Stibos köp av V-Tab: "En dröm jag haft i tio år"

PUBLICERAD: 30 april 2024
UPPDATERAD: 2 maj
Søren Henriksen, vd på danska Stibo Complete som tar över V-Tab i Vimmerby. Planen är att Vimmerby och Stibo i Katrineholm ska fungera som en enhet.

Efter många turer är nu danska Stibo Completes köp av V-Tab i Vimmerby klart. Samtidigt innebär det att verksamheten i Norrahammar lägger ner. Stibo Completes vd Søren Henrikssen pekar ut riktningen i en intervju med Sign&Print.

Det var den 27 mars som V-Tab gick i konkurs. Sedan dess har Ljungbergs tryckeri köpt loss verksamheten i Falkenberg. Under tisdagen blev affären till slut klar som innebär att 60 arbetstillfällen räddas på tidningstryckeriet i Vimmerby. V-Tab byter nu namn till Stibo Complete.

– Det är fint! Det är dejligt! Det är verkligen skönt. Det är något jag drömt om de sista tio åren. Sedan Stampenrekonstruktionen har jag tänkt att det kunde vara bra att göra något här. Vimmerby passar riktigt bra in med kompetensen kring vad man producerar, säger Søren Henriksen till Sign & Print, på telefon från Vimmerby.

Han beskriver affären som en ”perfect match”.

– Ja, det är det för i Vimmerby kan de något annorlunda. Det är ett stort märke med ett mindre upplägg. De är väldigt konkurrenskraftiga.

Verksamheterna knyts samman

Nu är planen att V-Tab ska bli en del av Stibo complete. Företaget har ett hundratal personer i sin produktion i Katrineholm och tanken är att Katrineholm och Vimmerby ska fungera som ”en verksamhet på två adresser”. Det danska bolaget äger också Gigantprint i Norrköping där ytterligare ett 70-tal personer arbetar.

De räknar med att ett 60-tal tjänster blir kvar i Vimmerby.

– Vi vill ha så mycket personal som möjligt men det är kunderna som bestämmer. Sedan konkursen har vi missat en del omsättning och de kunderna vill vi gärna ha tillbaka. Men vi får börja med de vi har. Men planen är att fylla att våra rulloffsetmaskiner i Sverige och Danmark.

Har du träffat personalen?

– Ja, jag står i Vimmerby ”as we speak”. Vi har haft ett personalmöte med allesammans. Det var ett superbra möte.

En plan för evigheten

V-Tabs verksamhet i Norrahammar/Jönköping, med ett 30-tal anställda, kommer inte drivas vidare.

– Vi har köpt en del utrustning där som Gigantprint tittat på. Gigantprints ledning har ”tagit lead” på Norrahammar, med en del av maskinparken. Men vi kommer inte driva Norrahammar vidare. Vi har en fin stor verksamhet i Norrköping. Det är ingen mening att ha två liknande verksamheter som ligger så nära varandra, säger Søren Henriksen.

Han avslutar med att säga att det är en bra dag för Stibo och en bra dag för medarbetarna i Vimmerby.

– Stibo är lönsamma och vi har en plan om att vi ska vara här i evighet. Det kanske är ett konstigt påstående men så är det.

 

Läs vidare

Alvöen förstärker teamet efter ökad orderingång

Alvöen är inne på sitt femte verksamhetsår i Sverige och utvecklingen har gått i snabb takt. Nästa steg är att stärka serviceteamet och utöka lokalerna utanför Borås. 
alvoen_kennethnilsson ver 2

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Senaste nytt

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Alvöen förstärker teamet efter ökad orderingång

Alvöen är inne på sitt femte verksamhetsår i Sverige och utvecklingen har gått i snabb takt. Nästa steg är att stärka serviceteamet och utöka lokalerna utanför Borås. 
alvoen_kennethnilsson ver 2

Vilda maskinnyheter från Ricoh

Med en drake, en örn och en jaguar låter Ricoh besökarna få en virtuell och högteknologisk naturupplevelse i österländsk miljö i sin monter på Drupa.
webb-ricoh

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke