
Arkitektkopias pågående omstrukturering av verksamheten ökade tillfälligt kostnaderna mer än beräknat. Under sommaren lämnade företaget in en ansökan om rekonstruktion.
– Det är klart att det är en situation vi helst inte velat hamna i, säger Gunnar Duintjer, vd på Arkitektkopia.
Arkitektkopia har sju miljoner i skulder till leverantörer och 19 miljoner i obetalda skatteanstånd.
Det var den 19 juli som Arkitektkopias företagsledning gjorde ansökan om rekonstruktion till Solna tingsrätt. De bifogade också handlingar sin affärs- och handlingsplan för 2024, sin långsiktiga strategiska målsättning för 2030 samt prognoser för sin likviditet med respektive utan rekonstruktionsåtgärder.
Ett par dagar senare tog tingsrätten upp frågan och beslutade att en rekonstruktion får inledas.
”Det kan antas att sökanden inte kan betala sina förfallna skulder och det finns grundad anledning att anta att verksamhetens livskraft kan säkras genom rekonstruktionen. Det föreligger därmed förutsättningar att bifalla ansökan” skriver rätten i sitt beslut.
”Enligt plan”
– Rekonstruktionen går enligt plan ”so far”. Det är klart att det är en situation vi helst inte velat hamna i och beror på en kombination av saker som lett fram till att styrelsen beslutat att det är den bästa vägen framåt, säger Gunnar Duintjer, vd på Arkitektkopia.
Han säger att det kortsiktigt är svårt med likviditeten på grund av en kombination av extraordinära tillfälliga kostnader och en svag marknad.
– Långsiktigt har bolaget en ljus framtid, säger Gunnar Duintjer.
– I det här läget handlar det om kostnader som uppkom i samband med att vi flyttat produktionsverksamhet från Stockholm till Göteborg. Det kostar att flytta rent fysiskt. Vi har anställt ny personal samtidigt som vi haft personal i Stockholm. Det har blivit en kostsammare förändring än vi räknat med parallellt med att marknaden är svag och det har knäckt likviditeten kortsiktigt, säger Gunnar Duintjer.

Varför har ni behövt ha ”dubbel” personal längre än ni planerat?
– När vi tog det strategiska beslutet att samlokalisera produktion till Göteborg visste vi inte om vi skulle få med personal. Tyvärr har ingen valt att följa med från Stockholm till Göteborg. Då måste vi kompetensöverföra all kunskap från vår duktiga personal i Stockholm till våra nyanställda. Därför var vi tvungna att anställa och vi har haft dubbla anställa längre tid än vi förväntat oss. Sedan var den fysiska flytten dyrare än kalkylen.
Är det tal om skuldavskrivning nu?
– Det kom en ny rekonstruktionslag 2022 med skarpare krav på att den som söker ska kunna påvisa att bolaget har en långsiktigt hållbar framtid. När vi ansökte om rekonstruktion beviljades det. Det som händer då är att de skulder bolaget hade fram till ett visst datum fryses. Då får bolaget andrum att bättra på likviditeten.
Rekonstruktionen ska vara klar senast 22 oktober om inte förlängning begärs.
– Rekonstruktionen väntas ta tre-sex månader.
Obetalda skatter
Arkitektkopia har obetalda skatteanstånd på 19 miljoner sedan pandemin. Men det är inte det som påverkat att de ansöker om rekonstruktion nu.
– Skatteanstånden påverkar inte i nuläget. De har vi en avbetalningsplan för som inte börjar gälla förrän andra kvartalet 2025. I det här läget handlar det inte om skatteanståndet utan om kostnader som uppkom när vi flyttat verksamhet från Stockholm till Göteborg, säger Gunnar Duintjer.
”Win win-situation”
Den 13 augusti samlades företaget och borgenärerna i Solna tingsrätt. Då fick borgenärerna inblick i arbetet och den ekonomiska situationen. De fick också tillfälle att yttra sig om de tycker att rekonstruktionen ska fortgå eller inte.
Inga invändningar framfördes av närvarande borgenärer utan tvärtom så svarade både Skatteverket och övriga närvarande borgenärer att de tillstyrkte att rekonstruktionen ska få fortsätta, enligt Gunnar Duintjer.

Tingsrätten meddelade dom några minuter efter avslutad förhandling och domen blev att rekonstruktionen ska få fortsätta därför att arkitektkopia kan visa genom sin långsiktiga plan och de åtgärder som vidtagits att bolaget kommer att kunna vara långsiktigt ekonomiskt hållbart.
– Jag tror att det är en win win-situation att rekonstruktionen får fortsätta. Det ökar chansen att vi kan betala tillbaka och det är i allas intresse. Vi har ett tydligt case att vi kommer vara lönsamma 2025 och 2026.