
Hudiksvallsbon Elias Fyhr bygger skidor från grunden under varumärket EF Skis. Nu har han investerat i färgsublimeringsskrivaren Epson SC-500 och kan korta ledtiderna.
Elias Fyhr är en händig ung man. Inte nog med att han tillverkar egna skidor. Han har även byggt maskinerna som behövs.
Tillverkningen har tidigare skett i Elias pappas garage. Men för två år sedan flyttade han tillverkningen till en lokal i fastigheten på företaget Sunfab där han har sin huvudsysselsättning.
– Jag brukar springa ner på lunchen eller efter jobbet någon timme här och där, säger Elias Fyhr.

Idag arbetar Sunfab med tillverkning av systemkomponenter till hydrauliska utrustningar som pumpar och motorer. Men faktum är att företaget började med att tillverka skidor för ungefär 100 år sedan under varumärket Sundins skidfabrik.
– Då slöt vi ihop cirkeln lite grann och flyttade tillbaka skidtillverkningen, säger Elias Fyhr.

Men hur kommer man egentligen på idén att försöka tillverka egna skidor?
– Jag är en person som alltid har tyckt om att bygga saker. Att ta mig vatten över huvudet.
Som liten tillverkade han en optimistjolle tillsammans med sin morfar. Då används liknande material som vid skidtillverkning som glasfiberväv, trä och epoxy.
– Jag kunde se en likhet när jag kollade på videos hur man byggde skidor. Jag kände mig ganska bekväm med materialen. Då kom jag på en ”dum” idé, att jag skulle testa att bygga ett par skidor.
Elias har åkt skidor med familjen sedan han var barn. Som äldre har han sysslat med freestyle-åkning där man åker på hopp och glider på olika hinder.
– I början hade jag inte tanken att jag skulle sälja skidor. Det var bara för eget intresse men när de började bli bättre och bättre kvalitet och utrustning. Då tänkte jag att jag kanske skulle börja sälja. På den vägen är det.

Kunden får egen design
Ryktet om skidbyggaren från Hälsingland började sprida sig. EF Skis har varit med på skidtester och gjort videos för att marknadsföra sig.

– Det som är lite unikt med mig är att man kan specialdesigna sin egen design. Då blir sublimering väldigt fördelaktig för att det inte behövs screenprintingvarianten där man gör en och samma hela tiden. Med sublimeringsskrivare så kan man skriva ut exakt det man vill. Det öppnade möjligheten att göra egen design.
Det har varit en lång process från det första försöket till de snygga utförsskidor som han nu kan saluföra.
– De första jag byggde såg verkligen ut som ett par hemmabyggda skidor. Det är väldigt roligt att se tillbaka på det. Det ser ut som det är byggt med spik och hammare.

Det fanns en del att jobba på när det gällde den maskinutrustning som användes för produktionen. Elias utvecklade metoden och blev allt bättre.
– Till slut kom jag till punkten att jag kunde börja sälja skidor.
Köpte färgsublimeringsskrivare
Under några år tog EF Skis hjälp med trycket av Branog Reklam i Hudiksvall som du kan läsa om på sida 56. Men sedan i våras har EF Skis investerat i en ”dye sub”, färgsublimeringsskrivaren Epson SC-500.

– För att kunna styra det själv, experimentera och få lite snabbare ledtid så som bestämde jag mig för att köpa en egen. Med sublimering går det att skriva ut hela längden på skidan. Då tyckte jag att den här varianten var ett väldigt bra alternativ och ekonomiskt försvarbart.
Det går trender i motiven på skidor.
– Tidigare skulle det vara mycket färger. Jag vill göra stilrena skidor, när man kommer i backen så ser man att det är en EF-skida. Vi försöker jobba med färger som passar med varandra. Loggan poppar lite. Jag brukar använda ganska mycket djur för det blir en häftig vibe. Det har mest varit ugglor, örnar och renar.
Motiven går oftast över båda skidorna.
– Jag tycker om när det vävs ihop. Man får en väldigt häftig inblick.

Designen görs i RGB-format efter kundernas önskemål i gratisprogrammet Paint.net. Eftersom skrivaren skriver ut i CMYK testar han hur färgerna blir och gör eventuella korrigeringar.
– Det går att göra profiler för att konvertera det du ser på skärmen men då måste jag rita i CMYK också. Jag kommer väl dit i sinom tid, säger han med ett skratt.
Långa men smala utskrifter
SC-F500 har en påfyllningsbar bläcklösning. Maskinen kan växla mellan ark och rulle. Maskinen har en pekskärm på 4,3 tum för Epsons egna programvara.
Skidorna tar ungefär 3-4 minuter att skriva ut. En egenbyggd utskriftsfångare samlar utskriften.

