Xerox firar 50 år i Sverige

PUBLICERAD: 15 september 2011
UPPDATERAD: 15 september
Arnaud Linquette.

Den 16 september firar Xerox med vd Arnaud Linquette 50 år i Sverige. Under de första decennierna var tillväxten rekordhög och en tid var man Sveriges mest lönsamma företag. Även om uppfinningar som kopiatorn, faxen och färgskrivaren tillskrivs Xerox ligger företagets fokus idag på tjänster och helhetslösningar snarare än kontorsutrustning.

I lokaler i Gamla Stan i Stockholm etablerades i september 1961 Rank Xerox som senare blev Xerox Sverige. Under företagets första decennier, medan Xerox fortfarande hade patent på kopieringstekniken, växte man kraftigt och var under en tid Sveriges mest lönsamma företag. 1981 hade företaget 1200 medarbetare.

– Både tekniken och affärsmodellen med uthyrda maskiner var revolutionerande och Rank Xerox var på 60-talet ett av Sveriges snabbast växande företag. Under de sju första åren gick vi från fem till 500 anställda. Största utmaningen i en sådan tillväxttakt var att hitta rätt medarbetare, men det gick ju bra med facit i hand, säger Olle Söderholm, som var vd för Rank Xerox mellan 1961 och 1968.

Bland de tidiga medarbetarna var även Sören Gyll som 1963 började som säljare på Rank Xerox 23 år gammal. Sören avancerade till marknadsdirektör och senare vice vd inom företaget.

– När Rank Xerox startade i Sverige fanns inga liknande produkter på marknaden. Xerografin möjliggjorde snabb kopiering och enkel hantering av dokument i en tid då informationsflödet närmast exploderade, en utveckling som datoriseringen sedan drev på ytterligare. Rank Xerox var redan från start ett marknadsorienterat och kompetent företag vilket snabbt gav en ledande position på marknaden, säger Sören Gyll.

Xerox har alltid varit ett forskningsdrivet företag och utöver att ha uppfunnit och lanserat kontorsprodukter som kopiatorn, faxen, färgkopiatorn och laserskrivaren ligger man bakom bland annat Ethernet och den miljöanpassade vaxtekniken ”solid ink”.

Även om världsledande teknologi fortsätter att utgöra en grundläggande del av verksamheten är det idag tjänsteförsäljning som är företagets fokus. Xerox var tidigt ute med att hantera företagens hela utskrifts- och dokumenthanteringsbehov för att låta kunden fokusera på sin kärnverksamhet.

– Xerox har på senare tid genomfört stora investeringar för att utöver marknadsledande tekniska produkter även leverera riktigt avancerade lösningar och tjänster som särskiljer oss från andra spelare på marknaden. Förvärvet av ACS i fjol innebär att Xerox idag är väldigt väl positionerat som outsourcingleverantör inom affärsprocesser, IT och dokumenthantering. De närmaste åren kommer att bli mycket spännande, säger Arnaud Linquette, VD på Xerox Sverige.

_______________________________________________________________________________
10 milstolpar i Xerox Sveriges historia

1961: Haloid Xerox byter i USA namn till Xerox och etablerar sig i Sverige som Rank Xerox. Fem personer, under ledning av vd Olle Söderholm, startar upp verksamheten på Lilla Nygatan i Gamla stan.

1966: Xerox lanserar den första faxen, kallad Xerox Telecopier I.

1971: Rank Xerox firar 10 år i Sverige. Antalet anställda har 120-dubblats och företaget utnämns till Sveriges mest lönsamma företag.

1976: Xerox uppfinner Ethernet, vilket möjliggör kommunikation mellan datorer i lokala nätverk. Ethernet är fortfarande regerande teknik inom området.

1977: Världens första laserskrivare, 9700, ser dagens ljus. Den skriver ut 120 sidor i minuten.

1981: Xerox Star lanseras. Det är den första kommersiella persondatorn som använder bitmap, fönsterbaserat användargränssnitt, musen, Ethernet, filsystem och e-mail.

1984: Kung Carl XVI Gustaf besöker Xerox innovationscentrum Parc i Kalifornien. För att uppmärksamma besöket skänker Xerox en miljon svenska kronor till forskningsändamål, vilket leder till instiftandet av Chester Carlsons forskningspris. Priset delas ut för 22 gången i november i Stockholm.

1997: Rank köps ut och den svenska verksamheten byter namn till Xerox. Bara månader efter att internet utnämnts till fluga av kommunikationsministern öppnar Xerox Sverige sin första webbshop.

2009: Xerox lanserar ColorQube, en kontorsmaskin byggd på en helt ny plattform som använder vaxtekniken ”solid ink”, vilken kraftigt minimerar både energiförbrukning och avfall.

2010: ACS förvärvas som ett helägt dotterbolag. Xerox blir 130 000 anställda runt om i världen och går från världsledande IT-bolag till världsledande tjänstebolag.

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper