Agfas Jørgen Vad firar 25

PUBLICERAD: 1 mars 2010
UPPDATERAD: 1 mars

jorgen_vad_webNär Agfa köpte Compugraphic 1986 följde företagets produktchef Jørgen Vad med. Och när företaget 1993 beslöt att de tre skandinaviska länderna skulle bli en region med en gemensam ledning blev Vad skandinavisk säljchef. Tre år senare blev han chef för det grafiska affärsområdet. Och för elva år sedan blev han skandinavisk koncernchef.

– Det var både spännande och utmanande att få utveckla en nordisk region. Utmaningarna var både kulturella och mer organisatoriska. Som frågan om Sverige skulle acceptera en dansk chef, hur vi skulle utnyttja skillnaderna i arbetsmetoder, med mera. Några frågor löste vi ad hoc, andra efter att ha nått konsensus. Jag lade mycket tid på att nå framgångar och idag har vi en bra kompetens om hur det är att samla flera länder i en region.

2002 byggde Agfa en region i Asien. Här kom Jørgen Vads erfarenhet väl till pass. Han arbetade på plats fram till 2004, då han flyttade till Agfas huvudkontor i Belgien. Nu som chef för globala konton.

2006 blev han tillfrågad om han ville återvända till Agfa Norden och han tackade ja. Flyttlasset gick till Danmark.

AGI frågade om hans bästa upplevelser under sina 25 år hos Agfa.

– Det är två upplevelser. Den tekniska utvecklingen mellan 1989–1992, när hela branschen postscriptifierades, var väldigt speciell. Det var en gigantisk revolution för branschen och jag arbetade nära Apple. Den andra upplevelsen är mer personlig, men också affärsmässigt. Det var perioden i Asien. Att få ett förstahandsintryck av hela utvecklingen som pågick och att känna den positiva atmosfären bland befolkningen var mycket speciellt.

Vilken är din största utmaning?

– Då måste jag säga tekniken. Att följa med i den teknikutveckling som har pågått de senaste 25 åren har varit en utmaning. Och den ekonomiska kris som vi upplever just nu är en utmaning för alla. Det är svårt att se vart vi är på väg när allt är så ovisst. Jag skulle vilja likna det vid forsränning. Lyckligtvis har vi styrt Agfa i rätt riktning och ser nu en stabilisering.

Vad är det roligaste som har hänt under åren?

– Det jag minns bäst är nog när jag hälsade på Jørgen Aller på en stor internationell mässa. Han kom gående med sitt följe, fram till vår monter. Han presenterade sig artigt: Jørgen Aller. Varpå jag svarade: Jørgen Vad. Han trodde så klart att jag sade Jørgen Vad? Det har vi haft mycket skoj åt.

Vilken är din största framgång?

– Det måste vara att Agfa har klarat sig så bra här i Norden och när jag var Global Account Director. Då hade jag en kund som växte med 10 miljoner dollar. Jag tycker också att det var en framgång när vi hittade distributörer på den kinesiska marknaden. Den bara växte och växte.

Vad har du lärt dig under dina år?

– Att snabbt inte är snabbt nog. När man väl har fattat ett beslut ska man inte vänta med att genomföra det – just do it! Det har blivit mitt ordspråk.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449