Printagon Graphics startade 2013 av några tidigare anställda vid Aller Tryck och JMS som såg en framtid för det anrika veckotidningstryckeriet och ett behov av rotationstryck i Sverige. Sedan dess har det varit både upp- och nedturer.
Sign&Print besöker Printagon i södra Helsingborg en stekhet sensommardag. I den stora fastigheten på Landskronavägen huserade en gång i tiden Aller Tryck som tryckte bland annat Hemmets Journal och Allers. Huset har under 2000-talet haft en brokig historia.
Aller Tryck stängde produktionen i Sverige 2008 och då tog JMS-koncernen över. Efter en stor brand på JMS Rulloffset som låg i norra Helsingborg, där tillgångar för över 100 miljoner kronor gick upp i rök, samlades verksamheten i gamla Aller Trycks lokaler.
I augusti 2013 var konkursen ett faktum även för JMS Helsingborg, som hade runt 90 anställda. Bolaget hade då mångmiljonskulder. I kölvattnet uppstod också diskussioner om hur konkursförvaltaren utsågs och hans relation till den tidigare ägaren.
Fick sätta huset i pant
Bassam Mahmoud, vd på Printagon, var vid den tiden driftchef på JMS i Helsingborg. Han säger så här om sin syn på varför JMS fick kasta in handduken:
– Det gjordes en investering i en 64 sidors tryckpress från KBA som inte blev installerad på rätt sätt vilket ledde till en massa problem. Det i kombination med att vi tog in fel jobb var några orsaker till konkursen.
Han och några tidigare anställda var både uppgivna och frustrerade efter att ha blivit av med sina jobb. Samtidigt såg de potentialen med heatset-tryckeriet och bestämde sig för att gå ihop och satsa tillsammans.
– Vi var 36 anställda som hade jobbat länge i branschen och tänkte att vi kunde driva det vidare, berättar Bassam.
De satsade sina privata sparpengar och fick gå i borgen med hus och hem för att till slut få ett banklån för att leasa den stora 32 sidors rotationspressen från Manroland. De köpte även Allers gamla häftmaskin från Ferag på konkursauktionen. Under hösten fick de F-skatt och var redo att starta, det var bara kunderna som saknades.
Samarbete blev förvärv
Till en början gjorde Printagon några jobb på uppdrag av Aller, men maskinerna var långtifrån fullbelagda. I december 2013 fick de dock en stor kund i form av gratistidningen Villalivet, som tidigare trycktes i Litauen, som kommer ut med åtta nummer per år.
– Då kände vi att vi var igång på riktigt, säger Lasse Lundberg, marknadsansvarig och en av dem som varit med sedan starten.
Men det var ändå tufft för det nystartade tryckeriet med stor prispress på marknaden. 2015 fick de kontakt med norska Ålgård Offset som sedan 1980-talet driver ett framgångsrikt rotationstryckeri utanför Stavanger.
– Först ville de bara samarbeta med oss, men vi sa att vi bara var intresserade om de köpte oss, säger Lasse Lundberg.
Och så blev det. Först köpte Ålgård Offset 51 procent av aktierna och två år senare ytterligare 40 procent.
– Printagon trycker mycket både till den svenska och norska marknaden. Vi kompletterar varandra eftersom vi producerar olika saker. Vi är två helt fristående bolag men vi jobbar tätt tillsammans och Printagon är en viktig del av koncernen, säger Gaute Jakobsen, vd för Ålgård Offset, som besöker Helsingborgstryckeriet så gott som varje månad för att stärka upp på tjänstemannasidan där det bara är fyra anställda.
– Det går bilar härifrån till Norge varje vecka, fyller Lasse Lundberg i.
Köpte ytterligare press
Att Printagon blev en del av Ålgård Offset innebar fler jobb, vilket i sin tur betydde en sårbarhet eftersom de bara hade en tryckpress. Det fanns inga marginaler för om maskinen skulle stå stilla. Därför togs beslut om att investera 35 miljoner kronor i ytterligare en 32 sidors Lithoman III-press som installerades 2019–2020. Detta för att fördubbla tryckkapaciteten.
