Edita Västra Aros får pris för gröna leveranser

PUBLICERAD: 15 mars 2010
UPPDATERAD: 15 mars

web_green_handsEdita Västra Aros vinner årets pris till Utmärkt Grön Leverantör. De belönas för sitt arbete med att leverera miljöanpassat och får därmed motta Miljöstyrningsrådets årliga utmärkelse.

Juryns motivering till varför Edita Västra Aros ska bli Utmärkt Grön Leverantör lyder:

Årets vinnare till Utmärkt Grön Leverantör är ett företag inom en bransch, där miljökraven nu kommit in tydligare och kraftigare, inte bara från den privata sektorn, utan också från den offentliga sektorn. Företaget har arbetat målmedvetet och framgångsrikt med miljö, kvalitet och utveckling under mer än 10 år. Det började på slutet av 1990-talet med Svanen-licensen, och har sedan fortsatt med miljöledningssystemet ISO 14001, utbildning i det s. k. Miljökörkortet, klimatneutralt företag enligt RespectEuropes kriterier, miljömärkning inte bara med Svanen, utan också FSC och Klimatlogo.

Genom energieffektivisering har energiförbrukningen halverats samtidigt som produktionen ökat 30 procent. Företaget har för sina insatser redan uppskattats och erhållit priser för sitt miljöarbete – nu dags för Utmärkelsen Grön Leverantör. Företaget heter Edita Västra Aros AB, och har funnits i 123 år, och ingår som dotterbolag i det större företaget Edita Oy, och kan beskrivas som ett fullservicetryckeri, med kompetens och kunnande inom prepress, tryck, bokbinderi och distribution.

– Att vi på Edita Västra Aros har lyckats med arbetet för att minska vår miljöpåverkan visar de resultat vi uppnått under åren. Speciellt roligt är detta pris då det uppmärksammar en av de utmaningar branschen står inför vid upphandlingar, att kunna kombinera ett miljöengagemang med att vara konkurrenskraftiga utifrån de kriterier som ställs vid upphandlingar. Tyvärr sker alltför många val i dagsläget med kriterier där en kortsiktig prisjämförelse är avgörande, inte en helhetsbild där kvalitet och miljöaspekter vägs in, säger Lars-Göran Nyberg, vd på Edita Västra Aros.

Det miljöarbete som bedrivs på Edita Västra Aros är del av den nordiska Editakoncernens ”Green Edita” program. Editakoncernens tryckerier i Sverige och Finland har de högaste miljöstandarderna i branschen. Miljöarbetet bedrivs också inom koncernens andra affärsområden och funktioner.

Priset delas av ut av Jordbruksminister Eskil Erlandsson den 17 mars i samband med konferensen Grön Upphandling. Konferensen, som arrangeras i samarbete med tidningen Miljöaktuellt, äger rum på Clarion Hotell, Skanstull i Stockholm och riktar sig till upphandlare, leverantörer och beslutsfattare.

Mer information om priserna och konferensen finns på www.msr.se/gu.

__________________________________________________________
MILJÖSTYRNINGSRÅDET
Miljöstyrningsrådet arbetar för att bidra till en hållbar utveckling genom att stödja företag och offentlig förvaltning i deras miljöarbete så att det sker på ett strategiskt och kostnads- effektivt sätt. Med tre huvudsakliga verktyg och tjänster erbjuder Miljöstyrningsrådet vägledning för hållbar upphandling, miljöledning och miljörelaterad produktinformation.

FOTO: Istockphoto.com

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper