så som dragkniv, ett elektriskt oscillerande verktyg, falsverktyg, V-Cut och stansverktyg. Dessutom finns flera tillval som till exempel skanner, projektor och förlängningar.

En avrullare till ett av skärborden, utvecklad av Haslers grundare Marc Hasler.
Unika lösningar

Grundaren Marc Hasler har en bakgrund med tio år på Zünd och lika länge hos Bullmer. Han har tidigare sagt i en intervju med Sign&Print att han vill kunna erbjuda lika hög teknisk kvalitet som sina konkurrenter, men till ett betydligt fördelaktigare pris.

– Han bygger egna lösningar som utvecklar branschen, säger Victor Bildsten och visar ett exempel på det, en avrullare till ett av de ”mindre” borden.

– Eftersom det är ett litet bolag är de väldigt lösningsorienterade och anpassar sina lösningar efter kundernas behov.

Läs vidare

Epson vill ändra spelreglerna för små tillverkare

Under temat 'Precision, kompakt och energibesparande' lanserar Epson sina planer för Drupa. Det finns flera spännande nyheter att se fram emot.
Epson_Drupa

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Har Drupa svaren på branschens utmaningar?

Efter en paus på åtta år kan vi på nytt besöka Drupa för att se vad leverantörerna tycker att vi behöver.
drupa24_08

Konica Minolta och Fujifilm i strategiskt samarbete

Konica Minolta och Fujifilm Business Innovation Corp. meddelar att de har undertecknat ett avtal med avsikt att undersöka möjligheterna till ett strategiskt samarbete. Fokus för samverkan ska vara inom multifunktions-, kontors- och produktionsskrivarsegmenten.
fuji-konica

Senaste nytt

Stibos köp av V-Tab: "En dröm jag haft i tio år"

Efter många turer är nu danska Stibo Completes köp av V-Tab i Vimmerby klart. Samtidigt innebär det att verksamheten i Norrahammar lägger ner. Stibo Completes vd Søren Henrikssen pekar ut riktningen i en intervju med Sign&Print.
stibo_soren_henriksen

Epson vill ändra spelreglerna för små tillverkare

Under temat 'Precision, kompakt och energibesparande' lanserar Epson sina planer för Drupa. Det finns flera spännande nyheter att se fram emot.
Epson_Drupa

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Har Drupa svaren på branschens utmaningar?

Efter en paus på åtta år kan vi på nytt besöka Drupa för att se vad leverantörerna tycker att vi behöver.
drupa24_08