Under årens lopp har Printagon uppgraderat maskinparken även med sadelhäftar och skärlinjer. Bemanningen har också ökat, från 15 till 35 stycken som numera jobbar treskift i tryckeriet och tvåskift i bokbinderiet.
Det som rullar allra mest i de två stora pressarna är framför allt magasin och direktreklam. Kapaciteten är stor och tryckeriet kan hantera stora upplagor, runt 900 000 exemplar per press och dygn. Häftmaskinen från Ferag innebär också en stor kapacitet inom efterbehandlingen. Tidigare hade den två ibladningsmaskiner påkopplade, förra sommaren kompletterades den med ytterligare två.
– Det är en av de största, i alla fall i Norden, och har en vansinnig kapacitet, säger Gaute Jakobsen.
Det betyder att Printagon kan häfta upp emot en halv miljon exemplar per dygn.
Samarbete över gränserna
I Norge har Ålgård Offset ytterligare kapacitet i form av tre 16 sidors rotationspressar, arkoffset-maskin, digitalpressar, stationshäftar, UV-lackering för omslag, folieringsmaskin, fyra falsmaskiner och limfräs.
De senaste åren har det också gjorts investeringar i robotar och nu finns totalt fem robotar i produktionen hos Printagon och lika många på Ålgård Offset. Detta för att kunna effektivisera processerna och jobba smartare, men framför allt att det blir en bättre arbetsmiljö för de anställda med färre tunga lyft.
Förutom satsningar i maskiner så kan Ålgård Offset bistå med fördelaktiga priser på papper genom gemensamma inköp. Varje år köper koncernen in 25 000 ton papper, vilket ger förhandlingsfördelar för samtliga bolag.
De två tryckerierna i Norge och Sverige delar också till viss del arbetssätt. I början av 2024 drog Gaute Jakobsen igång ett projekt för att minska spillet i produktionen, både av miljöskäl och för att papperspriserna gått upp kraftigt. Det har fått namnet ”Waste less, taste green” och konceptet används i båda länderna.
– Vi mäter mackulaturen varje månad. Kan vi spara bara 1 procent på koncernivå så innebär det en besparing på omkring 2,5 miljoner kronor, säger han.
Ljusare efter pandemin
De senaste åren har varit lite skakiga för Printagon. Precis när den nya tryckpressen var installerad och företaget höll på att anställa mer personal för att kunna bemanna maskinen kom pandemin.
– Vi är väldigt beroende av den norska marknaden, så det drabbade oss hårt när Norge stängde gränserna. Vi fick slänga en del av det vi tryckt eftersom vi inte kunde dela ut det, säger Bassam Mahmoud.
Och det slutade inte där. Efter pandemin kom papperskris och strejk i Finland, och sedan kriget i Ukraina med dyra energipriser som följd. Printagon som använder naturgas fick se gasfakturan flerdubblas.
– Det gick från 350 000–400 000 kronor per månad till över en miljon kronor, säger Bassam.
Då snurrade tankarna i huvudet om det verkligen var värt att fortsätta.
– Men vi har en ägare som ser långsiktigt och det gör att vi också blickar framåt, säger Bassam Mahmoud.
Gaute Jakobsen säger att återhämtningen efter pandemin har tagit längre tid i Sverige jämfört med Norge och att prispressen är mer märkbar här. Men att nya kunder och positiva siffror på senare tid gör att optimismen frodas.
– Allt ligger tillrätta för en ljus framtid. Printagon gör ett väldigt bra jobb och årets siffror ser bra ut med en god tillväxt, avslutar Gaute Jakobsen.
Fakta: Ålgård Offset Group
Ålgård Offset startades 1980 av Tom B. Norland som i dag är styrelseordförande i koncernen. Vd för verksamheten i Norge är Gaute Jakobsen och koncernchef är Paul Bjarte Løyning.
Övriga bolag som numera ingår i koncernen är BITMAP, HBO Grafisk, Hatlehols, Artko, Jaeren Forlag och Dreyer Bok i Norge samt svenska Printagon Graphics.
Producerar 370 miljoner enheter per år, förbrukar 25 000 ton papper och 600 ton färg årligen.
Förväntad omsättning för hela koncernen 2024: 620 miljoner NOK.