Bengt Ljungberg får årets Bragdpris

PUBLICERAD: 26 november 2010
UPPDATERAD: 26 november

web_bengt_ljungberg_390Bengt Ljungberg, ägare till Ljungbergs Tryckeri i Klippan, har fått Grafiskt Forums Bragdpris för lång och osjälvisk tjänst i den grafiska branschen. Han får priset för ett 30 år långt engagemang i branschen.

Hej Bengt! Hur känns det att få en sådan här utmärkelse?

– Fantastiskt! Det var en riktig överraskning och jag tar emot det med glädje och ödmjukhet.

Du har varit 30 år i branschen, hur har du använt tiden?

– Jag har varit med om ett antal teknikskiften och känner att jag har fått ett fantastiskt kontaktnät och en stor gemenskap bland branschkollegor. Utvecklingen har varit spännande och det som frapperar mig är den oerhörda globala kommunikation, där inte bara papper dominerar, utan där sociala medier och framförallt internet har tagit en stor plats i och av vår tid.

– Den grafiska branschen har genomgått en fantastisk utveckling på det digitala området, där pdf:en har blivit en plattform för olika medier ihop med trycksaken.

Vad händer under de kommande 30 åren?

– Om vi ser på branschen i sin helhet, så blir det nog att arbeta med sådant som idag kan tyckas självklart, men inte alltid är det – att ge bilden en annan dimension på papper. Jag brinner för att öka kvaliteten i bilden och återge det som fotografen vill säga med sina bilder; att beröra i hjärta och tanke.

– Vi arbetar just nu med ett nytt utvecklingsprojekt och ett specialprogram, HD Hopo. Det är ett bildprogram som ska skapa nya dimensioner för tryck. Mer kan jag inte säga för tillfället.

Bragdpriset är en del av Graphic Awards som består av sex kategorier. Grafiskt Forums Bragdpris är ett personligt pris och tilldelas Bengt Ljungberg med följande motivering:

Grafiskt Forums Bragdpris tilldelas Bengt Ljungberg, ägare och vd på Ljungbergs Tryckeri i Klippan. Bengt Ljungberg har med erfarenhet och professionalism guidat sitt 100 år gamla företag in i det nya århundradet, samtidigt som han har bidragit till branschens utveckling genom sitt engagemang i Sveriges Grafiska Mediaförening under tre decennier.

Bengt Ljungbergs gärning har präglats av skånskt gemyt och med glädje och idérikedom han varit initiativtagare till många av projekten inom SGM, inte minst under sina tio år som ordförande i föreningen.
 Det är med osjälviskhet och empati som Bengt Ljungberg förvaltat den unika kombinationen av branschansvar och ledarskap för ett stort grafiskt företag.

__________________________________________________________________
OM GRAPHIC AWARDS

Graphic Awards lyfter fram beundransvärda insatser för den grafiska branschens utveckling under året som gått. Tävlingen är instiftad av tidningen Grafiskt Forum och Grafiska Företagens Förbund för att sätta guldkant på grafiska prestationer under året som gått.

Läs vidare

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

”Länge sedan vi sålde så mycket på en mässa”

Mimakis rullbaserade DTF-printer var hett stoff i Signcoms monter under Sign&Print Scandinavia. Under mässan offentliggjordes även en annan rykande färsk nyhet från Mimaki: en print and cut-skrivare med UV LED i 330-serien.
2D96C53C-971F-4488-A861-63CD0E74549A_1_100_o

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959