Varannan svensk väljer grön förpackning

PUBLICERAD: 16 juni 2011
UPPDATERAD: 16 juni
Maria Wikström, Power of Print.

En undersökning utförd av Grafiska Företagens Förbund och Power of Print visar att hälften av den svenska konsumenterna väljer förpackningar med liten miljöpåverkan.

Nästan varannan svensk säger sig ha avstått från att köpa en viss produkt bara för att förpackningen inte har varit tillräckligt miljövänlig. Två av tre tycker att kartong är miljövänligast.

Drygt hälften, 55 procent, av svenskarna säger att de ofta väljer miljövänliga produkter framför andra och nästan hälften, 48 procent, har till och med gått så långt att de avstått att köpa en produkt för att förpackningen inte varit tillräckligt miljövänlig. Framför allt är det kvinnor och äldre som väljer miljövänliga produkter.

– Fler kvinnor, 60 procent, än män, 40 procent, säger att de oftare gör miljövänliga produktval, säger Maria Wikström på Power of Print. Och i åldersgruppen över 56 år är det hela 62 procent som oftare väljer produkter som uppfattas som mer miljövänliga. Här ligger de yngre efter.

Ur miljösynpunkt har pappersförpackningen en väldigt bra situation. Inte bara är den återvinningsbar, men framför allt kommer den från en förnybar källa, skogen, vilket särskiljer det från andra förpackningsmaterial som glas, plast och metall.

Hela 83 procent av svenskarna instämmer i att fler borde använda pappersförpackningar istället för andra förpackningar för miljöns skull. De äldsta (56+) är de som i störst utsträckning håller med om att fler borde använda pappersförpackningar – där är siffran 91 procent.

_______________________________________________________________
OM UNDERSÖKNINGEN
Undersökningen genomfördes av United Minds på uppdrag av Grafiska Företagens Förbund och Power of Print. Den baseras på svaren från ett kvoterat slumpmässigt urval av 1042 svenskar i åldrarna 18 år och äldre. Datainsamlingen gjordes i form av en digital enkät. De svarande utgör ett riksrepresentativt urval av svenska folket vad avser kön, ålder och regional spridning.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2