Edita Västra Aros får pris för gröna leveranser

PUBLICERAD: 15 mars 2010
UPPDATERAD: 15 mars

web_green_handsEdita Västra Aros vinner årets pris till Utmärkt Grön Leverantör. De belönas för sitt arbete med att leverera miljöanpassat och får därmed motta Miljöstyrningsrådets årliga utmärkelse.

Juryns motivering till varför Edita Västra Aros ska bli Utmärkt Grön Leverantör lyder:

Årets vinnare till Utmärkt Grön Leverantör är ett företag inom en bransch, där miljökraven nu kommit in tydligare och kraftigare, inte bara från den privata sektorn, utan också från den offentliga sektorn. Företaget har arbetat målmedvetet och framgångsrikt med miljö, kvalitet och utveckling under mer än 10 år. Det började på slutet av 1990-talet med Svanen-licensen, och har sedan fortsatt med miljöledningssystemet ISO 14001, utbildning i det s. k. Miljökörkortet, klimatneutralt företag enligt RespectEuropes kriterier, miljömärkning inte bara med Svanen, utan också FSC och Klimatlogo.

Genom energieffektivisering har energiförbrukningen halverats samtidigt som produktionen ökat 30 procent. Företaget har för sina insatser redan uppskattats och erhållit priser för sitt miljöarbete – nu dags för Utmärkelsen Grön Leverantör. Företaget heter Edita Västra Aros AB, och har funnits i 123 år, och ingår som dotterbolag i det större företaget Edita Oy, och kan beskrivas som ett fullservicetryckeri, med kompetens och kunnande inom prepress, tryck, bokbinderi och distribution.

– Att vi på Edita Västra Aros har lyckats med arbetet för att minska vår miljöpåverkan visar de resultat vi uppnått under åren. Speciellt roligt är detta pris då det uppmärksammar en av de utmaningar branschen står inför vid upphandlingar, att kunna kombinera ett miljöengagemang med att vara konkurrenskraftiga utifrån de kriterier som ställs vid upphandlingar. Tyvärr sker alltför många val i dagsläget med kriterier där en kortsiktig prisjämförelse är avgörande, inte en helhetsbild där kvalitet och miljöaspekter vägs in, säger Lars-Göran Nyberg, vd på Edita Västra Aros.

Det miljöarbete som bedrivs på Edita Västra Aros är del av den nordiska Editakoncernens ”Green Edita” program. Editakoncernens tryckerier i Sverige och Finland har de högaste miljöstandarderna i branschen. Miljöarbetet bedrivs också inom koncernens andra affärsområden och funktioner.

Priset delas av ut av Jordbruksminister Eskil Erlandsson den 17 mars i samband med konferensen Grön Upphandling. Konferensen, som arrangeras i samarbete med tidningen Miljöaktuellt, äger rum på Clarion Hotell, Skanstull i Stockholm och riktar sig till upphandlare, leverantörer och beslutsfattare.

Mer information om priserna och konferensen finns på www.msr.se/gu.

__________________________________________________________
MILJÖSTYRNINGSRÅDET
Miljöstyrningsrådet arbetar för att bidra till en hållbar utveckling genom att stödja företag och offentlig förvaltning i deras miljöarbete så att det sker på ett strategiskt och kostnads- effektivt sätt. Med tre huvudsakliga verktyg och tjänster erbjuder Miljöstyrningsrådet vägledning för hållbar upphandling, miljöledning och miljörelaterad produktinformation.

FOTO: Istockphoto.com

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449