Mer om Heidelbergs digitala satsning

PUBLICERAD: 24 januari 2011
UPPDATERAD: 24 januari

Heidelberg menar att deras återinträde på digitaltryckssidan för civiltryck kommer att resultera i att produktionsmaskiner från tillverkare som HP, Kodak och Xerox blir mer eller mindre irrelevanta.

Den tyska presstillverkaren har tidigare sagt att deras nya lösning kommer att vara en digitalpress med en hastighet på 80-90 sidor per minut och kommer att kosta runt 100 000 euro. Digitalpressen ska kunna integreras i företagets Prinect-flöde och köras parallellt med en Anicolor-press. Till detta finns möjligheten att skicka ett tryckjobb till den enhet som är bäst lämpad.

Även om Heidelberg ännu inte avslöjat vem deras digitala partner är, så ligger Konica Minolta bra till. Även Canon och Ricoh har förts fram som potentiella kandidater.

Heidelbergs styrelsemedlem Stephan Plenz, ansvarig för utrustning inom Heidelberg-gruppen, säger att företaget har analyserat marknaden för mindre jobb och beräknat kostnaden per jobb utfört på olika digitalpressar och offsetpressar.

– Vi tog typiska mixade jobb från olika kunder. Break-even ligger exakt mellan 200 och 500 exemplar. Så om 250 är break-even för Anicolor, för hur många jobb behövs då prestandan i en digitalpress?

Plenz säger också att företaget analys visar att under 10 procent av mindre jobb är variabeldatabaserade.

– För majoriteten av tryckerierna är vår lösning avsevärt bättre, ekonomiskt sett. Klickprismodellen kräver att du trycker mycket för att få ner kostnaderna och det blir alldeles för dyrt.

– Istället räcker det med en Anicolor och en digitalpress från Heidelberg för att tjäna en förmögenhet.

Plenz säger att runt 70 procent av deras kundbas redan har en digitalpress, men att de ifrågasätter hur stor del av omsättningen som faktiskt kommer från digitaltryck.

– De flesta av dem betalade mer än de förväntade sig. Det största målet är de som har fler än två digitala produktionsmaskiner från HP, Xerox eller Kodak.

Källa: Printweek

Läs vidare

Djupdyk i Mimakis UV-nyheter

I september lanserade Mimaki två produktnyheter: UCJV330-160 och UJV100Plus. Under sina Global Innovation Days gick Mimaki in mer på djupet på de två nya maskinerna inom UV-print.
Mimaki innovation

Canon sätter ljuset på applikationerna

”Du löser inga problem genom att köpa en maskin”. Det säger Anton Strand på Canon. Det är istället hur maskinen används och hur den i sin tur kan generera pengar som är det viktiga. Det är i fokus på Canon Image Factory.
Canon Anton

Släpper verktyg för interaktiv wrapdesign

Den förhandsvisades på Sign&Print-mässan i september och lanseras nu brett på marknaden. Spandex nya tjänst Zeno för visualisering av bildesign och bilfoliering.
Zeno webb

Tryckeri gör vinylresa

Mjölby Tryckeri & Reklam ser synergier och ökat digitaltryck med uppstarten av ett nytt bolag – en sidoverksamhet med pressning av vinyler.
Mjolby4

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera