Parajett visade ICA-produktion

PUBLICERAD: 11 mars 2011
UPPDATERAD: 11 mars

Parajett i Landskrona visade i början av mars upp sina sex Xeikon-maskiner som står och producerar en av Sveriges absolut största DR-produktioner – ICAs stora månadsutskick.

AGI har besökt tryckeriet i Landskrona som står bakom ICAs omtalade personaliserade kundstrategi. ICA är en av få matvarukedjor som valt att aktivt gå in i personaliserad kommunikation med sina kunder. Och grunden är alla kundköp som registreras genom kundernas ICA-kort.

Det är ett omfattande utvecklingsarbete bakom projektet och Parajett har varit en aktiv part i processen. Det är nämligen inte bara ett tryckeri, även om de har stor produktionskapacitet inom både offset och digitaltryck samt hela efterbehandlingsområdet. Parajett är, med säljchefen Per Larssons egna ord, även ett IT-företag. Annars hade de inte varit kapabla att hantera ICA-jobbet, där alla kundköp registreras och lagras i en databas. Ur denna kan man sedan hämta olika typer av information för användning i den högt personaliserade kommunikationen med kunderna.

Företaget producerar varje månad 2,2 miljoner DR-utskick till ICA-kunderna. Utskicken innehåller runt 20 miljoner personliga erbjudanden och innehållet utgörs av sju miljoner A4-sidor. Alla dessa sidor produceras på fem dagar. Och därför har Parajett ställt specifika krav på den utrustning som utskicken produceras i – sex rullskrivare från Xeikon.

Offsetkvalitet, produktionskapacitet för sju miljoner A4 på fem dagar, möjlighet till produktion på flera substrat, dynamisk perforering, miljövänlig, stabil 24/7-produktion samt dynamisk programvara. Det är de krav som Xeikon tillgodosett. Tills vidare tror inte Parajett att till exempel inkjettekniken kommer att kunna tillgodose dessa krav.

Parajetts ägare Tord Olsson säger att de inte planerar att producera mindre på papper. Och det är ännu ganska få matvarukedjor i Europa som kommunicerar personaliserat med sina kunder. Men det ger en ökad responsgrad, så det finns enorma tillväxtmöjligheter på området.

PÅ BILD: Exempel på Parajetts produktion och företagets försäljningschef, Per Larsson.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449