Festlig inledning på Scanpack för Konica Minolta

Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 oktober 2024
UPPDATERAD: 22 oktober
Det blev en riktigt festlig start på årets Scanpack för Konica Minoltas del.

Scanpack hade bara haft öppet en timme när Konica Minolta korkade upp bubblet. Detta för att fira försäljningen av en etikettpress tillsammans med köparen, Knut Lundéns Tryckeri.

Affären handlar om en Accurio Label 400.

– Vi har haft en Accurio Label 190 som vi installerade för sex år sedan. Den har rullat på bra och det var en fördel att vi kände maskinen när vi skulle investera i en ny, säger Hans Sandén, vd på Knut Lundéns Tryckeri.

En stor skillnad med den nya generationen maskin är hastigheten. Och det var också ett viktigt incitament i beslutet.

– Med samma bemanning kommer vi att kunna dubbla kapaciteten, minst, säger Hans Sandén.

Mikael Wennerberg, Nordic Business Develop Manager för Industrial Print hos Konica Minolta, förklarar vad det innebär i praktiken.

– Den tidigare maskinen körde 13,5 meter i minuten i snitt medan Accurio Label 400 kan köra 40 meter i minuten. Så det är nästan tre gånger så snabbt, säger han.

Knut Lundéns Tryckeri har haft en tidigare generation av Accurio Label och uppgraderar nu till en maskin som kan printa nästan tre gånger så snabbt.

Den nyare modellen har även möjlighet att printa vitt förutom CMYK, vilket breddar utbudet också när det gäller färgade etiketter. Konica Minoltas så kallade IQ-enhet håller koll på färgjusteringen.

Materialen behöver inte ytbehandlas och det går dessutom att använda samma material som till flexotryck. En fördel för Knut Lundéns Tryckeri som även trycker flexo. Tryckeriet var tidigt ute med digitaltryck vid sidan om flexo och köpte sin första digitala maskin 1997.

– Vi gör alltid en kalkyl för vilken tryckmetod som passar bäst för ett visst jobb. I och med att hastigheten ökar med den nya maskinen så flyttas också brytpunkten för när det lönar sig att trycka digitalt, säger Hans Sandén.

Både små och stora kunder

Knut Lundéns Tryckeri i Partille grundades 1935 och kan enligt den nuvarande ägare vara ett av Sveriges äldsta renodlade etikettryckerier. I dag drivs det som ett familjeföretag med åtta anställda.

Kundkretsen är varierad.

– Det kan vara uppdrag att trycka 500 etiketter till den lokala garnboden, eller betydligt fler än så till stora kunder som Volvo, Ikea eller till livsmedelsindustrin. Vi har beställt en ny flexopress som kommer till årsskiftet, då får vi ännu större kapacitet, säger Hans Sandén.

Såld! Bröderna Hans och Janne Sandén var på plats på Scanpack för att fira investeringen.

Läs vidare

Nu öppnar Scanpack dörrarna

I år firar Scanpack 60 år. Vi tog ett snabbt möte med Monika Ölund, affärsansvarig för mässan, för att få en aktuell statusrapport.
monika_olund_1920x1280

Här öppnar NI Solutions nytt showroom

Under våren utökade NI Solutions sin portfölj med två nya varumärken inom storformat. Nu öppnar företaget ett showroom för att visa dessa produkter, strategiskt placerat mitt på småländska höglandet.
NI Flora

Workman satsar återigen på HP Latex

Företaget var tidiga med att investera i tekniken i början av 2010-talet och under sommaren tog ytterligare en latex-skrivare plats i produktionen.
Workman Event_Hansi ver 2

Gop lanserar nytt återvinningskoncept

Materialleverantören Gop har inlett samarbete med flera skandinaviska återvinningspartners och presenterar nu konceptet go Circular. Det innebär att kunderna kan returnera de flesta plastbaserade material för återvinning. 
go-circular-rasmus-martin-pressbild

Senaste nytt

Han designade om 3 500 förpackningar

Hur designar man om 3 500 förpackningar? För att få svar på det har Sign&Print pratat med Martin Bergström, design director på Bedow, som gett oss inblick i hela processen med Coops förpackningar.
FotoJet---2024-10-18T083447.898

Nu öppnar Scanpack dörrarna

I år firar Scanpack 60 år. Vi tog ett snabbt möte med Monika Ölund, affärsansvarig för mässan, för att få en aktuell statusrapport.
monika_olund_1920x1280

Det går utför för färgsublimeringen

Hudiksvallsbon Elias Fyhr bygger skidor från grunden under varumärket EF Skis. Nu har han investerat i färgsublimeringsskrivaren Epson SC-500 och kan korta ledtiderna.
DSC_7124

Här öppnar NI Solutions nytt showroom

Under våren utökade NI Solutions sin portfölj med två nya varumärken inom storformat. Nu öppnar företaget ett showroom för att visa dessa produkter, strategiskt placerat mitt på småländska höglandet.
NI Flora