Läsplattor tar över papper, enligt undersökning

PUBLICERAD: 23 augusti 2011
UPPDATERAD: 23 augusti

En undersökning utförd av RISI, en intresseorganisation för trä- och pappersleverantörer, visar att användningen av läsplattor växer extremt fort. Och enligt organisationen är det på bekostnad av papper.

Läsplattans stora tillväxtår var 2010. Under året såldes det 15 miljoner läsplattor. Bara i Nordamerika fördubblades marknaden. Enligt undersökningen The impact of media tablets on publication paper markets, kommer papper för dagstidningar, böcker och tidskrifter att falla med 12-21 procent mellan 2010-2015 i Nordamerika. Under de kommande femton åren kan papperskonsumtionen för böcker, tidskrifter och tidningar att falla ytterligare 40-50 procent i Nordamerika.

Nedgången kommer att bli märkbar även i Europa, menar man i undersökningen. Men den procentuella minskningen förväntas bli mindre på den västeuropeiska marknaden jämfört med Nordamerika. En av anledningarna är den fragmenterade mediamarknaden och den långsammare investeringstakten för läsplattor.

År 2015 förväntas försäljningen av läsplattor att uppgå till 200 miljoner bara i Nordamerika. Användarna kommer i allt högre utsträckning att konsumera information på sina läsplattor som de tidigare konsumerade på papper.

Läs mer om rapporten på RISIs webbplats.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449