Maskinen kan skriva ut upp till 610 millimeter i bredd men eftersom motivet för skidorna är på längden så behövs bara en smalare rulle sublimeringspapper.
Skidorna läggs i värmepressen en i taget.
– Det är för att jag har en värmepress som är hemmabyggd som inte lyckas hålla värmen längst ut i kanten. Värmen blir bättre om jag fokuserar den i mitten på en skida i taget.

Utskriften läggs på ovansidan av skidan som är i nylonplast och placerar den i sublimeringspressen. I toppen av värmepressen ligger en värmeduk och med hjälp av penematic, det vill säga lufttryck, pressas utskriften på skidan genom att två slangar fylls med luft. Där inne blir det 170 grader.
EF Skis bygger ungefär 10-15 skidor per år så skrivaren går inte så ofta men under vinterhalvåret används den desto mer. Men investeringen har underlättat mycket för att komma vidare i företagandet och förenkla processen.

Skrivaren är inköpt via återförsäljaren Color Systems.
– Jag fick jättebra hjälp av dem. Det har väldigt bra support. De satte sig verkligen in i min situation och såg vad jag behövde. Sedan hade jag kollat på den här varianten och de höll med om att det var ett bra alternativ. Jag har frågat en del saker i efterhand och får bra respons på det när det gäller själva sublimeringen. Allting funkar jättebra. Det känns som om det skulle strula kan jag alltid vända mig till dem och få den hjälp jag behöver.
Sublimeringspapper och bläck köper han också av Color Systems.
Kunderna söker något unikt
Bland kunderna finns till exempel erfarna skidåkare, företag och skiduthyrare.
– De som är avancerade åkare drar sig lite till det unika för att de kan styra processen. Någon som vill köpa ett par skidor kan säga att den vill ha lite hårdare skidor för att kunna ta mer snabba och distinkta svängar i pisten. Då lägger jag i lite mer kolfiber eller glasfiber på något lager för att stärka upp den. Då får de något de varit med och påverkat. Det är inte bara en produkt du plockat från hyllan.

Husbyggarföretaget Fiskarhedenvillan har köpt tre par skidor och de ville ha husmodeller på. Många kunder kommer från Hudiksvallstrakten eller Vemdalen där familjen har en stuga.
– De som är ”locals” brukar vara intresserade av att köpta utifrån att det är handbyggt och något unikt. Det har pratats lite om det och jag har varit med i några tidningar.
Men ett par skidor har levererats till en kund i Italien.
Det tar ungefär nio-tio timmar aktiv arbetstid att bygga ett par skidor för Elias. Sedan tillkommer torktid mellan momenten.
– När jag började var det 30-40 timmar. Så det har blivit en förbättring genom åren då.
EF Skis har två skidmodeller med lite olika radier. Skidorna består av tre huvudlager. Det är belaget med stålkanter som är själva åkytan. Kärnan i skidan styr hårdheten och karaktären.
– Sedan har du toppsheetet, översidan på skidan där man sätter designen och det mer estetiska. Det är grundlagren. Sedan binds det ihop det med glasfiber, kolfiber och epoxy som är bindningsmedlet.
Tre träslag
EF Skis har träslagen gran, furu och ek i sina skidor. Tre material används för att få olika karaktär på olika delar av skidan. Själva träkärnan styr hur hård skidan kommer vara.
– Granen använder jag för att den är väldigt lätt och lätt att arbeta med och väldigt flexibel. Furu eller ek använder jag för att stärka upp en rad i mitten vid bindningen.
För att träet inte ska komma i kontakt med snö och vatten och suga åt sig fukt så kapslas den in med en plast som läggs runt träkärnan.
– På längdskidor har det gått över mycket till plast och komposit men i utförsbranschen är trä fortfarande en stor del av skidan.

Trälagren limmas och pressas. Elias har skapat ett program som hans egenbyggda CNC-maskin går efter när den fräser ut konturen av skidan.
Han har också byggt egna skidpressar där allt ska bindas ihop med glasfiber, kolfiber och epoxy. Det är i den maskinen som skidan får sin form.
Vill du skala upp ännu mer?
– Det hade absolut varit roligt att göra det. Kanske gå upp till 30 par skidor. Det kommer inte vara ett problem att skrivaren skulle hinna med. Den kommer fungera väldigt länge för mig.
Elias har börjat kitesurfa.
– Då ska jag ju självklart bygga egen kitebräda också. Det är något jag skulle kunna fortsätta sommartid med. Jag vart jättenöjd med den. Det är ett steg vidare, säger han och visar en prototyp på en press för det.
Nästa utvecklingsteg kan bli att öka kapaciteten på skidtillverkningen och att kanske börja tillverka kitesurfingbrädor också.
– Skidbyggandet sker mest på vintertid men då har jag något att göra på sommartid.