Agfas Jørgen Vad firar 25

PUBLICERAD: 1 mars 2010
UPPDATERAD: 1 mars

jorgen_vad_webNär Agfa köpte Compugraphic 1986 följde företagets produktchef Jørgen Vad med. Och när företaget 1993 beslöt att de tre skandinaviska länderna skulle bli en region med en gemensam ledning blev Vad skandinavisk säljchef. Tre år senare blev han chef för det grafiska affärsområdet. Och för elva år sedan blev han skandinavisk koncernchef.

– Det var både spännande och utmanande att få utveckla en nordisk region. Utmaningarna var både kulturella och mer organisatoriska. Som frågan om Sverige skulle acceptera en dansk chef, hur vi skulle utnyttja skillnaderna i arbetsmetoder, med mera. Några frågor löste vi ad hoc, andra efter att ha nått konsensus. Jag lade mycket tid på att nå framgångar och idag har vi en bra kompetens om hur det är att samla flera länder i en region.

2002 byggde Agfa en region i Asien. Här kom Jørgen Vads erfarenhet väl till pass. Han arbetade på plats fram till 2004, då han flyttade till Agfas huvudkontor i Belgien. Nu som chef för globala konton.

2006 blev han tillfrågad om han ville återvända till Agfa Norden och han tackade ja. Flyttlasset gick till Danmark.

AGI frågade om hans bästa upplevelser under sina 25 år hos Agfa.

– Det är två upplevelser. Den tekniska utvecklingen mellan 1989–1992, när hela branschen postscriptifierades, var väldigt speciell. Det var en gigantisk revolution för branschen och jag arbetade nära Apple. Den andra upplevelsen är mer personlig, men också affärsmässigt. Det var perioden i Asien. Att få ett förstahandsintryck av hela utvecklingen som pågick och att känna den positiva atmosfären bland befolkningen var mycket speciellt.

Vilken är din största utmaning?

– Då måste jag säga tekniken. Att följa med i den teknikutveckling som har pågått de senaste 25 åren har varit en utmaning. Och den ekonomiska kris som vi upplever just nu är en utmaning för alla. Det är svårt att se vart vi är på väg när allt är så ovisst. Jag skulle vilja likna det vid forsränning. Lyckligtvis har vi styrt Agfa i rätt riktning och ser nu en stabilisering.

Vad är det roligaste som har hänt under åren?

– Det jag minns bäst är nog när jag hälsade på Jørgen Aller på en stor internationell mässa. Han kom gående med sitt följe, fram till vår monter. Han presenterade sig artigt: Jørgen Aller. Varpå jag svarade: Jørgen Vad. Han trodde så klart att jag sade Jørgen Vad? Det har vi haft mycket skoj åt.

Vilken är din största framgång?

– Det måste vara att Agfa har klarat sig så bra här i Norden och när jag var Global Account Director. Då hade jag en kund som växte med 10 miljoner dollar. Jag tycker också att det var en framgång när vi hittade distributörer på den kinesiska marknaden. Den bara växte och växte.

Vad har du lärt dig under dina år?

– Att snabbt inte är snabbt nog. När man väl har fattat ett beslut ska man inte vänta med att genomföra det – just do it! Det har blivit mitt ordspråk.

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper