Parajett visade ICA-produktion

Parajett i Landskrona visade i början av mars upp sina sex Xeikon-maskiner som står och producerar en av Sveriges absolut största DR-produktioner – ICAs stora månadsutskick.

AGI har besökt tryckeriet i Landskrona som står bakom ICAs omtalade personaliserade kundstrategi. ICA är en av få matvarukedjor som valt att aktivt gå in i personaliserad kommunikation med sina kunder. Och grunden är alla kundköp som registreras genom kundernas ICA-kort.

Det är ett omfattande utvecklingsarbete bakom projektet och Parajett har varit en aktiv part i processen. Det är nämligen inte bara ett tryckeri, även om de har stor produktionskapacitet inom både offset och digitaltryck samt hela efterbehandlingsområdet. Parajett är, med säljchefen Per Larssons egna ord, även ett IT-företag. Annars hade de inte varit kapabla att hantera ICA-jobbet, där alla kundköp registreras och lagras i en databas. Ur denna kan man sedan hämta olika typer av information för användning i den högt personaliserade kommunikationen med kunderna.

Företaget producerar varje månad 2,2 miljoner DR-utskick till ICA-kunderna. Utskicken innehåller runt 20 miljoner personliga erbjudanden och innehållet utgörs av sju miljoner A4-sidor. Alla dessa sidor produceras på fem dagar. Och därför har Parajett ställt specifika krav på den utrustning som utskicken produceras i – sex rullskrivare från Xeikon.

Offsetkvalitet, produktionskapacitet för sju miljoner A4 på fem dagar, möjlighet till produktion på flera substrat, dynamisk perforering, miljövänlig, stabil 24/7-produktion samt dynamisk programvara. Det är de krav som Xeikon tillgodosett. Tills vidare tror inte Parajett att till exempel inkjettekniken kommer att kunna tillgodose dessa krav.

Parajetts ägare Tord Olsson säger att de inte planerar att producera mindre på papper. Och det är ännu ganska få matvarukedjor i Europa som kommunicerar personaliserat med sina kunder. Men det ger en ökad responsgrad, så det finns enorma tillväxtmöjligheter på området.

PÅ BILD: Exempel på Parajetts produktion och företagets försäljningschef, Per Larsson.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *