Hur går det att driva tryckeri på Island?

PUBLICERAD: 16 april 2010
UPPDATERAD: 16 april

volcanoVid lunchtid i dag fredag ringde vi till Sölvi Sveinbjörnson och Sveinbjörn Hjalmarson som driver tryckeriet Umslag i Reykjavik.

– Först finanskris och nu vulkanen. Hur är det att driva tryckeri i Island?

– Alla tyckte att 2009 var ett väldigt svårt år. Men med facit i hand så var det ett lätt år, jämfört med hur vi har det nu. Första kvartalet i år var 10-15 procent sämre än fjolåret – och då var förra året ett katastrofalt år, även om vi skar ner i tid och lyckades förbli lönsamma. Vi har gått från 24 till 17 anställda.

Hur påverkas ni av vulkanen?

– Jag fick ett SMS från en kompis på ett tryckeri i England. Han skrev att ”We asked for cash, but you sent us ash”.

– Vulkanen kan hålla på i över ett år, men röken är störst nu i början. Det började som ett ”turist-utbrott” som alla ville titta på. Nu är det betydligt allvarligare. Röken vi skickar ut över Europa är lika stor i dag fredag som den var i går vid lunchtid. Den kan hålla på i flera dagar till. Sedan kommer det antagligen att pysa lava i ett år innan vulkanen lugnar sig helt igen.

– Regeringen sitter nu i möte med turistindustrin, eftersom bara turister från USA kan komma just nu. Men de vill inte heller komma.

– Keflavik flygplatsen söder om Reykiavik är fortfarande öppen, även om den bara ligger 10 mil från vulkanen. Men om vinden vänder kan det bli en helt ny situation och det kanske blir USA som blir dränkt i rök.

– Gården på bilden, som fotograferades i förrgår, har i dag fått hela marken förstörd av lava. I dag ser den ut som en nyasfalterad parkeringsplats.

Är tryckeriet öppet?

– Inga problem alls. Alla arbetar som vanligt. I Island finns det planer för exakt vad man ska göra när det blir vulkanutbrott. Alla har en gasmask som vi kan ta på om vinden skulle vända. Vi har också särskilda hjälmar som ska skydda oss från nedfall när vi är utomhus. Men hittills har vi inte behövt någonting, för vinden är åt andra hållet.

– Det största problemet är att ta sig till östra sidan av ön, eftersom hela vägen är borta på ett mycket stort avsnitt och det går inte att flyga.

– Men det är fredag och då har vi alltid kaffe och snaps efter lunch med hela personalen. Och det ser vi fram emot i dag, som alla dagar.

Läs vidare

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

”Länge sedan vi sålde så mycket på en mässa”

Mimakis rullbaserade DTF-printer var hett stoff i Signcoms monter under Sign&Print Scandinavia. Under mässan offentliggjordes även en annan rykande färsk nyhet från Mimaki: en print and cut-skrivare med UV LED i 330-serien.
2D96C53C-971F-4488-A861-63CD0E74549A_1_100_o

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959