Forskningsmiljoner till Mittuniversitetet

PUBLICERAD: 6 oktober 2011
UPPDATERAD: 6 oktober

Tillväxtverket har beviljat Mittuniversitetet 12 miljoner kronor för EnergyWise, ett forskningsprogram kring förnyelsebar energi för industribruk, bland annat pappersproduktion.

– Det här ger oss möjlighet att utveckla teknologier inom energiområdet, både förnyelsebara energikällor och energibesparing för industri och hushåll, säger Bengt Oelmann, professor i elektronik.

EnergyWise syftar till ökad kunskap och tillväxt inom hållbar användning och produktion av förnyelsebar energi. FSCN är Mittuniversitetets skogsindustriella forskningscentrum, medan STC har fokus på industriell IT och mätteknik.

De konkreta frågeställningar man kommer att arbeta med inom projektet har tagits fram tillsammans med företag och forskningsaktörer inom området.

– Det handlar om bland annat småskalig förnyelsebar elproduktion och om att utveckla tekniska lösningar för att mäta, producera och omvandla energi för att få en effektivare energianvändning, säger Bengt Oelmann.

– Även små förbättringar inom pappersindustrin kan leda till stora energibesparingar. Ett exempel är nya material för industrin. Redan en förbättring på 5 % av effektiviteten skulle ge en global besparing motsvarande en halv kärnreaktor, säger Håkan Olin, professor i fysik och verksam vid FSCN.

Bidraget är på 12 miljoner kronor. Utöver detta investerar Mittuniversitetet 10 miljoner kronor. Projektet EnergyWise pågår under ungefär två år.

________________________________________________________
FAKTA
FSCN, Fibre Science and Communication Network, är en centrumbildning vars forskning ger kunskap som förbättrar skogsindustrins lönsamhet men också andra tillämpningar och affärsmöjligheter baserade på skogsråvaror.

STC, Sensible Things that Communicate, är en centrumbildning, som utvecklar sensorbaserade system och tjänster inom områdena industriell IT, mobila tjänster och miljöövervakning.

Läs vidare

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449