WWF kritiseras för nytt pdf-format

PUBLICERAD: 13 december 2010
UPPDATERAD: 13 december

Världsnaturfonden WWF har lanserat ett pdf-format som inte kan skrivas ut. Enligt WWF är det ett ”grönt” filformat för att stoppa onödiga utskrifter och skapa medvetenhet kring pappersanvändningen.

Formatet är ett led i en kampanj med sloganen ”Save as WWF, Save a Tree” och ska vara ett enkelt sätt för alla att bidra till att spara på våra skogar, menar organisationen.

Men kampanjen har blivit hårt kritiserat av bland annat den brittiska intresseorganisationen Two Sides, som arbetar med hållbarhets- och miljöfrågor. En av deras huvudfrågor handlar just om myterna om pappersanvändningen som miljöförstörare, där många hyser uppfattningen om att datorläsande är bättre för miljön.

– WWF har gjort ett absurt uttalande baserat på två falska premisser, säger Martyn Eustace, chef för Two Sides. Först, att pappersindustrin skövlar skogar, och för det andra, att datorläsande skulle vara bättre för miljön.

– Träd är en förnyelsebar källa och tryck på papper är definitivt en av de mest miljömässigt hållbara kommunikationsmetoderna, förutsatt att det görs korrekt. WWF gör mycket gott, men det är farligt att låta påskina att elektronisk kommunikation på något sätt står utan skuld i miljöfrågan.

WWF-kampanjen gick ut globalt, men kommer ursprungligen från WWF Tyskland. Efter påtryckningar från WWF:s högkvarter har WWF Tyskland nu ändrat sig. Det innebär att besökare som går till www.saveaswwf.com nu blir skickade till den tyska undersajten www.saveaswwf.com/de.

Källa: Printweek

_______________________________________________________________
OM TWO SIDES
Two Sides är en brittisk intresseorganisation instiftad 2008 av företag i den grafiska leverantörskedjan.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449