Informationssystem i fokus

PUBLICERAD: 17 november 2011
UPPDATERAD: 17 november

Rüdiger Lincke vid Linnéuniversitetet är årets vinnare av Chester Carlsons Forskningspris för sin forskning kring industriella informationssystem.

I över 25 år har Chester Carlsons Forskningspris delats ut till unga, lovande forskare inom informationsvetenskap. Priset instiftades 1985 till minne av svenskättlingen Chester Carlson, som uppfann kopieringsmaskinen och startade företaget Xerox. Prisvinnaren utses av Xerox och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

Rüdiger Linckes forskning visualiserar den interna kvaliteten hos industriella informationssystem och gör den begriplig även för icke-experter. Forskningen ger stöd åt stora organisationer genom att automatiskt analysera kvalitetsbrister och föreslå åtgärder. Metoderna är tillämpade inom företag som Alstom Power, Ericsson, Ikea och Sigma Kudos. Inom universitet och högskolor gör forskningen möjligt för lärare att upptäcka plagiat i elevers inlämningsuppgifter.

Juryns motivering löd: ”För utveckling av metoder, tjänster och verktyg för att visualisera den (annars osynliga) interna systemkvaliteten och förmågan att omsätta resultaten till ett lönsamt företag.”

Praktiska användningsområden för Rüdiger Linckes forskning är kvalitetskontroll av mjukvaruutveckling vid outsourcing, informationsunderlag vid beslut för eller emot en programvara, objektiva bedömningar av system inför exempelvis en sammanslagning av företag, samt möjlighet att upptäcka plagiat i systemen.

Utöver äran mottar Rüdiger Lincke en prissumma om 150 000 kronor.

Läs vidare

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

Tåligare utskrifter med nya imagePROGRAF

Canon släpper nya modeller i två av sina serier med storformatsskrivare, imagePROGRAF GP respektive PRO. Bland nyheterna kan nämnas förbättrad ljusbeständighet och reptålighet. 
LC10_GP6600S_PFP2_CEL_660x372

Artificiell intelligens avgörande för företagens överlevnad

Den kommande tiden kommer vi att titta närmare på hur artificiell intelligens (AI) implementeras i redan befintliga grafiska lösningar. Vad kan AI göra, vilka behov fyller det och vilka möjligheter och utmaningar öppnar det på sikt.
FotoJet-(45)

Tror på succé för högblank wrapfolie

I våras lanserade 3M fyra wrapfolier i 2080-serien med högblank finish. Under hösten har ytterligare åtta kulörer lagts till, bland annat nyanser som Envy Green och Deep Space.
KAO HG 2

Senaste nytt

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2