Supermodern utbildning till Stockholm

PUBLICERAD: 17 september 2010
UPPDATERAD: 17 september

web_claes_390Sedan tre veckor tillbaka är Malmö Yrkeshögskola i gång med sin utbildning för grafisk produktion av apps, alltså småprogram för iPhone och androidtelefoner. Nu har ansökan lämnats in om att starta Stockholms Yrkeshögskola, där grafiska företag, tidningar, medieföretag och marknads- och informationsavdelningar ska få hjälp med att publicera till alla olika medier, även den nyaste nya.

– HTML5, CSS3 och Javascript. Där har ni de tre byggstenar som öppnar upp för att publicera på alla olika plattformar, säger Claes Magnusson, som är rektor för de nya yrkeshögskolorna.

– Det är med dessa tre byggstenar som våra 40 studenter i Malmö börjar. Redan efter två veckor hade de producerat ett tiotal apps, godkända av Apple och ute på App Store för nedladdning. Det visar hur snabbt vi kommer igång med hjälp av bra verktyg. De ska hålla på att utbilda sig ett helt år, så de kommer nu att fortsätta att fördjupa sin kunskap.

– När vi nu startar Stockholms Yrkeshögskola, så slår vi fast att det är en grafisk utbildning, fast med ny teknik. Det vi konstaterar är att det behövs en utbildning som tar hänsyn till nya saker som koppling till betalsystem, produktionspublicering till iPad etc.

Totalt nedringda
Utbildningen i Malmö har varit igång i tre veckor. Redan har de blivit nedringda av företag som vill ha apps framställda och av reklambyråer och marknads- och informationsavdelningar som vill ha specialutbildning för sina formgivare.

– Det finns de som hävdar att den här typen av programmering tar fyra år på högskolan att lära sig, säger Claes Magnusson. Jag tror att det viktiga istället är att vara rörlig och snabbt kunna haka på något nytt, precis som när Pagemaker kom för snart 25 år sedan.

– HTML5, CSS3 och JavaScript tillsammans med den gratis plattformen Webkit (som används av Sony Ericsson, Apple, Nokia, Google, alla läsplattor, Android etc.) gör att du kan producera en nyhet och sedan i princip styra den till vilken plattform som helst – och den justeras i typografi och utformning för varje plattform.

Grafisk Medieproducent med spetskompetens inom mobil publicering blir första utbildningen i Stockholm, med 40 elever, om ansökan går igenom.

– Vi har gått igenom vad vi tror att behovet kommer att vara. Här handlar det i alla fall inte om att inte utbilda till arbetslöshet.

– Vi har gjort oss av med gammal kunskap och gamla utbildningar. Vi tar inte hänsyn till hur det fungerade på 90-taet. Annars är ju många kurser en utveckling av något som funnits i många år. Men här har vi börjat med något helt nytt, avslutar Claes Magnusson.

Läs vidare

Så kan det smarta tryckeriet skapas

Heidelberg kom till Sign&Print Scandinavia för att mässa om "The Smart Print Shop", men även berätta om maskinnyheten Versafire LP. 
Heidelberg

Kodak stärker Prinergy i version 10

Kodak fortsätter att förbättra prestanda, funktionalitet och säkerhet för deras arbetsflödesprogram.
Kodak

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Senaste nytt

Nya kontakter och leads resultatet av mässan

Det fanns en hel del att gå vidare med för de företag som som deltog på Sign&Print. Många av bolagen vittnade om många nya bekantskaper och leads att arbeta vidare med.
mässcollage

Glassbjudning gav samtal om H-trycks behållare

H-tryck tog med sig glassmaskinen till Sign&Print-mässan till många besökares glädje. Det var så klart en bra ice breaker för att få igång samtalet med kunderna om till exempel de glassbägare de producerar för 1-3 kulor.
890D8DCE-330D-4DD5-9B69-08AA07508539_1_100_o

Folier.se hjälper nystartade bolag komma igång med textiltryck

Folier.se säljer maskiner och material för att göra det mesta inom tryck i allmänhet och textiltryck i synnerhet. De tog bland annat med sig Secabos rulle till rulle-skärbord för DTF till Sign&Print-mässan.
DSC_4677

Så kan det smarta tryckeriet skapas

Heidelberg kom till Sign&Print Scandinavia för att mässa om "The Smart Print Shop", men även berätta om maskinnyheten Versafire LP. 
Heidelberg